Recseg-ropog a Honvédkórház gépezete: orvosok mentek el, akik nem akarnak honvédek lenni
Gazdaság

Recseg-ropog a Honvédkórház gépezete: orvosok mentek el, akik nem akarnak honvédek lenni

Portfolio
Nagy változások léptek életbe a Honvédkórház életében. Nem minden dolgozó akart belépni a honvédségi alkalmazotti státuszba, ami érzékenyen érinti a sürgősségi osztályt. Veszélyben a koraszülött intenzív osztály is. A HM mindent cáfol.
Kedd éjfélkor járt le az új jogviszony elfogadásának a határideje: addig kellett nyilatkozniuk a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédségi alkalmazotti státuszt vagy otthagyják a munkájukat. A Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta a Népszavát, hogy az eddig feldolgozott adatok szerint a tárcát és a Magyar Honvédség alakulatait együttesen tekintve a dolgozók 93,5 százaléka, ezen belül a kórháziak 90 százaléka juttatta vissza a honvédelmi alkalmazotti kinevezésről szóló nyilatkozatot. Akik visszajuttatták, azok közül majdnem mindenki (99 százalék) elfogadta az új jogviszonyt.Mindebből az következik, hogy voltak olyanok, akik nem fogadták el az új munkaszerződést, vagyis nem akartak honvédségi alkalmazotti státuszt. Benkő Tibor, honvédelmi miniszter az MTI-nek azt mondta, hogy a "mintegy 7200 közalkalmazott több mint 99 százaléka elfogadta az új jogállást", az azzal járó többletjuttatásokat és egyben kötelezettségeket. Benkő Tibor közölte: 54 közalkalmazott döntött úgy, hogy nem vállalja a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyt. A miniszter leszögezte: a Honvédkórház minden osztályán továbbra is zökkenőmentes a betegek ellátása.

Egy új törvény január elsejétől automatikusan a honvédelmi alkalmazotti státuszba terelte a tárca civil munkavállalóit. Így például a Honvédkórházban dolgozó orvosokat, ápolókat, műtőssegédeket, irodai munkásokat egyéb civil alkalmazottakat.

A Népszava úgy tudja, hogy néhány orvos, köztük a sürgősségi betegellátó centrum (SBC) három, a sebészet egy orvosa nem írta alá az munkaszerződés módosítását. A váltásvezető főorvosok nagy többsége számla ellenében dolgozik az intézményben, így rájuk nem vonatkozik az új munkaszerződés. A HM sajtóosztálya szerint nincs ok aggodalomra, az ellátás biztonságos.

Ugyanakkor kedden a hvg.hu arról írt, hogy ismét veszélybe került a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának (Perinatális Intenzív Centrum, azaz PIC) működése, miután az osztályról két orvos is távozott, egyikük éppen az osztályt vezető Nádor Csaba. A portál szerint a koraszülött ellátásban elismert szakemberként számontartott osztályvezető és munkatársa a Semmelweis Egyetem I. Női Klinikáján folytatná.

A Honvédelmi tárca sajtóosztálya megerősítette, hogy dr. Nádor Csaba főorvos, részlegvezető valóban távozott posztjáról, ám utódjának kinevezése már megtörtént. Szerintük

a PIC-en a biztonságos betegellátás feltételei továbbra is biztosítottak, az ellátás folyamatos.

Válaszuknak ellentmond az Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata, amely arra utasítja a mentőszolgálatot, hogy a legbonyolultabb ellátást igénylő koraszülötteket január 22.-étől máshova, például a fővárosban a Szent János kórházba, valamint a Semmelweis Egyetem Klinikára, valamint Tatabányára, Szegedre, Miskolcra, Veszprémbe vigyék. A döntést azzal indokolják, hogy a PIC "kialakult humánerőforrás szűkössége miatt" a Honvédkórház helyettesítést kért.

Tavaly novemberben derült ki, hogy a sürgősségi centrum és a Podmaniczky utcai telephely után a Honvédkórház koraszülöttcentrumának működése is ellehetetlenült az orvoshiány miatt, amelyet átmenetileg be is zártak. A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a János-kórházban működő PIC fogadta.
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár