Három a magyar igazság: itt a kormány új nyugdíjkifizetése
Gazdaság

Három a magyar igazság: itt a kormány új nyugdíjkifizetése

MTI, Portfolio
Háromszor háromezer forintos rezsiutalványt oszt ki a kormány szeptember 30-ig minden nyugdíjasnak, hogy jövő tavaszig abból is fizethessék az áram- és gázszámlájukat, illetve minden közmunkás is kap nettó 54 ezer forintnyi, azaz kvázi 13. havi bérnek megfelelő, egyszeri kifizetést - jelentette be a mai kormányinfón Gulyás Gergely.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kifizetést a vártnál jobb gazdasági teljesítménnyel indokolta, igaz azt is mondta, hogy a nyugdíjasoknak emiatt lesz majd még nyugdíjkiegészítés és prémium is később.

A rezsiutalványokat jövő március 31-ig lehet felhasználni az áram -és gázszámlák kifizetésekor. A közfoglalkoztatottakra vonatkozó szabály pedig úgy szól, hogy azok a közfoglalkoztatottak, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább 3 hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak - és ez augusztus 1-jén is fennáll -, nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

Mivel nyugdíjszerű ellátásban idén nagyjából 2,15 millió ember részesül Magyarországon, így számukra a 9 ezer forintnyi kifizetés mintegy 19 milliárd forintnyi költségvetési kiadást jelent. A közfoglalkoztatottaknál nagyjából 100 ezer fővel számolva a jogosultsági feltételeket, nettó 5-5,5 milliárd forintnyi kiadásról beszélhetünk éppen az őszi önkormányzati választások előttre időzítve.

Gulyás a tájékoztatón azt a minapi kormánydöntést is ismertette, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül a felsőoktatás irányítása, amely területet továbbra is Bódis József államtitkár vezeti majd. Azt is jelezte: a közoktatási területet megerősítetik azáltal, hogy Maruzsa Zoltán államtitkári rangban fogja felügyelni a területet és a változások szeptember 1-jén életbe lépnek.

A bejelentések között az is elhangzott, hogy Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől Andy Vajna korábbi halála után.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Máthé Zoltán
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
szaudaramco0921