Három a magyar igazság: itt a kormány új nyugdíjkifizetése
Gazdaság

Három a magyar igazság: itt a kormány új nyugdíjkifizetése

MTI, Portfolio
Háromszor háromezer forintos rezsiutalványt oszt ki a kormány szeptember 30-ig minden nyugdíjasnak, hogy jövő tavaszig abból is fizethessék az áram- és gázszámlájukat, illetve minden közmunkás is kap nettó 54 ezer forintnyi, azaz kvázi 13. havi bérnek megfelelő, egyszeri kifizetést - jelentette be a mai kormányinfón Gulyás Gergely.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kifizetést a vártnál jobb gazdasági teljesítménnyel indokolta, igaz azt is mondta, hogy a nyugdíjasoknak emiatt lesz majd még nyugdíjkiegészítés és prémium is később.

A rezsiutalványokat jövő március 31-ig lehet felhasználni az áram -és gázszámlák kifizetésekor. A közfoglalkoztatottakra vonatkozó szabály pedig úgy szól, hogy azok a közfoglalkoztatottak, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább 3 hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak - és ez augusztus 1-jén is fennáll -, nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

Mivel nyugdíjszerű ellátásban idén nagyjából 2,15 millió ember részesül Magyarországon, így számukra a 9 ezer forintnyi kifizetés mintegy 19 milliárd forintnyi költségvetési kiadást jelent. A közfoglalkoztatottaknál nagyjából 100 ezer fővel számolva a jogosultsági feltételeket, nettó 5-5,5 milliárd forintnyi kiadásról beszélhetünk éppen az őszi önkormányzati választások előttre időzítve.

Gulyás a tájékoztatón azt a minapi kormánydöntést is ismertette, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül a felsőoktatás irányítása, amely területet továbbra is Bódis József államtitkár vezeti majd. Azt is jelezte: a közoktatási területet megerősítetik azáltal, hogy Maruzsa Zoltán államtitkári rangban fogja felügyelni a területet és a változások szeptember 1-jén életbe lépnek.

A bejelentések között az is elhangzott, hogy Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől Andy Vajna korábbi halála után.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Máthé Zoltán
olaj
Mikesy Álmos Katona Bence Hiventures
budapest bank shutter
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Mikesy Álmos Katona Bence Hiventures