Figyelmeztetést kap Magyarország Amerikától a Huawei miatt
Gazdaság

Figyelmeztetést kap Magyarország Amerikától a Huawei miatt

Portfolio
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Európába látogat, melynek során Magyarországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Belgiumot és Izlandot is felkeresi. Az amerikai külügyi tárca előzetes tájékoztatása szerint Budapesten a kormánnyal tárgyalni fog energetikai kérdésekről, a kínai és orosz befolyás erősödéséről, de a Huawei magyarországi erősödő jelenlétével kapcsolatban is megfogalmaz aggályokat Pompeo.
Hétfőn érkezik Budapestre Mike Pompeo az előzetes amerikai közlés szerint, ahol találkozik Orbán Viktor miniszterelnökel, Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel.

Védelmi együttműködésről, energetikai és regionális biztonsági kérdésekről, Ukrajnáról, valamint az orosz és kínai befolyás elleni lehetséges intézkedésekről egyeztet a felekkel és ezzel párhuzamosan arról, hogyan lehetne erősíteni a nyugati szövetségesekkel való együttműködést. Civil szervezetekkel is találkozik a tárcavezető - ezt tartalmazta a hivatalos feljegyzés.

Huawei-ügy

A Reuters péntek délután azt írta, hogy

Pompeo egyúttal kifejezi aggályait a kínai Huawei egyre növekvő magyarországi jelenlétével kapcsolatban is.

Az Egyesült Államok kormánya hónapok óta hangoztatja, hogy a kínai telekomóriási kockázatot jelent az országára nézve. Az USA kémkedéssel vádolta meg a céget, kereskedelmi titkok ellopásával, banki és pénzügyi csalással és az amerikai hatóságok félrevezetésével vádolta meg leányvállalatait. Az USA úgy érvel, hogy a Huawei folyamatosan megpróbálta és megpróbálja kihasználni az amerikai vállalatokat és pénzügyi szolgáltatókat, és szakadatlanul fenyegeti a szabad és tisztességes világkereskedelmet.

Néhány napja írtuk meg, hogy arra akarja rávenni a Trump-kormányzat a szövetségeseit, hogy zárják ki a Huaweit és a többi kínai hálózati eszközgyártót az 5G-hálózatok kiépítéséből. A kínai cég Amerikában teljes letámadás alatt áll. Az Egyesült Államokban az állami szerveknél már betiltották a Huawei-készülékeket és amerikai törvényhozók egy csoportja nemrég kétpárti törvényjavaslatot nyújtott be a Huawei gyártotta chipek és egyes alkatrészek amerikai forgalmazási tilalmáról. Közben a titkosszolgálat azt javasolja a lakosságnak, hogy ne vásároljanak Huawei-telefonokat.

Nemrég kémkedés vádjával letartóztatták a Huawei egyik lengyel vezetőjét, és Ausztrália, valamint Új-Zéland is betiltotta, hogy a Huawei részt vegyen az 5G hálózat kiépítésében, szintén biztonsági okokból és állítólag Németország is fontolgatja. Decemberben a társaság alapítójának lányát, Meng Van-csóut tartóztatták le Kanadában, aki a távközlési cég globális pénzügyi igazgatója.

Az előzményekről itt írtunk:

Erről is lesz szó

A hírügynökség arról is beszámolt, hogy a héten történt előrelépés az Egyesült Államok, valamint Magyarország és Szlovákia közötti hadiipari együttműködések terén.

Egyúttal Magyarországtól a horvát LNG-terminál iránti elköteleződést várja el, és a Turksreamtől való elfordulást.

Az amerikai külügyminiszter számára emellett fontos szempont lesz a biztonsági kapcsolatok erősítése az orosz agresszió visszaszorítása érdekében.Figyelmeztetést kap Magyarország Amerikától a Huawei miatt
Kép és címlapkép forrása: Brendan Smialowski / AFP
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
brexit0115