Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele
Gazdaság

Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele

Portfolio
Egészen eddig azt hihettük, hogy Közép-Európa ellenálló a német gazdaság gyengélkedésének, azonban az elmúlt napokban a régióban is megjelent több gyenge makroadat, melyek arra utalnak, hogy hozzánk is kezd begyűrűzni a lassulás. A magyar ipar és a külkereskedelem statisztikája például meglepően gyenge lett a héten, de a régióban máshol is megtorpanás látszik.
Még korai arról beszélni, hogy véget ért a régió ellenállóképessége, azonban figyelemre méltó, hogy megjelentek az első olyan adatok, melyek az eddigi dinamika megtorpanására utalnak - emeli ki a JP Morgan elemzése.

Magyarországon a napokban jelent meg az ipar gyenge adata, júniusban 1,8%-kal esett a termelés az előző hónaphoz képest, ezzel a második negyedévben már stagnált a termelés a korábbi növekedés után. A KSH közlése szerint a csökkenéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában lassult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása visszaesett.

Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele
Egy nappal később a külkereskedelemről is meglepően gyenge adat jelent meg, a magyar export és import is visszaesett júniusban. Különösen a kivitel 6,1%-os esése volt kellemetlen meglepetés az eddigiekhez képest.

Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele

A régió kilátásaival kapcsolatban a JP Morgan azt emelte ki, hogy a kockázatok egyértelműen lefelé mutatnak a német gazdaság lassulása miatt. Ennek köszönhetően a cég szakemberei a magyar növekedésre vonatkozó előrejelzésüket is lefelé módosították.

A szakemberek szerint a második félévben az eddig vártnál 0,75 százalékponttal, 2020-ban pedig 0,25 százalékponttal lehet visszafogottabb a magyar gazdaság bővülése. Ennek köszönhetően pedig már idén sem biztos, hogy eléri a növekedésünk a lélektanilag fontos 4%-ot, a friss prognózis szerint 3,9%-os bővülést várnak az eddigi 4,1% helyett. Jövőre pedig az eddig becsült 2,6 százalékkal szemben csak 2,3 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság.

A régióból egyelőre kilóg a lengyel gazdaság, mely az elemzők szerint kevésbé exportvezérelt, ezért náluk csak az idei második negyedéves növekedési előrejelzést módosították enyhén lefelé.

Ahogy a héten megjelent adatok kapcsán már jeleztük, a lassulás valószínűleg még nem jelenik majd meg a jövő héten érkező második negyedéves adatokban. A JP Morgan szerint a második negyedéves bővülés akár még jobb is lehet az általuk eddig vártnál, a harmadik és negyedik negyedévben viszont már érezhetjük a gyengülést.

Az eddigi adatok alapján a közép-európai országokban a fogyasztással nincs különösebb probléma, továbbra is erős, a lassulás sokkal inkább az iparba gyűrűzhet majd be - vélik az amerikai bank elemzői.

Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
chips
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
budapest lánchíd_getty