Draghi beismerte: még nincs baj, de egyre jobban aggódnak
Gazdaság

Draghi beismerte: még nincs baj, de egyre jobban aggódnak

Portfolio


Fontosabb részletek
  • A várakozásoknak megfelelően az Európai Központi Bank döntéshozói mai ülésükön nem változtattak az irányadó kamatokon: az alapkamatot 0%-on, az egynapos hitelkamatot 0,25%-on, a betéti kamatot pedig -0,4%-on hagyták.
  • Ami ennél is fontosabb, a tanácstagok a 2015 márciusában elindított eszközvásárlási program kivezetésérol is döntöttek, jövo januártól tehát nettó értelemben (a lejáró értékpapírok megújításán felül) nem vásárol több kötvényt az EKB, vagyis lezárul egy fontos korszak az euróövezet történelmében.
  • Mario Draghi, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elismerte, hogy erősödtek az euróövezeti növekedést érintő negatív kockázatok, egyelőre azonban kitartanak korábbi helyzetértékelésük mellett, miszerint "nagyjából kiegyensúlyozott" kockázatok és stabil növekedés jellemzik az euróövezeti folyamatokat.

Az újrabefektetési politikai fontosabb technikai részletei

Az EKB oldalára felkerült dokumentum alapján a lejáró értékpapírok újrabefektetésekor két dolgot fognak figyelembe venni: Alapvetően az lesz az irányadó elv, hogy (hosszú távon) az EKB-nál lévő állampapír-állomány a tőkejegyzési kulcsoknak megfelelően alakuljon. Azaz minden ország állampapírjai akkora arányt képviseljenek az EKB portfóliójában, amekkora arányban az alaptőkéjéhez hozzájárulnak. Emellett azonban rövid távon figyelembe kell venni azt is, hogy melyik ország állampapírja jár le, és törekedni arra, hogy elsősorban ugyanazon ország piacán kerüljön befektetésre az összeg. A tőkejegyzési kulcsok irányába történő elmozdulást lassan kell kivitelezni, hogy a lehető legkisebb felfordulást okozza az egyes országok kötvénypiacain. Megjegyzés: ez utóbbi azért fontos, mert a jelenlegi állampapír-állomány eltér a tőkejegyzési kulcsoktól. Arányaiban például kevesebb német állampapír van az EKB-nál, mint amennyi indokolt lenne, miközben olasz kötvényekből többet birtokol. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az EKB jövő januártól a lejáró olasz állampapírokból teljes egészében német kötvényeket venne egészen addig, amíg ezek az arányok helyre nem állnának, az jelentős felfordulást okozna az olasz piacokon, hiszen hirtelen teljesen elapadna a jegybanki kereslet az olasz kötvények iránt, jelentős hozamemelkedést előidézve ezzel.

Vége a sajtótájékoztatónak

Az első kamatemelésről

Draghi elmondása szerint nem került szóba az első kamatemelés lehetséges időpontja, az a beérkező adatoktól, illetve a gazdasági helyzet alakulásától függ majd.

Az újrabefektetési politikáról

A döntéshozók között egyetértés volt abban, hogy egyelőre nyílt végűnek kell meghagyni a teljes újrabefektetési politikát (vagyis nem határoznak meg végső dátumot), a jövőben pedig az EKB előremutató iránymutatásával fogja finomhangolni ezt az eszközt. A program technikai részleteit tartalmazó dokumentum 15.30-kor kerül majd fel az EKB honlapjára.

Mit jelent, hogy a negatív kockázatok erősödtek?

Draghi újságírói kérdésre elmondta, hogy a decemberi EKB-ülés központi témája volt a gazdasági növekedés lassulása. A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy továbbra is magabiztosak az euróövezeti növekedés stabilitásában, azonban egyre nagyobb óvatosságot igényel a részükről a körülmények kedvezőtlenebbé válása. A fő bizonytalansági faktort a kereskedelmi háborús feszültségek jelentik, amelyek negatívan érintik a külső kereslet alakulását, ezen keresztül pedig az övezeti gazdaságot.

Az általános üzleti környezet bizonytalanabbá vált.

- talán Draghi ezen mondata foglalja össze a legjobban a helyzetet.

Röviden összegezve: az EKB szerint az elmúlt időszak növekedési alapját jelentő belső motorok továbbra is a helyükön vannak, a néhány hónappal ezelőtti helyzethez képest azonban gyengültek.

Az inflációról

Az inflációs nyomás várakozásaik szerint erősödni fog közép távon, azonban a mögöttes árnyomás továbbra is visszafogott maradhat - összegzi a jegybank helyzetértékelését Draghi, hozzátéve, hogy a következő hónapokban a fő inflációs mutató értékének csökkenésére számítanak (az olajár zuhanása miatt). Éppen ezért továbbra is szükség van az extrém laza monetáris politika fenntartására.

Hoppá! Nagyon fontos kijelentés Draghitól

Draghi továbbra is kitartani látszik korábbi értékelése mellett, miszerint az euróövezeti gazdaság lassulása nem rendszerszintű jelenség, hanem elsősorban egyedi (egyszeri), illetve külső tényezők állnak mögötte. Ennek ellenére kijelentette, hogy

a növekedést övező kockázatok negatív irányba mozdultak el.

A kockázatok továbbra is "nagyjából kiegyensúlyozottak", állítják a döntéshozók, a kockázatok negatív irányba történt elmozdulása azonban fontos beismerése annak, hogy az EKB kezd aggódni a gyengébb makrogazdasági adatok miatt.

Gazdasági helyzetértékelés

Draghi szerint az elmúlt időszakban beérkező gazdasági adatok és hírek gyengébbek voltak a várakozásaiknál, emiatt pedig lassabb növekedés várható az euróövezetben. Ezek azonban a gyengébb külső keresletből, illetve egyedi, országspecifikus tényezőkből fakadnak. Az erős belső keresletnek köszönhetően a gazdasági növekedés továbbra is stabil.

Kezdődik a sajtótájékoztató

Draghi szokás szerint először felolvassa a mai döntés közleményét.

Itt az Európai Központi Bank nagy döntése: lezárul egy korszak az európai történelembenItt az Európai Központi Bank nagy döntése: lezárul egy korszak az európai történelemben

A mai döntés legfontosabb eleme, hogy jövő januártól kivezetésre kerül az EKB által 2015 márciusában indított eszközvásárlási program, melynek keretében az elmúlt három és fél évben mintegy 2600 milliárd euró értékben vett állampapírokat a jegybank. Ezzel az eurózóna történelmének egy fontos korszaka zárul le most decemberben. A bejelentés fontos, azonban nem meglepő, hiszen Mario Draghi már november végén kijelentette az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt, hogy decemberben véget ér a program.

A döntést követően kiadott rövid közleményben továbbra is szerepel, hogy a nettó vásárlások befejeződése ellenére a program keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból befolyó pénzt még hosszú ideig újrabefektetik (az első jövőbeli kamatemelést követően is). Vagyis egyáltalán nem arról van szó, hogy az EKB teljesen kivonul jövőre az euróövezeti kötvénypiacról, sőt: ilyen jelentős állampapír-állomány mellett a megújítás is jelentős mennyiségű vásárlást jelent majd. A szöveg kiemeli, hogy az újrabefektetési politika sorsát illetően a jegybank előretekintő iránymutatására ("forward guidance") lesz érdemes figyelni.

Emellett a közlemény változatlanul hangsúlyozza, hogy az irányadó kamatok legalább jövő nyárig nem változnak majd, az első szigorítás tényleges időpontja azonban az inflációs folyamatoktól fog függeni.

14.30-kor kezdődik majd Mario Draghi EKB-elnök sajtótájékoztatója, amire több ok miatt is érdemes lesz figyelni.

  • Megtudhatjuk az EKB legfrissebb növekedési és inflációs előrejelzéseit, ami a jövőbeli kamatpolitikát illetően lehet fontos.
  • Emellett biztosan fog kapni kérdéséket az jegybankelnök azzal kapcsolatban, hogy nem aggasztja-e az EKB-t az euróövezeti konjunktúramutatók folyamatos romlása. Eddig kitartott Draghi amellett, hogy egyedi tényezők okozták a lassulást, ezért nincs veszélyben az övezeti konjunktúra.
  • Az újrabefektetési politikával kapcsolatban is megismerhetünk további részleteket.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
amerikai tozsdek erosodese