Ezért szakadnak most a piacok
Gazdaság

Ezért szakadnak most a piacok

Portfolio
Nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz megállapodás az Egyesült Államok és Kína között a kereskedelmi tárgyalásokon. Az amerikai fél már arra készül, hogy péntektől 200 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki importvámokat és persze Kína sem tétlenkedne a válasszal.
Ez már a fordulat jele? Kiderül a Portfolio május 13-i befektetői klubján. Még nem késő regisztrálni:


Felbolydultak a piacok a hét elején Donald Trump mondatai után és azóta sincs megnyugvás, sőt.

Az aktuális piaci reakciókról itt írtunk részletesen:Az amerikai elnök egy floridai kampányeseményen ugyanis szerdán azt mondta, hogy Kína szegte meg a megállapodást. Az elnök mindezt arra alapozza, hogy a kínai fél által küldött 150 oldalas megállapodástervezetből Peking illetékesei egyszerűen kihúztak több fontos vállalást, olyan kérdések (amerikai szabadalmak ellopása, pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, árfolyammanipuláció) esetén, amelyekben elvileg már megegyeztek.

Mindez épp akkor érkezett, amikor Liu He kínai kereskedelmi főtárgyaló Washingtonba érkezett a tárgyalások következő fordulójára. Trump kijelentette vele kapcsolatban, hogy jó ember, azonban Kína megszegte a megállapodást, amire válaszul emelni kell a vámokat.

Nem hátrálunk egészen addig, amíg Kína nem hagy fel a dolgozóink átverésével és a munkahelyeink elvételével

- mondta kampánybeszédében Trump, aki szerint túlságosan is lassan haladnak a tárgyalások. Nem üzletelünk velük, ha nem engednek, megcsináljuk mi magunk a termékeket, ha kell, ahogy szoktuk - tette hozzá.

Pedig a tárgyalások keddi fordulója után sokan már reménykedtek a megállapodásban, mert a hírek szerint Steven Mnuchin pénzügyminiszter bizalmát fejezte ki a kínai ajánlatban. Az amerikai elnök és tanácsadói viszont arra jutottak legutóbb, hogy a kínai főtárgyaló csak akkor találkozhat Trumppal, ha a felek előzőleg a tárgyalásokon érdemi előrehaladásokat érnek el. A korábbi látogatásai során Liu tudott találkozni személyesen Trumppal is.

Robert Lighthizer amerikai főtárgyaló viszont most jelezte a Kongresszus illetékeseinek, hogy készüljenek arra a lehetőségre, hogy nem történik megállapodás a kereskedelmi tárgyalásokon és emelni kell a vámokat. Korábban ugyanis pénteki határidőt szabott meg az USA a megállapodásra.

Ha elmarad az egyezség, akkor az USA 200 milliárd dollár értékű kínai árura vethet ki 10-25%-os importvámot. Kína természetesen azonnal jelezte: megteszi a szükséges ellenintézkedéseket, ha az Egyesült Államok büntetővámokat alkalmaz.Ezért szakadnak most a piacok
Ez már a fordulat jele? Kiderül a Portfolio május 13-i befektetői klubján. Még nem késő regisztrálni:Címlapkép forrása: Chip Somodevilla/Getty Images
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
szijjarto1119