Egyetlen esély van a teljes Brexit-katasztrófa elkerülésére: új népszavazást kell tartani
Gazdaság

Egyetlen esély van a teljes Brexit-katasztrófa elkerülésére: új népszavazást kell tartani

Portfolio
Theresa May brit kormányfő a megállapodás nélküli Brexittől való félelmet akarja felhasználni, hogy elfogadtassa az általa kiharcolt, rossz megállapodást, amely az Egyesült Királyság sorsát az Európai Unió kegyeire bízná - írja Martin Wolf, a Financial Times neves újságírója véleménycikkében. Wolf szerint a fényes jövőkép, miszerint a britek a Brexittel újra saját kezükbe vehetik az irányítást, mára az öngyilkosság és a hűbéresség közötti választási lehetőséggé sorvadt. Ezért a biztos katasztrófa elkerülése érdekében új EU-s népszavazás kiírását sürgeti, ami kockázatos ugyan, de nincs más lehetőség.
Az elismert szakember őrültségnek nevezi, ami most a kilépés végső határideje előtt az Egyesült Királyságban folyik. A kormány és a cégek sincsenek felkészülve az EU-ból való kizuhanásra, ami ha mégis megtörténik, akkor teljesen újra kellene kezdeni a kétoldali kereskedelmi tárgyalásokat, csak egy sokkal kedvezőtlenebb helyzetben.

Wolf szerint May kilépési megállapodásának elfogadása sem sokat javítana a helyzeten, ugyanis ebben az esetben is további egyeztetésekre lenne szükség a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokat illetően. Ennek viszont az lenne a vége, hogy britek elégedetlenek lennének a végső alkuval, hiszen a szigetországban sosem tudatosult igazán, hogy ilyen szoros gazdasági kapcsolatok szükségszerűen szuverenitási áldozattal járnak [hiszen alkalmazkodásra, kompromisszumokra van szükség]. A May-féle megállapodás tehát garantálná a további felfordulást, ami csak az EU ellenségeinek kedvezne.

Az Egyesült Királyság tehát ismeretlen vizeken evez egy megszállott kapitánnyal, aki mindenáron az általa elképzelt Brexitet akarja megvalósítani.

Követett el valaha egy nagy történelmi múltra visszatekintő demokrácia ehhez fogható szükségtelen öncsonkítást?

- teszi fel a költői kérdést Wolf.

Az FT újságírója szerint tévhitek sorozata vezetett oda, hogy a brit nemzet saját magának készül óriási károkat okozni.

  • Az egyik ilyen illúzió az volt, hogy a Brexit jelentése egyértelmű. A gyakorlatban viszont az EU-ból való kilépés önmagában nem mond semmit a jövőbeli kapcsolatok szorosságáról, vagyis, hogy mennyire szakad ki az Egyesült Királyság a gazdasági és politikai integrációból. A 2016-os népszavazáson erről egy szó sem esett.
  • A másik illúzió, hogy a Brexittel a szigetország visszanyeri teljes, tökéletes szuverenitását. Ez hangzatos állítás, a gyakorlatban azonban minél szorosabb egy kereskedelmi kapcsolat két ország (vagy gazdasági térség) között, annál nagyobb kompromisszumokra, ezáltal a saját szuverenitás korlátozására van szükség. Ez nem csak az EU-val való kereskedelemre, hanem a világ összes országával való együttműködésre is érvényes.
  • Továbbá az is tévhit, hogy Brexit nem okoz majd komoly fennakadást az ország külkereskedelmében, amit a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által biztosított keretrendszer tesz lehetővé. A gyakorlatban azonban a megállapodás nélküli kilépés az Egyesült Királyság külkereskedelmének kétharmadában komoly fennakadást okozna, ekkora ugyanis a brit külkereskedelemben az EU-s, illetve az azokkal az országokkal lebonyolított kereskedelmem súlya, amelyeknek szabadkereskedelmi megállapodása van az EU-val (vagy folyamatban van ez a megállapodás). Ráadásul a WTO keretrendszer számos terméket és szolgáltatást nem is szabályoz, ami az Egyesült Királyság szempontjából fontos lenne.


De a legveszélyesebb és legnagyobb illúzió az volt, hogy sokan arra számítottak (vagy abban reménykedtek), hogy a fennálló kapcsolat szorossága miatt könnyű lesz majd kereskedelmi megállapodást kötni az EU-val. Ennek azonban pont az ellenkezője igaz Wolf szerint.

Az Egyesült Királyság távolodni akar az EU-tól, amit a közösségi szabályok nem tesznek lehetővé. Az EU épp ezért sosem engedné azt, hogy egy ország úgy távolodjon el tőle, hogy közben továbbra is élvezi az előnyöket. Az Európai Uniónak a közösség egyben tartása miatt elemi érdeke, hogy kemény legyen a tárgyalásokban, ráadásul gazdaságának mérete miatt domináns pozícióban van, így óriási tévedés volt azt feltételezni, hogy könnyen beadja majd a derekát a britek kívánságainak megfelelően.

A brit parlamentnek most a lehetetlen (no deal Brexit) és a borzasztó (a May-féle megállapodás) közül kell választania írja Wolf. Előbbi katasztrófához, utóbbi éveken át tartó fájdalmas alkudozáshoz vezetne, amelynek végén az Egyesült Királyság elégedetlen lenne, ráadásul rosszabb helyzetbe kerülne, mint ahol eddig volt.

Van jobb megoldás? Igen. Meg kell kérdezni még egyszer az embereket, hogy ki akarnak-e lépni az EU-ból most, hogy már tisztábban látszik a valóság. Második népszavazásra van szükség.

- fogalmaz Wolf.

Persze sokan felkapják a fejüket, hogy mindez az emberek akaratának semmibe vételével, a demokrácia megcsúfolásával lenne egyenértékű. Wolf azonban határozottan elutasítja ezt az álláspontot: ha bármi jelentése is van a demokráciának, az az, hogy az embereknek joguk van megváltoztatni a véleményüket - véli. 2016 óta sok minden történt: Donald Trump az EU-t és az egész világkereskedelemet fenyegeti, Kína egyre nagyobb veszélyforrást jelent, épp úgy, mint a Putyin vezette Oroszország. Ez nem a megfelelő idő arra, hogy Európa gyengítse magát egy Brexittel.

Martin Wolf szerint a brit parlament vonakodik elfogadni May kilépési megállapodását, amely hűbéres sorba taszítaná az Egyesült Királyságot, ezért az egyetlen észszerű megoldásnak az 50 cikkely meghosszabbítása, illetve felfüggesztése tűnik. Mindkét esetben lenne elég idő arra, hogy újabb népszavazást tartsanak az EU-s tagsáról.

Ez az utolsó esély, hogy az Egyesült Királyság megálljon az összeomlás felé vezető úton. A parlament kötelessége, hogy ezt a lépést megtegye.

- zárja véleménycikkét.(Címlapkép: MTI / EPA: Friedmann Vogel)
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
német200117