Jó hír jött mind a német, mind a francia gazdaságról
Gazdaság

Jó hír jött mind a német, mind a francia gazdaságról

Portfolio
A várttal szemben emelkedett augusztusban az előzetes német és francia kompozit beszerzési menedzser index és ez arra utal, hogy az eurózóna két legnagyobb gazdasága viszonylag ellenálló a kereskedelmi háborús feszültségek újabb körének - legalábbis látszólag. Az adatok ennek ellenére afelé mutatnak, hogy Németország a technikai recesszió felé sodródik a továbbra is nagyon gyenge feldolgozóipari teljesítményének lehúzó hatása miatt. Közben azért az is fontos, hogy a vártnál jobb német és francia adatok miatt az eurózóna átfogó kompozit bmi adata is jobb lett a vártnál és gyorsuló gazdasági növekedés felé mutat.
Az IHS Markit felmérése szerint Németországban a szolgáltatói beszerzésimenedzser index (bmi) a júliusi 54,5-ről 54,4 pontra ereszkedett, míg a Reuters piaci konszenzusa 54 pontra esést valószínűsített. Ezzel párhuzamosan a feldolgozóipari bmi a júliusi 43,2 pontról 43,6 pontra emelkedett, míg a piac 43 pontra esést várt. Ez tehát jobb lett a vártnál, igaz még mindig jóval a bővülés és zsugorodás 50 pontos határvonala alatti értékről beszélünk, azaz továbbra is intenzíven zsugorodik a német feldolgozóipar, igaz nem annyira, mint várták. A német kompozit bmi mindezek mellett a júliusi 50,9 pontról 51,4 pontra ugrott, noha a piac 50,5 pontra esést várt.

Jó hír jött mind a német, mind a francia gazdaságról

Az IHS Markit elemzője szerint még a német kompozit bmi kis emelkedése sem elegendő ahhoz, hogy a GDP a harmadik negyedévben ne süllyedjen.

Ez azért érdekes, mert az április-június közti időszakban a GDP 0,1%-kal csökkent, így a harmadik negyedévi újabb kis csökkenéssel előállna a technikai recesszió Európa legnagyobb gazdaságában (két egymást követő negyedévben mínuszos teljesítmény).

Franciaországban a szolgáltatói bmi a júliusi 52,6-ról 53,3 pontra ugrott, miközben a Reuters konszenzusa 52,5 pontos értéket valószínűsített. A feldolgozóipari bmi pedig a júliusi 49,7-ről 51 pontra ugrott, noha a piaci konszenzus 49,5 pontra csökkenést valószínűsített. Ezek mellett a kompozit bmi is a várttal ellentétben emelkedett: júliusban még 51,9 ponton állt, augusztusban ez 52,7 pontra ugrott, míg a piac 51,8 pontos értékre számított. Ez arra utal, hogy a harmadik negyedév középső hónapjában élénkülhetett a gazdasági aktivitás Franciaországban azután, hogy az első negyedévben negyedéves alapon 0,3%-kal nőtt a GDP, majd a második negyedévre ez 0,2%-ra lassult.

Jó hír jött mind a német, mind a francia gazdaságról
Az IHS Markit egész eurózónára vonatkozó feldolgozóipari bmi adata a júliusi 46,5 pontról 47 pontra ugrott a várt 46,2 pontra süllyedés helyett és ezzel párhuzamosan a szolgáltatói bmi 53,2-ről 53,4 pontra emelkedett (várt: 53 pontra süllyedés). Mindezek hatására az eurózóna kompozit bmi-je a júliusi 51,5-ről 51,8 pontra emelkedett (várt 51,2 pont), azaz felfelé távolodott a kritikus 50 pontos határvonaltól és az eurózóna gyorsuló gazdasági növekedése irányába mutat.

Jó hír jött mind a német, mind a francia gazdaságról
Címlapkép forrása: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Images
brexit0923
ensz0923.jpg
szerbia0923
villam0609
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
brexit0923