Így spórolhatnak a kiscégek az adón
Gazdaság

Így spórolhatnak a kiscégek az adón

Portfolio
Eddig mintegy 30 ezer vállalkozás tért át a kivára, de a Pénzügyminisztérium itt nem állna meg, ezért az adózási forma előnyeit hangsúlyozza, konkrét számításokkal alátámasztva.
Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár a napokban jelentette be, hogy kormány kampányt indít a kiva népszerűsítésére, azt kívánják elérni, hogy legalább 40 ezerre emelkedjék az azt választó cégek száma. A tárca az ügyfélkapun keresztül tájékoztató anyagot küldött ki, összesen 77 ezer adózó számára, akik számára érdemes lehet ezt az adózást választani.

A kiva jelenlegi kulcsa 13 százalék, de az újabb, várható adócsökkentések, így a szociális hozzájárulási adó tervezett csökkentése után a kiva kulcs 12 százalékra mérséklődhet - emlékeztetett. Mint ismert, a kiva mértéke január elseje óta 13 százalék, amely kiváltja a társasági adót és a munkáltatói adóterheket. Az adó alapjába ráadásul csak az osztalékként kivont nyereség számít bele, azaz a vállalkozásba visszaforgatott nyereség mentesül az adó alól. Az áttérést ösztönözheti, hogy a jövő évtől még kedvezőbbek lesznek az adózási forma feltételei:
  • az új szabályok szerint az éves bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó belépési értékhatár ötszázmillió forintról egymilliárd forintra emelkedett.
  • Az adónem mellett döntőknek az értékhatár gyors "kinövésétől" sem kell tartaniuk, mivel a jövő évtől a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatár is nő, egyről hárommilliárd forintra.


Így spórolhatnak a kiscégek az adón
Forrás: PM
A 30 ezer eddigi vállalkozás eddig összesen a Pénzügyminisztérium számításai szerint 35 milliárd forintnyi adófizetést takarítottak meg.

Azt is tudjuk, hogy milyen típusú cégeknek érdemes ezt az adózási formát választani:

azoknak a vállalkozásoknak lehet előnyös, melyeknek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyek növekedésre, beruházásokra forgatják vissza a nyereségüket.

A kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban járna, a kisvállalkozásokat a döntésben a tárca kiva kalkulátora is segíti.

Az államtitkár egy példán keresztül szemléltette, hogy mekkora adómegtakarítást járna bizonyos méretű cégnek, különböző döntések esetén. Ezt az alábbi ábra szemlélteti:

Így spórolhatnak a kiscégek az adón
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mexikói katonák