Süketek párbeszéde a Brexit-turné
Gazdaság

Süketek párbeszéde a Brexit-turné

MTI
Portfolio
Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön Párizsban kijelentette, hogy megállapodást szeretne az Európai Unióból történő brit kilépés feltételrendszeréről, és ez el is érhető a Brexit október 31-i határidejéig. Johnson munkaebéd keretében folytatott tárgyalásokat Emmanuel Macron francia államfővel.
A munkaebéd előtt az Élysée-palota udvarában tartott sajtótájékoztatón Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor határozottan kijelentette: nincs már elegendő idő arra, hogy a kilépés feltételrendszeréről teljesen új megállapodásról tárgyaljanak.

Miniszterelnökként tett első külföldi útja keretében Johnson előző nap Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyalt. Mind Merkelt, mind Macront arra figyelmeztette, hogy kénytelenek lesznek szembenézni egy rendezetlen, megállapodás nélküli Brexit veszélyével október 31-én, hacsak az Európai Unió (EU) nem áll elő egy ú egyezménnyel.

A francia államfő válaszában kijelentette, hogy Nagy-Britannia sorsa egyedül a kormányfő kezében van. Bár az unió szeretné elkerülni a megállapodás nélküli Brexitet, az EU készen áll erre az eshetőségre is.

Nagyon világos szeretnék lenni: az előttünk álló hónapban nem fogunk elérni egy olyan új megállapodást a kilépésről, amely jelentősen eltérne az eredetitől

- mondta Macron. A francia elnök ugyanakkor hozzátette azt is: "Senki sem fog október 31-ig várni anélkül, hogy ne próbálna meg egy jó megoldást találni".

Johnson elmondta: "rendkívül ösztönzőleg hatott rá" az, amit Merkeltől hallott a szerdai berlini tárgyalásokon. Angela Merkel elmondta, hogy az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldást, a backstopot eleve átmeneti eszköznek szánták, arra az időre, amíg kidolgozzák az EU és a közösségen kívüli Egyesült Királyság kapcsolatrendszerét. Úgy tervezték, hogy ez két évet vehet igénybe, "de talán 30 nap alatt is meg lehet találni (a végleges megoldást), miért ne?" - fogalmazott a kancellár.

"Véleményem szerint igaza van. Úgy gondolom, hogy a technikai megoldások már nagyjából rendelkezésre állnak, és azokat alaposan megvitatták" - mondta Johnson.

Macron szerint a backstop a stabilitás biztosítéka Írországban és Észak-Írországban. Johnson azonban leszögezte: az Egyesült Királyság semmilyen körülmények között nem állítja vissza a határellenőrzést az említett szakaszon. A brit kormányfő szerint ennek célja az egységes belső piac védelme, de szerinte ehelyett léteznek más megoldások is.

Johnson európai körútjának továbbra is a süketek párbeszéde zajlik. A brit miniszterelnök az üzenetekből csak azt akarja meghallani, hogy az uniós vezetők udvariasan jelzik, hogy nagyon törekednek az ír-északír határ körüli ügyek rendezésére. Azt, hogy a megállapodást a német és a francia politikai vezetők nem hajlandók újratárgyalni, nem veszi figyelembe.

koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
koronvavirus