Kiszivárgott: megbuktathatják Theresa Mayt
Gazdaság

Kiszivárgott: megbuktathatják Theresa Mayt

Reuters
MTI
Portfolio
A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök. A Bizottság közben közzétette a technikai megállapodást, Barnier pedig nagy vonalakban ismertette azt. Első pillantásra úgy tűnik, Theresa May több kérdésben beadta a derekát, de így komoly kételyek merülnek fel azt illetően, hogy ez a megállapodás átmegy-e a brit parlamenten.

May: én viszem végig a Brexitet!

Theresa May csütörtök este sajtótájékoztatót tartott, amelyben elmondta: hisz a megállapodástervezetben és ő kívánja végigvinni a Brexit-folyamatot. Tovább a cikkhez

Igaz a hír: bizalmatlansági szavazást indítottak Theresa May ellen

Bizalmatlansági szavazást kezdeményezett csütörtökön Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti frakciócsoportjának vezetője. Tovább a cikkhez

Jacob Rees-Mogg már benyújtotta az indítványt, 47 párttársának kéne ugyanezt tennie

Ahhoz, hogy szavazásra bocsássák Theresa May kormányfői sorsát, összesen 48 konzervatív párti képviselőnek kellene bizalmatlansági indítványt benyújtania. Ha ez megtörténik, akkor napokon belül jöhet a sorsdöntő szavazás.

Bizalmatlansági indítványt nyújthat be Theresa May ellen egy képviselő

A The Daily Telegraph újságírójának értesülései szerint Jacob Rees-Mogg brit képviselő bizalmatlansági indítvány benyújtásával kezdeményezni fogja Theresa May eltávolítását a kormányfői pozícióból.

Teljes káosz és politikai válság fenyegeti az Egyesült Királyságot - Sokan elárulva érzik magukat

Annyi információ látott napvilágot az elmúlt napokban a brit EU-s kilépés (Brexit) kapcsán, hogy nem lennénk meglepve, ha sokan elvesztették volna a fonalat a témában. Összeszedtük a lényeget, hogy miért érzik sokan elárulva magukat a tegnap kiszivárgott kilépési megállapodás tartalma miatt, illetve, hogy miért sodródhat ennek következtében teljes politikai káoszba az Egyesült Királyság négy hónappal a kilépés előtt. Tovább a cikkhez

Menekülnek a miniszterek a kormányból

Bár a tegnapi kormányülés (amelyen a megállapodástervezetet elfogadták) Theresa May miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy senki nem fenyegetőzött lemondással, ma mégis elindult az új lemondási hullám. Reggel Dominik Raab Brexit-ügyi főtárgyaló jelezte, hogy nem tudja támogatni a határozatlan idejű megállapodást, majd Esther McVey, munka- és nyugdíjügyi miniszter szintén bejelentette lemondását. Délelőtt a harmadik keményvonalas Brexit-párti is lemondott, Anne-Marie Trevelyan.

Lemondott a Brexit-ügyi miniszter!

Lemondott a Brexit-ügyi miniszter - ezt maga Dominik Raab jelentette be, elsősorban arra hivatkozva, hogy az északír területet érintő szabályozás nagyon komolyan veszélyezteti Nagy-Britannia integritását. Tovább a cikkhez

Jön a rendkívüli Brexit-csúcs - Íme a kiválás menetrendje

A ma reggeli tárgyalás után azt állapította meg az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, hogy jelentős előrelépés történt a brit uniós kilépés ügyében, ezért összehívja jövő vasárnapra, november 25-re az EU 27 állam- és kormányfőjét - jelentették be ma reggel Brüsszelben. Tovább a cikkhez

Brexit-megállapodás: kiderült, mi lesz a londoni magyarokkal

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló, szerda este közzétett megállapodás-tervezet szerint megkötések nélkül Nagy-Britanniában maradhatnak azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig már öt évet eltöltöttek az országban. Tovább a cikkhez

Vajon elbukik vagy győz May a Brexit-megállapodás után?

A tervezettnél jóval hosszabb kabinetülésen született döntés korántsem jelenti a Brexit-folyamat végét, mivel a kilépési feltételekről szóló megállapodás-tervezetről - valószínűleg december első felében - a brit parlament is szavaz. Tovább a cikkhez

A nap döfése

Az ír miniszterelnök elégedettségét fejezte ki a megállapodással kapcsolatban, amely az összes írek számára fontos kulcskérdésben jó eredményt hozott. A politikus dicsérte May bátorságát és elszántságát.

Kinyírja a Brexit-megállapodás a londoni pénzügyi központot

A ma nyilvánosságra került Brexit-megállapodás csak alapszintű hozzáférést biztosít a londoni pénzügyi központnak az uniós piacokhoz a kilépés után - írja a Reuters. Tovább a cikkhez

Barnier is óvatos

Barnier nem válaszolt arra kérdésre, hogy mi lesz, ha a brit parlamenten nem megy át a tervezet. Azt is elmondja, hogy személyesen nem igazán tud örülni, mert a Brexitben nem lát "hozzáadott értéket".

Sturgeon óvatos, de határozott

A skót miniszterelnök azon túl, hogy a megállapodást Skócia számára rossznak minősítette, értékelte a politikai esélyeket is.

Nyilvánvaló, hogy a kormányzati támogatottság is alig jött össze, és az is egyre világosabb, hogy Maynek komoly erőfeszítést jelent majd a parlamenti támogatás megszerzése. Ha ez nem jön össze, vissza kell mennie tárgyalni az EU-val, hogy egy jobb megállapodást hozzon össze.

A bennünk lakozó házi politológus azt súgja, hogy Sturgeon egyszerűen bele szeretné fullasztani May-t a kilátástalan Brexit-tárgyalásokba.

A brit font még emészti az információkatHogy állunk?

Az eddigiekből tehát az körvonalazódik, hogy az EU és a brit kormány össze tudott hozni egy technikai megállapodást, amelyben a briteknek két területen is engedniük kellett a tökéletes szuverenitás elvéből: egyrészt az északír státuszt illetően, másrészt az új átmeneti periódus bevezetésével. Korábbi értékelésünkben ezt a forgatókönyvet egy hard-Brexit kimenetként értékeltük, és így írtuk le: "Hard Brexit, avagy igazi megállapodás nélküli megállapodás: A felek a kilépésről ugyan megállapodnak, de a fontos hosszú távú kérdésekről (például a kereskedelmi kapcsolatokról) nem. Ekkor jönne egy átmeneti fázis, amikor Nagy-Britannia a közös piac része marad, ám kívülállóként a döntésekbe semmiféle beleszólása nem lesz, vagyis a függetlensége több kérdésben is sérül. Természetesen egy ilyen esetben a külkereskedelmi kapcsolatokban érintett cégeket rövid távon nem érnék sokkhatások. Érdekes, hogy erről a köztes lehetőségről a felek nem szívesen beszélnek, Theresa May is többször ennek elkerüléséről beszélt."

Sok még a munka

A cél egy új kereskedelmi megállapodás kialakítása az átmeneti periódus vége előtt a britek és az EU között. A tárgyalás a kilépés után kezdődhet el. Az új kereskedelmi egyezmény a vám- és kvótamentes kereskedelem elvén fog alapulni. Barnier szerint ez egy hosszú út lesz, vagyis még kemény tárgyalásokra lehet számítani. A főtárgyaló szerint nehéz lesz elérni a "szabályos" Brexitet.

Jön a novemberi EU-csúcs

Elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi csúcstalálkozó összehívásához azáltal, hogy sikerült "technikai szinten" elfogadni egy megállapodástervezetet az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről, és ezt a londoni kormány is jóváhagyta - jelentette be Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló. Az uniós vezetők csúcsértekezletét Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hívhatja össze, ennek azonban előfeltétele volt az Európai Bizottság pozitív értékelése. Tusk csütörtökön korán reggel tárgyal Barnier-vel, feltehetőleg ennek lehetőségeiről. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes megbízottja leszögezte: a körvonalazódó egyezség lehetővé tenné, hogy a szigetország kilépjen, de közben továbbra is szoros kapcsolatban maradjon az EU-val. Hozzátette, hogy a kompromisszum tiszteletben tartja a bennmaradó tagállamok által lefektetett alapelveket.

Észak-Írországról

Észak-Írország a brit vámterületen maradna, de bizonyos közösségi szabályozások vonatkoznának rá, hogy elkerüljék a szigorú határellenőrzést - mondja Barnier. Barnier azt is mondja, hogy a brit feldolgozóipar követni fogja az uniós sztenderdeket. (Ez alapján továbbra is az a nagy kérdés, hogy a brit fennhatóság csorbulása az északír területen mennyire elfogadható a brit politikusoknak.)

A skótoknak nem tetszik

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint a megállapodás rossz Skóciának.

"Találtunk megoldást, hogy elkerüljük a kemény határellenőrzést az ír szigeten"

Ezt mondja Michel Barnier, az uniós főtárgyaló. És azt is, hogy az átmeneti időszak korlátozott lehet. A megállapodás a brit kormány háttérjavaslata alapján készült.

A Bizottság kiadta a megállapodástervezetet

Nem hosszú, "csak" 585 oldal. A Reuters szerint a megállapodás része lehet egy új átemeneti időszak (transition period), ami alatt több vitás kérdést is lehet még rendezni. Ez valószínűleg a Brexit-pártiaknak nem fog tetszeni, hiszen a brit szuverenitás sérül, ha Nagy-Britannia már nem lesz az EU teljes jogú tagja, de bizonyos közösségi szabályok érvényesek maradnak rá nézve. Ez volt az egyik vörös posztó a szakadáspártiak szemében.

Megszületett: a brit kormány jóváhagyta a Brexit-tervezetet!

May a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette: a kabinet "hosszú, részletes, szenvedélyes vita" után arra a kollektív döntésre jutott, hogy Nagy-Britannia fogadja el a dokumentumtervezetet és a majdani kétoldalú kapcsolatrendszert körvonalazó politikai nyilatkozatot.

A brit kormányfő szerint ez döntő jelentőségű lépés, és lehetővé teszi a megállapodás véglegesítését már a következő napokban. Hozzátette: a kabinet döntése nem volt könnyű, de Nagy-Britannia nemzeti érdekeit szolgálja. Theresa May szerint ez legjobb megállapodás-tervezet, amelyet a Brexit-tárgyalásokon az Európai Unióval el lehetett érni.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a megállapodás milyen részleteket tartalmaz, illetve milyen válaszokat ad az eddig megoldhatatlannak tűnő kérdésekre. Éppen ezért azt sem lehet megjósolni, hogy a brit parlamentben megteremthető-e az elfogadáshoz szükséges többség.

Eközben bennfentes források azt közölték, hogy Írország elfogadhatónak tartja az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről elfogadott "technikai szintű" megállapodástervezetet. Ez arra utalhat, hogy az ír-északír határ kérdésében sikerült olyan kompromisszumot elérni, ami nem sérti az ezzel kapcsolatos ír érzékenységet, de a brit szuverenitás sem csorbul.

Sokan arra számítanak, hogy a brit kormány rábólintása után Michel Barnier, az uniós Brexit-ügyi főtárgyaló még ma este nyilatkozatot ad ki, miszerint elegendő előrelépés történt egy rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs novemberi összehívásához.

Friss: Barnier perceken belül megszólal.

(Címlapkép: Justin TALLIS / AFP)
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
facebook kinai elnok