Négyhavi csúcsra ugrott Trump idő előtti eltávolításának esélye
Gazdaság

Négyhavi csúcsra ugrott Trump idő előtti eltávolításának esélye

Portfolio
Az e heti amerikai igazságszolgáltatási fejlemények hatására átmenetileg négyhavi csúcsra ugrott Donald Trump amerikai elnök mandátuma lejárta előtti eltávolításának esélye a Predictwise oldal szerint, amely globálisan összesíti az egyes fogadóirodák árazását és ebből képez valószínűséget. Ezzel együtt is még mintegy kétharmados az esélye annak a fogadási piacon, hogy Trump kitölti 2021. január 20-ig tartó mandátumát. Közben a Politico szerint szó sincs arról, amit Trump tegnap mondott: egyáltalán nem omlanának össze az amerikai részvénypiacok az eltávolítási eljárás megindításának hatására, sőt akár még pozitívan is reagálnának.
A Predictwise összesítő modellje szerint a Trump volt ügyvédje által adott keddi vallomás (amelyben bűncselekménnyel vádolta meg Trumpot), illetve egyéb jogi fejlemények (pl. elítélték kampánytanácsadóját) együtt 72% körülről 60% közelébe csökkentették annak esélyét, hogy az elnök kitölti mandátumát. Ez négyhavi mélypontot jelentett, azaz négyhavi csúcsra ugrott az idő előtti eltávolítás esélye (az amerikai törvényhozásban meginduló alkotmányos felelősségre vonási eljárás hatására).

Jelenleg 66%-osra teszi az egyes fogadóirodák árazása alapján ennek esélyét az oldal, de amint az alábbi ábrán látjuk, ez még mindig jóval magasabb, mint Trump elnökségének első egy évében jellemző 45-50% körüli érték.

A mindenkori maximumot, közel 80%-ot idén július elején érte el a valószínűség, aztán a Trump-Putyin csúcstalálkozó eredménye (Trump nyilvánosan is kétségbe vonta az amerikai titkosszolgálatok vizsgálati eredményét az oroszok 2016-os amerikai elnökválasztásokba való beavatkozásáról) hatására 70% körülig esett a valószínűség.

Amint alább láthatjuk: közben 19%-osra ugrott annak esélye, hogy Trumpot már jövőre eltávolítják hivatalából (ehhez fontos előfeltétel lenne, hogy a demokraták a most novemberi időközi választáson átvegyék a Képviselőház és a Szenátus irányítását is, amelyre együttesen is van esély).

Négyhavi csúcsra ugrott Trump idő előtti eltávolításának esélye
A Predictwise idősorát nemcsak politikai, hanem piaci elemzői körökben is kiemelten figyelik. Ezt jelzi, hogy a Nordea Bank a ma kiadott helyzetelemzésében az alábbi ábrához fel is használta. Az ábra azt érzékelteti, hogy Trump idő előtti távozásának megugró esélye (70% körülről 60% közelébe eső valószínűség) a 10 éves amerikai kötvényhozamot is megmozgatta, illetve egészen szoros az együttmozgás a két mutató között.

A politikai bizonytalanság a biztonságos menedéknek tartott 10 éves államkötvény felé terelte a tőkét, azaz süllyedt a kötvényhozam, amit az elemzés szerint más befektetők a romló amerikai gazdasági környezet, a közelgő amerikai recesszió, és a mindezek miatt a laposodó hozamgörbe egyik bizonyítékaként azonosítottak. A Nordea szerint így az amerikai hozamgörbe alakulása fokozódó értelmezési nehézségeket okoz a piacon, mert a politikai bizonytalanság árazást befolyásoló hatását is figyelembe kell venni bizonyos makroadatok romló gazdasági környezetet tükröző hatása mellett.

Négyhavi csúcsra ugrott Trump idő előtti eltávolításának esélye
A Politico saját piaci-befektetői körképében emellett arról ír, hogy Trump tegnapi kijelentésével ellentétben

nem várható, hogy ha elindul az elnök ellen a felelősségre vonási eljárás, akkor összeomlanának a részvénypiacok.

A megszólaló szakértők szerint inkább további emelkedés lenne esélyes, ha tényleg el is távolítanák az elnökön, hiszen a hevesen twittelő Trump, az önmaga által okozott volatilitás helyett egy kiszámíthatóbb személy lépne a helyébe (a jelenlegi alelnök Mike Pence). Ezzel párhuzamosan pedig a Trump által már áterőltetett adócsomag és pénzügyi dereguláció hatályban maradna, így mindez a Wall Street számára az aranyidőket hozná el. Az egyik megszólaló azonban azt is megjegyezte: a Trump ellen esetlegesen meginduló eljárás természetesen a politikai kockázatok növekedésén keresztül igenis visszafoghatja a részvénypiacokat.

Címlapkép forrása: MANDEL NGAN / AFP
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
karácsony gulyás_mti