Gazdaság

Készül az olasz kormány: visszadobhatják a büdzsét és jöhet a leminősítés

Portfolio
A 2019-re kidolgozott olasz költségvetést visszadobhatja az Európai Bizottság és közben leminősíthetik még ebben a hónapban Olaszországot - többek között ezekre a veszélyekre hívta fel a figyelmet egy mai rádióinterjúban egy vezető olasz kormányzati illetékes.
A Reuters beszámolója szerint Stefano Buffagni, a regionális ügyekért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy előfordulhat: az Európai Bizottság visszadobja az olasz kormány által hétfőn Brüsszelbe elküldött jövő évi költségvetési tervezetet, mivel az jócskán eltér az előző kormány által tervezett költségvetési pályától (0,8%-os GDP-arányos hiány helyett 2,4%-os deficittel terveznek). A gazdasági kormányzás keretében az eurózóna tagállamok költségvetési terveit előzetesen véleményezi a Bizottság, erre két hete van. Arra még nem volt példa a keretrendszer elmúlt 5 éve alatt, hogy bármelyik ország következő évi büdzséjétvisszautasítsa a testület, de most lehet, hogy az olasz üggyel példát statuálnak és ezt már Brüsszel irányából is elkezdték kommunikálni.

Október 26-án, jövő pénteken dönt az ország aktuális hitelminősítéséről a Moody's Investors Service és a Standard and Poor's is, és piaci körökben úgy látják, hogy az elmúlt hetek turbulens olasz piaci folyamatai, a kormány költségvetési lazító lépései, illetve az emelkedő adósságpálya veszélyei miatt benne van a levegőben legalább egy leminősítés. Ennek létező veszélyét ismerte el most interjújában a kormányzati illetékes is.

Mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő két fokozattal a befektetésre már nem ajánlott bóvli kategória felett tartja nyilván jelenleg a hosszú lejáratú olasz adósbesorolást. Az S&P besorolása (BBB) stabil, míg a Moody's besorolása negatív kilátással van ellátva, így nagyobb az esélye, hogy a Moody's már akár jövő pénteken tényleg leminősíti Olaszországot és mindössze egyetlen fokozatra kerül az olasz minősítés a bóvlitól. A Fitch Ratings aktuális besorolása szintén negatív kilátással van ellátva, de ez a hitelminősítő az előre kiadott naptára szerint idén már nem tervezi újraértékelni az olasz adósminősítést.
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél