Lassulgat a magyar építőipar
Gazdaság

Lassulgat a magyar építőipar

Portfolio
Júniusban az előző hónaphoz képest 1,7%-kal nőtt az építőipari termelés volumene. Mivel a megelőző három hónapban havi alapon csökkenést mért a KSH, a korrekció csak kis mértékű volt. Ez alapján elmondhatjuk, hogy az ágazat őrült tempója a második negyedévben sokat szelídült, de éves alapon még így jelentős a hozzájárulása a gazdasági növekedéshez.
Ahogy az alábbi ábránkon látható, a (szezonálisan igazított) februári csúcstól lefelé fordulat az építőipar teljesítménye, de a növekvő trendet ez sem törte meg:

Lassulgat a magyar építőipar
Éves alapon még mindig 20%-os volumennövekedést mutat az ágazat, vagyis a júniusi teljesítmény egyáltalán nem mondható gyengének. Mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 23,5, az egyéb építményeké 16,5%-kal. Az épületeknél ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig (a főként uniós forrásból finanszírozott állami megrendeléseknek köszönhetően) az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Ugyanakkor a jövőben várhatóan tovább mérséklődik majd az ágazat lendülete. Erre utal ugyanis, hogy a megkötött új szerződések volumene gyakorlatilag stagnált. Ez úgy jött össze, hogy az épületek építésére kötött szerződések még 27,4%-kal magasabbak voltak a tavalyinál, ám eközben az egyéb építmények építésére vonatkozóké 12,6%-kal csökkentek. Utóbbi arra utalhat, hogy az uniós forrásokból finanszírozott nagy állami beruházások megrendelése már túl van a csúcson, ebben az uniós költségvetési ciklusban valószínűleg mér apadásra érdemes számítani (2022-2023-ig).

Az új szerződések visszafogott alakulása, illetve a tavaly folyamatosan emelkedő bázis miatt az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 11,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Lassulgat a magyar építőipar
Nagy visszaesésre azért még nem kell számítani a termelésben, hiszen a rendelésállománynak volt honnan esnie, és továbbra is magas szinten áll.

Lassulgat a magyar építőipar
Ami az építőipar második negyedéves teljesítményét illeti: a minta nagyon hasonlít a "nagytestvér" iparéhoz. Eszerint az első negyedévhez képest már nem tudott tovább javítani az ágazat, de éves alapon még mindig jelentős lehet a hozzájárulása a GDP-növekedéshez. Számításaink szerint a kontribúció meghaladhatja a 0,5%-ot, vagyis a kis súlyú ágazat továbbra is a gazdasági növekedés fontos motorja.
üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista