Itt az új inflációs adat - Több mint hatéves csúcson a maginfláció!
Gazdaság

Itt az új inflációs adat - Több mint hatéves csúcson a maginfláció!

Portfolio
Márciusban az előző év azonos időszakához képest 3,7%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon - derült ki a KSH mai adataiból. A Portfolio által megkérdezett elemzők 3,5%-ra számítottak, így az adat kisebb meglepetést okozott. Közben a maginfláció 3,5%-ról 3,8%-ra, ami több mint hatéves csúcs.
Tavaly októberben közel hatéves csúcsra, 3,8%-ra emelkedett az éves infláció Magyarországon, ezt követően azonban az olajár zuhanása miatt gyorsan esni kezdett az éves árindex értéke: novemberben 3,1%-ra, decemberben 2,7%-ra, majd idén januárban ezen a szinten stagnált. Februárban azonban véget ért a csökkenő trend, az éves index értéke ugyanis 3,1%-ra ugrott, márciusban pedig tovább folytatódott a mutató emelkedése, elérve a 3,7%-ot, ami öt hónapos csúcs. A havi bázisú drágulási ütem 0,7%-os volt.

Itt az új inflációs adat - Több mint hatéves csúcson a maginfláció!

Ennél is fontosabb, hogy az éves maginflációs index értéke 3,5%-ról 3,8%-ra ugrott, ami több mint hatéves csúcs. Legutóbb 2012 decemberében volt példa magasabb maginflációra.

Február után így márciusban újabb bizonyítékot kaptunk arra, hogy a szűk munkaerőpiac és a gyors béremelkedés által generált keresletoldali inflációs nyomás folyamatosan erősödik a magyar gazdaságban. Ezt még hangsúlyosabban mutatja a következő, rövid bázisú maginflációs mutató, amely elérte az 5%-ot (ez 2013 novembere óta a legmagasabb érték).

Itt az új inflációs adat - Több mint hatéves csúcson a maginfláció!
Kollár Beáta, a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az infláció gyorsulása a dohányár, az üzemanyag és a szezonális élelmiszerek árának emelkedéséből fakadt. A maginflációs mutató kapcsán elmondta, hogy a szezonális élelmiszerek és az üzemagyagok nem képezik ennek a mutatónak a részét, a dohánytermékek jövedékiadó-emelés miatt bekövetkezett drágulása azonban felfelé hajtotta a maginflációt.

A jövedéki adó emelése valóban érdemben emelte a dohányáruk és az alkoholok árát, ez a két termékcsoport azonban összességében 0,7-0,8%-ot magyaráz az éves maginflációs mutatóból, az emelkedő trend ezek figyelmen kívül hagyásával is jól látható. Ugyanez elmondható a rövid bázisú maginflációs index esetében, amely esetében az 5%-ból nagyjából 1,3%-ot magyaráz a két termékcsoport, de például a márciusi további gyorsulásban nem (kizárólag) ez játszott szerepet.

A márciusi (éves) inflációs adat főbb számai:

  • Az élelmiszerek ára 5,4%-kal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 21,1, a liszté 12,3, a péksüteményeké 9,8, a kenyéré 6,7%-kal magasabb, a tojásé 12,5, a tejé 7,2, a cukoré 3,9%-kal alacsonyabb lett.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,0, ezen belül a dohányáruké 10,9%-kal emelkedett.
  • A szolgáltatásokért 3,0, ezen belül a lakásjavítási és karbantartási szolgáltatásokért 12,4, az üdülési szolgáltatásokért 6,0%-kal kellett többet fizetni.
  • A járműüzemanyagok 3,7%-kal drágultak.


Itt az új inflációs adat - Több mint hatéves csúcson a maginfláció!
Időközben az MNB publikálta saját inflációs mutatóit:(Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
parlament