Gazdaság

Már "csak" 20%-os a török infláció, újra esik a líra

MTI
Portfolio
Decemberben már a második egymást követő hónapban lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Törökországban, köszönhetően a forgalmi adók csökkentésének, a boltok árkedvezményeinek, valamint a nemzeti valuta, a líra erősödésének a nyári mélypontjához képest.
A líra tegnap éjjel hatalmas, 8% körüli, esést szenvedett el amiatt, mert a japán jen egy technikai szinten átjutva hirtelen nagyot erősödött és ez számos japán befektetőt a líra vételi pozíciójának kényszerű zárására kényszeríthetett. Azóta a líra valamelyest visszaerősödött, de csütörtök délután újra gyengült (most éppen 2,5%-os mínuszban jár) részben a borongósabb nemzetközi befektetői hangulat, részben amiatt, hogy a második egymást követő hónapban mérséklődő éves infláció miatt esetleg a török gazdasági vezetés idejekorán jegybanki kamatvágást akar majd elérni.

Már
A török statisztikai hivatal csütörtökön azt közölte, hogy decemberben 20,30 százalékra lassult a fogyasztói árak éves emelkedése a novemberi 21,62 százalékról. Novemberrel összevetve 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberben. Elemzők éves szinten 20,5 százalékos emelkedésre, havi összevetésben pedig 0,7 százalékos csökkenésre számítottak. A novemberi inflációs adatról bővebben:Októberben 25,5 százalékos, szeptemberben 24,52 százalékos, augusztusban pedig 17,9 százalékos éves áremelkedést mértek. Ebben a három egymást követő hónapban rendre közel 15 éves csúcsot döntött az infláció.

A fogyasztói áremelkedés átlagosan 33,64 százalék volt Törökországban 1965 és 2018 között. A legmagasabb, 138,71 százalékos inflációt 1980 májusában regisztrálták, a mélypont pedig 1968 júniusában volt, 4,01 százalékos deflációval.

Ugyancsak csütörtökön közölt adat szerint a termelői árak emelkedése éves összevetésben 33,64 százalékra lassult decemberben a novemberi 38,54 százalékról.

Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama történelmi mélypontra zuhant idén nyáron a Recep Tayyip Erdogan török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására.

A magas infláció és a líra gyengülése miatt a török GDP 1,1 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest, éves összevetésben pedig a gazdaság 1,6 százalékkal erősödött a szeptember végével záródott három hónapban.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tobias Adrian - IMF