Jó hír jött mind a német, mind a francia gazdaságról
Gazdaság

Jó hír jött mind a német, mind a francia gazdaságról

Portfolio
A várttal szemben emelkedett augusztusban az előzetes német és francia kompozit beszerzési menedzser index és ez arra utal, hogy az eurózóna két legnagyobb gazdasága viszonylag ellenálló a kereskedelmi háborús feszültségek újabb körének - legalábbis látszólag. Az adatok ennek ellenére afelé mutatnak, hogy Németország a technikai recesszió felé sodródik a továbbra is nagyon gyenge feldolgozóipari teljesítményének lehúzó hatása miatt. Közben azért az is fontos, hogy a vártnál jobb német és francia adatok miatt az eurózóna átfogó kompozit bmi adata is jobb lett a vártnál és gyorsuló gazdasági növekedés felé mutat.
Az IHS Markit felmérése szerint Németországban a szolgáltatói beszerzésimenedzser index (bmi) a júliusi 54,5-ről 54,4 pontra ereszkedett, míg a Reuters piaci konszenzusa 54 pontra esést valószínűsített. Ezzel párhuzamosan a feldolgozóipari bmi a júliusi 43,2 pontról 43,6 pontra emelkedett, míg a piac 43 pontra esést várt. Ez tehát jobb lett a vártnál, igaz még mindig jóval a bővülés és zsugorodás 50 pontos határvonala alatti értékről beszélünk, azaz továbbra is intenzíven zsugorodik a német feldolgozóipar, igaz nem annyira, mint várták. A német kompozit bmi mindezek mellett a júliusi 50,9 pontról 51,4 pontra ugrott, noha a piac 50,5 pontra esést várt.

Jó hír jött mind a német, mind a francia gazdaságról

Az IHS Markit elemzője szerint még a német kompozit bmi kis emelkedése sem elegendő ahhoz, hogy a GDP a harmadik negyedévben ne süllyedjen.

Ez azért érdekes, mert az április-június közti időszakban a GDP 0,1%-kal csökkent, így a harmadik negyedévi újabb kis csökkenéssel előállna a technikai recesszió Európa legnagyobb gazdaságában (két egymást követő negyedévben mínuszos teljesítmény).

Franciaországban a szolgáltatói bmi a júliusi 52,6-ról 53,3 pontra ugrott, miközben a Reuters konszenzusa 52,5 pontos értéket valószínűsített. A feldolgozóipari bmi pedig a júliusi 49,7-ről 51 pontra ugrott, noha a piaci konszenzus 49,5 pontra csökkenést valószínűsített. Ezek mellett a kompozit bmi is a várttal ellentétben emelkedett: júliusban még 51,9 ponton állt, augusztusban ez 52,7 pontra ugrott, míg a piac 51,8 pontos értékre számított. Ez arra utal, hogy a harmadik negyedév középső hónapjában élénkülhetett a gazdasági aktivitás Franciaországban azután, hogy az első negyedévben negyedéves alapon 0,3%-kal nőtt a GDP, majd a második negyedévre ez 0,2%-ra lassult.

Jó hír jött mind a német, mind a francia gazdaságról
Az IHS Markit egész eurózónára vonatkozó feldolgozóipari bmi adata a júliusi 46,5 pontról 47 pontra ugrott a várt 46,2 pontra süllyedés helyett és ezzel párhuzamosan a szolgáltatói bmi 53,2-ről 53,4 pontra emelkedett (várt: 53 pontra süllyedés). Mindezek hatására az eurózóna kompozit bmi-je a júliusi 51,5-ről 51,8 pontra emelkedett (várt 51,2 pont), azaz felfelé távolodott a kritikus 50 pontos határvonaltól és az eurózóna gyorsuló gazdasági növekedése irányába mutat.

Jó hír jött mind a német, mind a francia gazdaságról
Címlapkép forrása: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Images
eu summit_getty
Katona Bence Hiventures
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
ferenc pápa_getty