Megjött a várt inflációs adat!
Gazdaság

Megjött a várt inflációs adat!

Portfolio
Júliusban éves alapon 3,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak - derült ki a KSH ma közzétett adataiból. A Portfolio által megkérdezett szakértők 3,3%-os, a Magyar Nemzeti Bank 3,4%-os éves árindexet várt, így az adat az elemzői várakozásokhoz képest kisebb meglepetést okozott, a jegybank viszont telibe találta.
Legutóbb 2013 januárjában tartózkodott ennél magasabban az éves árindex, vagyis a mostani szám öt és fél éves csúcsot jelent. Az infláció gyorsulása elsősorban az üzemanyagárak 17,8%-os emelkedésének volt betudható, amelyben a forint gyengülése is szerepet játszott. Ezt igazolja az is, hogy a fő index emelkedése mellett az alapvető folyamatokat megragadó éves maginflációs index értéke 2,4%-on stagnált.

Megjött a várt inflációs adat!
A KSH szakértőjének értékelése szerint a korábbiakhoz képest gyengébb szinten ragadt forint gyorsan éreztette hatását az üzemanyagárakban, azonban más termékcsoportokba egyelőre érdemben nem gyűrűzött át. A hazai fizetőeszköz gyengülésének (egyelőre) mérsékelt inflációs hatása részben annak is köszönhető, hogy júliusban jelentős erősödést tudott produkálni az euróval szemben, ez pedig a kereskedők árazási döntéseit is befolyásolhatta (nem volt szükség akkora áremelésre, hiszen a forint hirtelen és jelentős leértékelődése átmenetinek bizonyult).

Megjött a várt inflációs adat!
Az éves maginflációs mutató 2,4%-on stagnálása tehát arra utal, hogy nagy árnyomás továbbra sincs a magyar gazdaságban, azonban a rövidebb bázisú maginflációs mutatóban egyértelműen látszik a gyorsuló tendencia. Év elején még csak 1,5% környékén állt a mutató, júliusban viszont 3,4%-ra, több mint négy és fél éves csúcsra kapaszkodott. Ez alapján erősödő inflációs nyomás látszik felépülni a gazdaságban, ezért a következő hónapokban érdemes lesz fokozottan figyelni erre a mutatóra. A teljes képhez érdemes figyelembe venni azt is, hogy a gyorsulásban szerepet játszik a dohánytermékek egyszeri drágulása (ez elsősorban júniusban emelte a maginflációs indexet).

Megjött a várt inflációs adat!
Áttérve a termékcsoportok szerinti inflációs adatokra:
  • Az élelmiszerek ára 3,6%-kal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 9,7, a száraztészta 9,2, a tejtermékek 7,2, a tojás és a liszt 7,0, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,8%-kal drágult, a cukor 23,5%-kal olcsóbb lett.
  • A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,5%-kal az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára nőtt, ezen belül a járműüzemanyagokért 17,8%-kal kellett többet fizetni.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,3, ezen belül a dohányáruké 7,5%-kal nőtt.
  • A szolgáltatások ára 1,6%-kal emelkedett.
  • A háztartási energia 1,5%-kal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,3, a palackos gázé 7,2%-kal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.
  • A ruházkodási cikkekért 0,7%-kal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 0,1%-kal kevesebbet kellett fizetni.


Megjött a várt inflációs adat!
Milyen következtetést érdemes levonni a mai adatokból?

A Magyar Nemzeti Bank júniusi inflációs jelentésében 3,4%-os éves árindexet prognosztizált júliusra, vagyis a jegybank telibe találta az adatot. Ezzel erősíthette hitelességét a piaci szereplők körében, hiszen továbbra is bátran állíthatja, hogy saját inflációs forgatókönyve helytálló, és így azok tévednek, akik szerint folyamatosan nő a fogyasztói árak elszállásának kockázata Magyarországon, ezért már most vissza kéne vennie a monetáris lazításból a jegybanknak. Ebből a szempontból az augusztusi inflációs statisztika lesz majd nagyon érdekes, hiszen az MNB előrejelzése szerint júliusban tetőzhetett az éves árindex, a nyár utolsó hónapjában 3,4%-ról 3,3%-ra, ezt követően pedig tovább lassulhat a fogyasztói árak emelkedésének üteme.

Megjött a várt inflációs adat!
Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a jegybank inflációs forgatókönyve helytálló: az inflációs pálya kontroll alatt van, és az olajárak drágulásán kívül nincs több érdemi felhajtó erő, ami hatna a fogyasztói árindexre, a forintgyengülés pedig nem gyűrűzött be az üzemanyagon kívül más termékcsoportokba. Ugyanakkor a rövid bázisú maginflációs mutató gyors emelkedése intő jel lehet a döntéshozók számára, így erre érdemes lesz a következő hónapokban fokozottan figyelni.
(Címlapkép forrása: MTI Fotó: Soós Lajos)
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
BÉT
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
DSOKI20191013203