Nagy bajban van Kína - Egyre elkeseredettebb lépéseket tesznek, hogy elkerüljék a legrosszabbat
Gazdaság

Nagy bajban van Kína - Egyre elkeseredettebb lépéseket tesznek, hogy elkerüljék a legrosszabbat

Portfolio
A kínai kormány jelentős adócsökkentésre készül jövőre, a tervezett csomaggal kapcsolatban új információk láttak napvilágot a hétvégén - írja a Reuters. A kínai jegybank számításai szerint az adócsökkentés összege jövőre meghaladhatja a GDP 1%-át, mintegy 827 milliárd jüant (120 milliárd dollárt). A költségvetési lazítás újabb egyértelmű jele annak, hogy a kínai gazdaságnak egyre jobban fáj az USA-val vívott kereskedelmi háború, ezért a hatóságok mindent bevetnek az élénkítés érdekében. Egy hirtelen gazdasági lassulás ugyanis a túlhitelezett vállalati szektor és a pénzügyi rendszer szempontjából a lehető legrosszabb kimenetel lenne, aminek súlyos következményei lennének nemcsak Kínára, de az egész világgazdaságra nézve is.
Egyre nyilvánvalóbb, hogy az épp óriási szerkezeti átalakuláson átmenő (a beruházás-vezérelt növekedésről a fogyasztás-vezérelt bővülésre fokozatosan átálló) kínai gazdaságnak fáj az Egyesült Államokkal vívott kereskedelmi háború. Bár a konfliktus kezdetén, még tavasszal rendre lehetett olyan híreket olvasni a kínai médiában, hogy az ország fel van készülve a szembenállásra, és minden eszközük megvan a negatív hatások ellensúlyozására, az utóbbi időben azért jól látszik, hogy fokozódik a nyomás a kínai vezetésen. Ezt jól mutatja, hogy az idén többéves mélypontra esett a kínai tőzsdeindex, emellett pedig a jüan is szenved a dollárral szemben.Épp múlt héten tette közzé harmadik negyedéves növekedési számait a világ második legnagyobb gazdasága, amelyből kiderült, hogy a válság óta nem látott ütemre lassult a GDP-bővülés üteme.A kínai döntéshozók már szeptemberben jelezték, hogy jelentős adócsökkentési programmal állhatnak elő a jövő évre, hogy ellensúlyozzák a kereskedelmi háborúból fakadó gazdasági lassulást. Most hétvégén kaptunk némi ízelítőt a tervekből: a listán szerepel a jelzáloghitelek törlesztésének (egy bizonyos részig) történő levonása az adóalapból, az albérlet-költségek elszámolhatósága, gyerekek után járó oktatási adókedvezmény, illetve egészségügyi szolgáltatások igénybevételének költsége is levonhatóvá válik a személyi jövedelemadó alapjából (egy meghatározott összeghatárig).

Ma Jun, kínai jegybank tanácsadó nyilatkozata szerint a jövő évre tervezett újabb adócsökkentés összértéke meghaladhatja a GDP 1%-át, azaz 827 milliárd jüant, vagyis átszámítva mintegy 120 milliárd dollárt. Ehhez hozzájön az idei, összesen több mint 1000 milliárd jüanra rúgó adócsökkentés. Ráadásul nem kizárt, hogy a hatóságok a most tervezettnél is tovább mennek jövőre, vagyis nagyon komoly költségvetési lazításra lehet felkészülni.

Az egyelőre kérdéses, hogy milyen gazdasági hatásai lesznek a bejelentett intézkedéseknek, illetve hogy ezek tudják-e ellensúlyozni az USA-val vívott harc negatív hatásait, a piaci szereplők mindenesetre örültek a híreknek: a fő kínai tőzsdeindex mintegy 4%-ot emelkedett a mai kereskedésben.

Nagy bajban van Kína - Egyre elkeseredettebb lépéseket tesznek, hogy elkerüljék a legrosszabbat
(Címlapkép: Greg Baker / Afp)
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
valgyimir putyin