Lassulgat a magyar építőipar
Gazdaság

Lassulgat a magyar építőipar

Portfolio
Júniusban az előző hónaphoz képest 1,7%-kal nőtt az építőipari termelés volumene. Mivel a megelőző három hónapban havi alapon csökkenést mért a KSH, a korrekció csak kis mértékű volt. Ez alapján elmondhatjuk, hogy az ágazat őrült tempója a második negyedévben sokat szelídült, de éves alapon még így jelentős a hozzájárulása a gazdasági növekedéshez.
Ahogy az alábbi ábránkon látható, a (szezonálisan igazított) februári csúcstól lefelé fordulat az építőipar teljesítménye, de a növekvő trendet ez sem törte meg:

Lassulgat a magyar építőipar
Éves alapon még mindig 20%-os volumennövekedést mutat az ágazat, vagyis a júniusi teljesítmény egyáltalán nem mondható gyengének. Mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 23,5, az egyéb építményeké 16,5%-kal. Az épületeknél ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig (a főként uniós forrásból finanszírozott állami megrendeléseknek köszönhetően) az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Ugyanakkor a jövőben várhatóan tovább mérséklődik majd az ágazat lendülete. Erre utal ugyanis, hogy a megkötött új szerződések volumene gyakorlatilag stagnált. Ez úgy jött össze, hogy az épületek építésére kötött szerződések még 27,4%-kal magasabbak voltak a tavalyinál, ám eközben az egyéb építmények építésére vonatkozóké 12,6%-kal csökkentek. Utóbbi arra utalhat, hogy az uniós forrásokból finanszírozott nagy állami beruházások megrendelése már túl van a csúcson, ebben az uniós költségvetési ciklusban valószínűleg mér apadásra érdemes számítani (2022-2023-ig).

Az új szerződések visszafogott alakulása, illetve a tavaly folyamatosan emelkedő bázis miatt az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 11,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Lassulgat a magyar építőipar
Nagy visszaesésre azért még nem kell számítani a termelésben, hiszen a rendelésállománynak volt honnan esnie, és továbbra is magas szinten áll.

Lassulgat a magyar építőipar
Ami az építőipar második negyedéves teljesítményét illeti: a minta nagyon hasonlít a "nagytestvér" iparéhoz. Eszerint az első negyedévhez képest már nem tudott tovább javítani az ágazat, de éves alapon még mindig jelentős lehet a hozzájárulása a GDP-növekedéshez. Számításaink szerint a kontribúció meghaladhatja a 0,5%-ot, vagyis a kis súlyú ágazat továbbra is a gazdasági növekedés fontos motorja.
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
chips
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
budapest lánchíd_getty