Óriási csomagot jelentett be Orbán Viktor
Gazdaság

Óriási csomagot jelentett be Orbán Viktor

Portfolio
Vasárnap délután rég várt bejelentésekre számíthatunk a miniszterelnöktől, aki már hetekkel ezelőtt elárulta, hogy szokásos évértékelőjén ismerteti a demográfiai program részleteit. Ami biztosra vehető, hogy további családokat segítő lépések várhatók, melyek már az idén hatályba léphetnek.

A kormány új kedvezménye, amivel milliókhoz jutnak anyák tízezrei

A családok védelméről szóló nemzeti konzultációban felvetett pontok mentén valósul meg a kormány legújabb családtámogatási akcióterve Orbán Viktor vasárnapi bejelentése szerint. A nőknek ígért, örökéletre szóló szja-mentességgel tízmilliókhoz jutnak az érintettek, azonban önmagában ennek a demográfiai hatását rendkívül nehéz megjósolni. Tovább a cikkhez

Hol a gazdaságvédelmi csomag?

Előzetesen mindenki a demográfiai csomagot várta, de az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján az is benne volt a pakliban, hogy gazdaságvédelmi vagy versenyképességi intézkedésekkel áll elő a kormányfő. Ezek ugyan nem jöttek, de cserébe a demográfiai csomag mérete akkora, hogy akár fel lehet fogni gazdaságélénkítő csomagnak is. Tehát végül is a gazdaságvédelmi és a demográfiai csomag összekötéseként is felfogható a dolog, ahol a keresletélénkítés erős célzottságot mutat a gyerekvállalók felé.

Jó lenne látni mögötte a számításokat

Makrogazdasági szempontból természetesen a legfontosabb rövid távú kérdés, a költségvetési hatás. Ezzel kapcsolatosan szívesen látnánk egy hatástanulmányt, ami a program hitelességét is nagyban javíthatja.

Még jobban kitolódnak a házasságkötések?

A házasságkötéskor felvehető, majd gyermekenként egyre kedvezményesebbé váló 10 millió forintos kölcsön azért is érdekes konstrukció, mivel elvileg közelebb hozhatja az első gyerekvállalás időpontját. Ez fontos részcél lehet, hiszen a 2. és 3. gyermekek gyakran azért nem születnek meg a családban, mert a kései gyerekvállalás miatt a nők kicsúsznak a szülőképes korból. Ugyanakkor ehhez meg kell változnia a házasságkötési mintának is. Ma ugyanis nagyon jellemző, hogy a párok nem kötnek házasságot, vagy csak akkor, amikor már a gyerekvállaláshoz közelednek. Ilyen "optimalizáció" mellett pedig akár azt is hozhatja a törekvés, hogy a házasságkötések tolódnak ki még tovább.

Mi lehet a hatása a gazdaságra?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy ilyen program tipikusan a belső keresletet pörgeti fel. Ennek következménye a lakossági fogyasztás (és a beruházások) növekedése, amivel párhuzamosan a GDP, az infláció és az import is kaphat egy lökést.

Mennyibe kerülhet a kedvezményes hitel?

A pontos hatásokat illetően számításokra van szükség. Elsőre csupán annyit mondhatunk, hogy éves szinten hozzávetőleg 50 ezer házasság köttetik, a 10 millió forint hitel (amennyiben mindenki igénybe veszi) az 500 milliárd forintnyi hitelt jelentene évente, az állam költsége ennek a kamat-elengedése és a kockázati költsége lenne. Ez még akkor is nagyon sok pénz a gazdaságban, ha felső becslésnek számít, és néhány feltétel (első házasság, 40 év alatti nők stb.) nyilván szűkíti kört. Sok múlik azonban a kondíciókon: például egyelőre nem tudjuk, hogy a kölcsön mire fordítható, milyen futamidővel, kamattal ketyeg. Ez az ösztönzés szempontjából is fontos: ha kevesek számára csábító a hitel, kisebb lehet a gyerekvállalási kedv javulása is. Azt sem tudjuk, hogy a kölcsön később is felvehető-e, vagy csak a házasságkötés pillanatában. A házasodók gyakran nincsenek abban az élethelyzetben, hogy szükségük lenne ekkora kölcsönre. A részletek tehát roppant fontosak a program megítélése szempontjából.

Itt az első gyors értékelés

Ahogyan az várható volt, Orbán Viktor előállt a demográfiai csomaggal, ami a gyerekvállalás ösztönzését célozza. A bejelentett intézkedések első ránézésre is jelentős költségvetési forrást megmozgató döntések, amelyek akár valóban hozzájárulhatnak a kormány céljához. Ere nagy szükség is van, hiszen a nők gyerekvállalási kedve az eddigi erőfeszítések ellenére harmadik éve stagnál, az 1,5-ös termékenységi ráta pedig nagyon messze a van a kormány által célul kitűzött 2,1-es értéktől

Itt van Orbán Viktor hét pontja

A vasárnapi miniszterelnöki évértékelő legfontosabb része a kormány új demográfiai programja volt. Ebben további komoly támogatásokat jelentett be Orbán Viktor a családoknak. Tovább a cikkhez

200 milliárd egészségügyi fejlesztésekre

A kormány döntése értelmében 200 milliárd forintot költünk egészségügyi fejlesztésekre beleértve a budapesti centrumkórházak fejlesztését is - mondja a kormányfő.

Külföldi nyelvtanulásra is jut pénz

Megreformálnák a középiskolai nyelvoktatást is, aminek keretében a diákok 2x2 hetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt, aminek költségét a kormány állja majd - jelenti ki a miniszterelnök.

Itt a csomag

Az emberek azt akarják, hogy folytassuk, amit megkezdtünk. Kilenc év alatt megdupláztuk a családok támogatását. Hétpontos az új csomag: Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás a harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél a maradék tőketartozást elengedik. Bővül a CSOk kedvezményes hitele, a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják. Heteken belül jön a falusi emberekre szabott CSOK. Már a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermeknél 1-1 milliót vállalnak át a jelzáloghitelből. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól. Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak. Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség, amiből az év végéig 10 ezer megépül. 2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét. Bevezetik a nagyszülői gyedet, ha a szülők így döntenek.

Jön a demográfiai csomag

Nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek. Ha beletörődünk, hogy nem tudjuk biológiailag fenntartani magunkat, azzal elismerjük, hogy magunknak sem vagyunk fontosak. Akkor miért lennénk másnak fontosak?

- kezdi a demográfiai fejtegetését Orbán Viktor.

A magunk útját járjuk

Olyan Európai Parlamentet akarunk, mely tiszteletben tartja az országok és népek saját jövőjéről való döntését és elfogadja, hogy mi köézép-európaiak a magunk útját akarjuk járni.

A kanyarban előzünk majd

Mindenki arra számít, hogy a világgazdaság lehűl és lassul, nekünk vannak erre válaszaink: nem engedjük el a vezérfonalunkat, nem adjuk fel a tervünket, hogy a magyar gazdaság növekedése minden évben legalább 2 százalékponttal meghaladja az európai átlagot.

Ha a többiek lassulnak, mi a kanyarban előzünk majd

- fogalmaz Orbán.

A "2 százalékponttal gyorsabb" növekedés sokkal életszerűbb és kevesebb kockázattal járó célkitűzés, mint az a korábbi elképzelés, hogy minden évben növekedjünk legalább 4%-kal. Utóbbi valószínűleg legkorábban 2020-ban (az EU-források elfogyásakor) nem fog teljesülni, vagy csak olyan túlerőltetés árán, aminek súlyos ára lenne az egyensúlyra nézve.

Dimenzióváltás a magyar gazdaságban

A magyar gazdaság ma a dimenzióváltás állapotában van, a hagyományos ipari termelés mellett nő a magas hozzáadott értékű, kutatásra alapuló ipar jelentősége. Fizikai munka mindig lesz, de mellé fel kell futtatni az új digitális, robottechnológiára épülő iparágakat is - mondja a kormányfő. Hozzáteszi, hogy tavaly az új beruházásoknál 40%-kal magasabb volt az átlagfizetés, mint egy évvel korábban, ez is azt jelzi, hogy új típusú munkahelyek jönnek létre.

Felszámolható a szegénység

Orbán arról beszél, hogy már harminc éve sem hitte el, hogy a szegénység Magyarországon nem felszámolható, most sem hajlandó ezt elfogadni. Lépésről lépésre évről évre haladunk előre szerinte.

Magyarország az a hely, ahol jó lesz mindenkinek magyarnak lenni

- szögezi le Orbán.

Magyar multikról álmodik Orbán

Azok közé tartozom, akik szerint a mai magyar gyermekek jobban élhetnek majd, mint a szüleik, és hiszek abban, hogy a többségük élni is fog ezzel a lehetőséggel

- hangsúlyozza Orbán. A miniszterelnök szerint sikeres vállalkozóinkra vár még egy történelmi feladat: nekik kell létrehozni külföldön azokat a befektetéseket, melyeknek profitját hazahozva ellensúlyozzuk az innen kivitt profitot. Ez nagy feladat, "rá is megy legalább tíz évünk".

Újra hisznek a magyarok

"Én ma azt látom, hogy a magyarok sokat dolgoznak, tervezgetnek, rendben tartják portájukat, házat építenek, iskolába küldik a gyermekeiket és azon igyekeznek, hogy legyen mit átadniuk gyermekeiknek és unokáiknak. Mi ez, ha nem felemelkedéstörténet?" - folytatja Orbán. A miniszterelnök szerint sikerült elérni, hogy a magyar emberek ma megint hisznek, "tíz év alatt talpra álltunk", ezért győzelmi esélyekkel állunk készen arra, hogy megvívjuk a ránk váró küzdelmeket.

Felfelé tartanak a magyarok?

"Az ország mai állapotát értelmezhetjük-e felemelkedéstörténetként? Vajon felfelé tartanak-e a magyarok?" - fogalmazta meg a legfontosabb kérdéseket Orbán Viktor. Ezt követően tíz évvel ezelőtti évértékelő beszédét idézi fel, majd az elmúlt tíz év eredményeit sorolja az államadósság csökkentésétől a béremelésekig.

Soha rosszabb évet

Soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt - értékelte egy mondatban az évet Orbán Viktor, aki rögtön kiemeli a magyar gazdaság majdnem 5 százalékos növekedését. A kormányfő hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaság hetedik éve növekszik, ezt nem adták ajándékba, Magyarország keményen megdolgozott érte.

Perceken belül kiteríti lapjait Orbán Viktor

Tavaly ősz óta tudni, hogy a kormány valamilyen demográfiai csomagon dolgozik, majd a nemzeti konzultáció eredményei után csak idő kérdése volt, mikor jelentik be a döntéseket. A hírek szerint a szerdai kormányülésen jóváhagyták a tervezett lépéseket, melyeket vasárnap délután háromkor a Várkert bazárban ismertet Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédében. Az eddig kiszivárgott hírek szerint az alábbi intézkedések voltak a kormány asztalán:

  • 5-10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsön a fiataloknak.
  • További adókedvezmény, akár életük végéig szóló szja-mentesség a három- és többgyerekes anyáknak.
  • A főállású anyagság intézménye, ami azt jelentené, hogy például a négynél több gyermeket nevelők a mindenkori átlagbért megkapnák az államtól.
  • A CSOK kiterjesztése, átalakítása.
  • Valamilyen állami keretek között működő lakástakarék elindítása.
A családpolitikai lépések mellett az utóbbi hetekben többször szóba került egy gazdaságélénkítő terv is, könnyen lehet, hogy ennek elemeit is most ismerteti a kormányfő. A demográfiai programról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csak annyit árult el a pénteki Kormányinfón, hogy a gyermekeket nevelőknek jelenthet további segítséget, illetve komoly háttérszámítások előzték meg költségvetési oldalról a lépéseket. Gulyás azt is elárulta, hogy a csomag már az idei büdzsét is érinti, részben átcsoportosítással, részben pedig a tartalék terhére biztosítják ehhez a fedezetet.

A címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
orvosi kamara0921