Nagy tervei vannak a kormánynak az ország egyik legelmaradottabb megyéjével
Gazdaság

Nagy tervei vannak a kormánynak az ország egyik legelmaradottabb megyéjével

MTI
Portfolio
A foglalkoztatási osztályok és a munkaadók, illetve az álláskeresők közötti szorosabb együttműködésen alapuló új munkaerőpiaci módszer segíti a munkába állást Nógrád megyében is - mondta a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Salgótarjánban. Korábban már három megyében, Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Borsod-Abaúj-Zemplénben is indított hasonló programot a kormány. Nem véletlenül az ország keleti, északkeleti területeire fordítanak külön figyelmet a döntéshozók: ezekben a régiókban összpontosul ugyanis a hazai munkaerő-tartalék nagy része, míg a többlet munkaerőt zömében az ország gazdaságilag fejlettebb régiói igénylik.
A hazai munkaerőhiányról is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján.


Bodó Sándor a a Nógrád megyei kormányhivatalban, a jelentősebb megyei foglalkoztatókkal folytatott beszélgetés után tartott sajtótájékoztatón ismertette: a foglalkoztatásban történt jelentős változások indokolttá teszik, hogy kiterjesszék a Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Borsod megyékben már bevált új programot, Nógrád megye mellett Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is bevezetik.

Országosan közel négy és félmillió ember dolgozik, és ez a szám kedvező, de programot kell indítani azokban a megyékben, ahol a mutató nem éri el az országos átlagot, ebben a helyzetben van Nógrád is - tette hozzá az államtitkár.

Bodó Sándor elmondta: együttműködésre kérik a munkaadókat, arra, hogy adjanak tájékoztatást fejlesztéseikről, bővítési terveikről, hogy ennek ismeretében közvetítsenek ki munkaerőt, indítsanak képzést a munkaügyi szervezetek. Kiemelte az álláskeresőkkel való szorosabb együttműködést is, ami lehetővé teszi, hogy adottságaik, elképzeléseik, készségeik alapján készült profilkép alapján lehessen őket kiközvetíteni. A munkaadóknak és a munkavállalóknak is segítenek azzal, hogy például egy tíz fős álláshirdetésre nem küldenek el száz embert, hanem csak a felkészültebb, alkalmasabb harminc jelentkezőt, ugyanakkor nem hozzák kellemetlen helyzetbe az elutasítással a munkát keresőket sem - fejtette ki az államtitkár.

Bodó Sándor arról is beszélt, hogy a munkaügyi szervezetek, így a Nógrád megyei is, eddig is erőfeszítéseket tettek a foglalkoztatás javításáért. Nógrádban a munkanélküliségi ráta 2010 és 2018 között 18,3-ról 6,8 százalékra csökkent.

Szabó Sándor megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a párbeszéd kedvező fogadtatásra talált a nógrádi foglalkoztatóknál. Azt is megfogalmazta, hogy bár Nógrád megyében még bőven van tennivaló, de ahogy az országos gazdasági mutatók egyre jobbak, és a munkaügyi mutatók is egyre kedvezőbbek, annál nehezebb dolguk van a foglalkoztatási osztályoknak, mert egyre testreszabottabb módszereket kell alkalmazniuk.

Korábban három megyében, Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben, majd Borsod-Abaúj-Zemplénben is hasonló mintaprogramot indított a kormány azért, hogy támogassa a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak elhelyezkedését.Nem véletlen, hogy ezek a speciális, elhelyezkedést segítő programok az ország keleti, északkeleti területeire koncentrálnak, hiszen a munkaerő-tartalék jelentős része - ideértve az elsődleges munkaerőpiac szempontjából tartaléknak minősülő közfoglalkoztatottakat is - ezeken a területeken összpontosul, miközben a többlet munkaerőt zömében az ország gazdaságilag fejlettebb régiói igénylik.(Címlapkép: MTI Fotó: Komka Péter)
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbánviktordonaldtusk