Itt a nagy bejelentés: Trump új szintre emelte a kereskedelmi háborút!
Gazdaság

Itt a nagy bejelentés: Trump új szintre emelte a kereskedelmi háborút!

Portfolio
Donald Trump nem hagyta szó nélkül a kínai válaszcsapásokat a kereskedelmi háborúban, és a devizapiacok zárását követően újabb tweeteket tett ki, melyekben tovább emelte a vámokat. A lépéseit megelőzte, hogy a Fed wyomingi konferenciáján Jerome Powell a Fed elnöke nem mondott semmi biztosat a jövőbeli monetáris politikáról, így a lazítás bejelentését váró amrikai elnök már ott utalást tett rá, hogy újabb lépéseket fog bevezetni.
Twitteren jelentette be Trump, hogy a Kínával való "nem fair kereskedelmi kapcsolatukra" intézkedésekkel reagál. A közvetlen kiváltó ok a mai kínai bejelentés volt, ami szerint 75 milliárd dollárnyi amerikai exportra vetnek ki magasabb vámot. Trump a lépést politikailag motiváltnak nevezte, és bejelentette, hogy október 1-től az eddigi 250 milliárd dollár értékű, Kínából érkező termékek vámterhét 25%-ról 30%-ra növeli. Ezen felül további 300 milliárd dollár értékű Kínából érkező termék vámját megemeli. Ez volt az a termékkör, amit még korlátozások nélkül exportálhatott Kína az amerikai piacokra, de szeptember 1-től egy korábbi bejelentés alapján már 10%-os vámmal sújtották volna. A mai döntés értelmében a teher magasabb, 15%-os lesz.

A lépés még annak fényében is meglepetés, hogy a kínai vámemelésre várható volt a viszontválasz, és a nap folyamán Trump utalt rá, hogy még tesz ma egy nagy bejelentést. A döntés a kereskedelmi háború eszkalálódásának tekinthető, nem csak a vámemelések mértéke és széles köre miatt, hanem mert soha nem reagált ilyen gyorsan és hevesen egyik fél sem a másik ország vámháborús intézkedéseire.

Több fontos kérdés is felmerül, amelyekre talán a jövő hét elejére választ kapunk.
  • Lesz-e Kínának erre is válasza? A kereskedelmi háború egy chicken game játék, ahol mindenki igyekszik irracionálisan bátornak mutatni magát. Ez csak egyre erősebb gesztusokkal lehetséges, de még nem tudni, hogy Trump mostani akciója hol helyezkedik el a sorban.
  • Bár a kereskedelmi viszonyok miatt Kína lehet a nagyobb vesztese a háborúnak, Trump most sokat kockáztat: ahogy a Marketwatch felhívja a figyelmet, a friss lépések egyre inkább a szavazóbázisának számító államok gazdaságát sújtja, így az újraválasztási esélyei romolhatnak. (Tavasz végén Trump népszerűsége kifejezetten magas volt, egy pénteken megjelent felmérés viszont meglepően nagy elégedetlenséget tükrözött.)
  • Természetesen rövid távon a legizgalmasabb kérdés a piaci reakció. A tőkepiacok nem tudták leragálni a bejelentést, a tőzsdék mellett a devizapiacok is bezártak. Az időzítés bizonyára nem véletlen, most van két napja Kínának reagálni. Még arra is mutatkozik némi esély, hogy az ázsiai ország tárgyalási hajlandósága esetén Trump kegyesen hajlandó lesz felfüggeszteni a hétvége folyamán a bejelentett intézkedések végrehajtását. Ha ez nem történik meg, biztosra vehető a pesszimista piacnyitás. A romló gazdasági kilátások a részvénypiacokat és a kockázatosabb eszközöket érinthetik látványosan, ezért az ázsiai és az európai tőzsdék masszív mínuszokkal kezdhetnek, de a feltörekvő országok devizaárfolyamai is gyengülhetnek. Ez a forint esetében néhány nap alatt akár az új történelmi mélypontot elérését is jelentheti.
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500