Csúnyán összeveszett Dél-Korea Japánnal: oda a hírszerzési együttműködés
Gazdaság

Csúnyán összeveszett Dél-Korea Japánnal: oda a hírszerzési együttműködés

MTI
Dél-Korea felmondja azt a Japánnal kötött kétoldalú megállapodást, amelynek értelmében a két ország katonai hírszerzési értesüléseket osztott meg egymással - jelentette be csütörtökön a szöuli nemzetbiztonsági hivatal helyettes vezetője.
Kim Ju Geun közleménye szerint a kormány arra jutott, hogy az együttműködés nem szolgálja tovább a nemzetbiztonság érdekét. Kiemelte, hogy Japán "egyértelmű megalapozottság nélkül" kihúzta Dél-Koreát megbízható kereskedelmi partnereinek listájáról, és ez a lépés "súlyos változást" idézett elő a két ország közötti biztonsági együttműködés körülményeiben.

Kono Taro japán külügyminiszter bírálta Szöult amiatt, hogy - mint fogalmazott - összekeverte az exportellenőrzést a biztonsági ügyekkel.

Tekintettel az olyan ügyekre, mint Észak-Korea, valószínűleg mindenki megéri e megállapodás jelentőségét. De ezt a döntést úgy hozták meg, hogy közben azt Japán exportellenőrzési politikájának felülvizsgálatához kötötték

- mondta újságíróknak. "Nem mondhatok mást, csak azt, hogy teljes mértékben tévesen értelmezik a biztonsági környezetet" - tette hozzá. A japán külügyi tárcavezető elmondta, hogy Tokió tiltakozásul bekérette a dél-koreai nagykövetet.

A titkos katonai hírszerzési értesülések megosztásáról szóló megállapodást 2016 novemberében írták alá, eredetileg három évre. A megegyezés értelmében, ha augusztus 24-éig egyik fél sem jelezte volna felmondási szándékát, akkor az együttműködés automatikusan meghosszabbodott volna további egy évvel. (Dél-Korea azt ígéri, hogy határidőre hivatalosan megküldik a felmondási szándékot.)

Az utóbbi hetekben Japán szigorította a dél-koreai ipar számára kulcsfontosságú több vegyi anyag kivitelét, és eltávolította Dél-Koreát azon országok sorából, amelyek kereskedelmi szempontból kedvezményes eljárásban részesülnek. Szöul azzal vádolja Tokiót, hogy az exportszabályok szigorítását fegyverként használja fel a Koreai-félsziget korábbi japán megszállásából hátramaradt vitákban.

A csütörtöki szöuli bejelentés némileg meglepő annak tükrében, hogy pekingi tárgyalásai után szerdán a japán és a dél-koreai külügyminiszter még azt hangoztatta: tárgyalásokat fognak folytatni az egykori koreai kényszermunkások kárpótlása miatti vita feloldásáról.

A dél-koreai legfelsőbb bíróság tavaly októberben döntött úgy, hogy több japán vállalatnak kárpótlást kell fizetnie olyan egykori koreai munkásoknak, akiket a második világháború idején, a Japán által megszállt Koreában kényszermunkára fogtak. Tokió élesen bírálta a döntést, és arra hivatkozott, hogy az ügyet már lezárták a két ország között 1965-ben létrejött megállapodásban. A vita azóta a kereskedelmet is negatívan érinti, miután a felek kölcsönösen szigorították az egymás felé irányuló export szabályozását.

A japán szigorítások felkorbácsolták a Japán-ellenes érzelmeket Dél-Koreában: többen lemondták Japánba tervezett nyaralásukat és sokan bojkottálják a japán söröket, ruhaneműket és más termékeket.
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
barcelona katalán tüntetés rendőrség