Még sok évig fennmaradhat a magyar rezsicsökkentés az áramárnál
Gazdaság

Még sok évig fennmaradhat a magyar rezsicsökkentés az áramárnál

Portfolio
Megszületett a politikai alku az Európai Parlament és az Európai Tanács között az ún. Tiszta Energia Csomag minden eleméről, azaz a villamos energia piac újraszabályozásáról szóló irányelvről és rendeletről és ennek értelmében legalább 2025-ig fenntarthatják a tagállamok az árszabályozást elsősorban, de nem kizárólag a védett háztartási fogyasztók számára.
A Bruxinfo összefoglalója hangsúlyozza, hogy bár a tagállamok a most létrejött intézményközi alku nyomán átmenetileg fenntarthatják az árszabályozást, főleg, de nem kizáróan a védett és energiaszegény háztartások esetében, mindazonáltal a jogalkotók szerint az energiaszegénységet mindenekelőtt a szociális rendszereken keresztül kellene kezelni (nem pedig a hatóságilag alacsonyan tartott és ezáltal minden fogyasztóra szociális helyzettől függetlenül érvényes ármeghatározáson keresztül - a szerk.)

Az árszabályozást a háztartások esetében alkalmazó tagállamok fenntarthatják ezt a gyakorlatot, de jelentéseket kell készíteniük, amelyekben jelezniük kell, milyen lépéseken keresztül vezetik ki a szabályozott árakat. A Bizottságnak 2025-ben átfogó jelentést kell készítene az előrehaladásról, amelynek keretében javasolhatja majd a szabályozott árak eltörlését.

A most megszületett tervezetet még jóvá kell hagynia az EP-nek és a Tanácsnak, a jogszabályok a Hivatalos Közlönyben való publikálástól számított 20 napon belül lépnek hatályba. A tagállamoknak 2020. december 31. a határidő a végrehajtásra.

A minap létrejött alku további lényeges részletei:
  • Az újraszabályozás egyik fő célja az volt, hogy a villamos energia határokon átnyúló kereskedelmének útjában álló akadályokat lebontsák és egy olyan európai villamos energiapiac jöjjön létre, ahol a megtermelt áram 70 százaléka szabadon áramolhat a tagállamok között. Ez - mint arra az EP közleményében rámutat - meg fogja könnyíteni a megújuló energiák villamos hálózatokba való integrálását és a megújulók végfogyasztáson belüli részarányának 32 százalékra növelését 2030-ig.
  • A két módosított jogszabály a fogyasztók jogait is kiszélesíti: az áramszolgáltatóknak lehetővé kell tenni, hogy a fogyasztók díjmentesen maximum három héten, 2026 után pedig 24 órán belül válthassanak szolgáltatót. A fogyasztóknak joguk lesz arra is, hogy okosmérőkkel ellenőrizzék a fogyasztásukat, és ettől csak akkor lehet eltérni, ha egy tagállamban elvégzett elemzés kimutatja, hogy a költségek meghaladják a hasznot.
  • A fogyasztóknak ingyenes hozzáférésük lesz egy árakat összehasonlító online oldalhoz. A fogyasztóknak lehetőségük lesz dinamikus árazásra a több mint 200 ezer ügyféllel rendelkező áramszolgáltatók esetében.
  • A szöveg megnyitja az utat egy közös uniós-tagállami kockázatfelmérés előtt az esetleges áramhiányok feltérképezésére a szükségtelen kivételek alkalmazásának elkerülése érdekében.
  • A jelenlegi szabályok megengedik az állami támogatásokat egy korlátozott ideig a konvencionális hőerőműveknek készenléti funkcióra, amikor a kereslet csúcsra jár, vagy átmenetileg nincs elég megújuló, amit be lehetne táplálni a rendszerbe (kapacitási mechanizmusok). A jogszabály szigorúbb korlátokat állít a hőerőműveiket kapacitási mechanizmusként szubvencionálni kívánó tagállamok számára, kizárva az állami támogatásokat a leginkább szennyező széntüzelésű erőműveknek.


Címlapkép forrása: Shutterstock
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1470496652