Listába szedtük, mire is készül valójában a kormány
Gazdaság

Listába szedtük, mire is készül valójában a kormány

Portfolio
Reggeli cikkünkben részletesen elemeztük a legfrissebb konvergenciaprogramot, amiből kiolvasható több érdekesség is, hogy miként látja a jövőt a kormány. Most a dokumentumban fellelhető lehetséges gazdaságpolitikai intézkedéseket vesszük sorra.

De mire készül konkrétan a kormány?

Az előrejelzések és azok változása után összeszedtük a 80 oldalas dokumentumban található összes olyan ígéretet, amely gazdaságpolitikai intézkedéssé válhat.
 • "A versenyképesség további javítása érdekében szükséges a növekedésbarát adórendszer fenntartása, de sor kerülhet az adórendszer további finomhangolására is" - áll a dokumentumban, ami inkább csak további találgatásokra ad okot. Vajon lesz egyszámjegyű szja?
 • "Nemcsak a munkára rakódó közterheknek az adó- és bérmegállapodásban foglalt csökkentését jelenti, hanem a kisvállalkozások számára létrehozott adónemek további erősítését" - folytatódik az anyag, konkrétumként csak ennyit tesz hozzá: "a KIVA kulcs lehetséges csökkentését és belépési értékhatárának emelése".
 • "A vállalkozások adatszolgáltatásának jelentős csökkentése". Ez is már régóta ismert ígéret, most ennyit tesz hozzá még a dokumentum: "az adó adminisztráció csökkentése érdekében az adóbevallások teljes digitalizációjára kerülhet sor, és 2021-től a vállalkozások számára is az adóhivatal készítheti az adóbevallást". Majd később ezt írja a PM: "cél, hogy középtávon a vállalkozások minél szélesebb köre számára, a legnagyobb adminisztrációs terheket jelentő bevallások (pl. áfa), illetve a munkáltatók különféle bejelentési kötelezettségei kapcsán is lehetővé váljon az előre kitöltött tervezetek elkészítése."
 • "További gazdaságfehérítő programok." Itt megemlíti a dokumentum: a pénztárgépek és online számlázás kibővítése, az e-számlázás térnyerésének előremozdítása.
 • "Az adórendszer egyszerűsítése érdekében a kormány elkötelezett az adónemek számának csökkentése mellett." - Van honnan csökkenteni.
 • "Az egészségre káros termékek fogyasztását terhelő adók emelése." Konkrétumokat nem említ a program, de itt nyilván a népegészségügyi termékadó kiterjesztésére lehet gondolni.
 • a versenyképességi programban tervezett népegészségügyi intézkedések, a háziorvosi ellátás fejlesztése, a valós költségek finanszírozását biztosító módszerek, a költséghatékony ellátási formák támogatása elfogadásra kerülhetnek,
 • az oktatásban előrehaladás történik az esélykiegyenlítő oktatás terén,
 • a munkáltatói igények az eddigieknél fokozottabban jelenhetnek meg az oktatásban, és
 • bővülhet az idegen nyelvi és kéttannyelvű képzések köre,
 • versenyképes vállalati környezetet támogató oktatási formák (szakképzés, duális képzés, egyetemi tudásközpontok) továbbfejlesztését szolgáló lépésekre kerülhet sor,
 • új, mobilitást segítő infrastrukturális fejlesztések indulhatnak.
 • Fizetési infrastruktúra modernizálása, pénzügyi folyamatok átláthatóságának növelése.
 • A rendvédelmi valamint az egészségügyi dolgozók több éves béremelési programján túlmenően a költségvetési pálya azzal is kalkulál, hogy 2020-21-ben a kormánytisztviselőknél folytatódik a 2019-ben bevezetett életpálya modell.
 • Kiemelt cél a közszféra hatékonyságának szisztematikus mérése és a papírmentesen intézhető hatósági ügyek arányának növelése is.
 • A központi közigazgatás hatékonysága javulni fog a belső folyamatok teljes digitalizációjával.

Amiről pedig már döntés született, és a konvergenciaprogram újból felsorolja:
 • a 2019-ben indult Családvédelmi Akcióterv keretében 2020. január elsejétől a négy vagy több gyermeket nevelő anyák nyugdíjba vonulásukig tartó személyi jövedelemadó (szja) mentességet kapnak, és
 • a még nem nyugdíjas korú nagyszülők is jogosulttá válnak a gyedre,
 • kibővül a bölcsődefejlesztési program, amely 2022-re 70 ezerre emeli a bölcsődei férőhelyek számát, intézkedik a megfelelő szakemberek biztosításáról a bölcsődékben,
 • a 2019-ben indult programok esetében, a Babaváró támogatás és a Falusi CSOK ismertségének növekedése miatt jelentős felfutással kell számolni,
 • az idegennyelv-oktatási stratégia keretében a 2020/2021-es tanévtől kéthetes külföldi intenzív nyelvtanuláshoz támogatást biztosít a költségvetés a középiskola 9. és 11. évfolyamában tanuló diákok számára, hogy elősegítse a nyelvvizsga megszerzését, és az idegen nyelv életszerű elsajátítását.
 • Cél: a háztartások állampapír-állományának növelése. Ezért egyrészt 2019. június 1-től egy, a lakosság számára könnyen érthető, egyszerű állampapír kerül bevezetésre.
 • Másik intézkedésként a kormányzat a lakossági termékpaletta egyszerűsítését tűzte ki célul. Jelenleg 12 féle forint lakossági állampapír közül lehet választani.
 • Harmadrészt pedig a kormány növelni kívánja az értékesítési helyek számát. 2019. június 1-től az értékesítési kör kibővül a lakástakarék-pénztárak hálózatával. A lakástakarék-pénztárak több ezer alkalmazottjának segítségével személyesen, akár az otthonában is nyithat majd bárki értékpapírszámlát és vásárolhat lakossági állampapírt.
 • 2019. június 1-től már az ügyfélkapun keresztül is lehetséges lesz a Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát nyitni.(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)
BET
Denso
WASHINGTON, DC - MAY 08: U.S. President Donald Trump announces his decision to withdraw the United States from the 2015 Iran
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 02: (L to R) U.S. President Donald Trump shakes hands with his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Denso