Előfizetői tartalom

Ledobták az atombombát Európában, de most még ez is kevés lesz

Az Európai Központi Bank mindent megtesz azért, hogy életet leheljen az euróövezeti gazdaságba, és ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint Japán. A rossz hír az, hogy az EKB legutóbbi monetáris élénkítő lépései szükségesek, de nem elégségesek a tartósan lassú növekedés és a túlságosan alacsony infláció elkerüléséhez, a jó hír viszont az, hogy az euróövezeti országok egy részének érdemi fiskális mozgástere van. Ha hajlandóak lennének összerakni egy költségvetési élénkítő csomagot, akkor jó eséllyel el lehetne kerülni az alacsony infláció és gyenge gazdasági teljesítmény időszakát. De ehhez Németországban is fordulatra lenne szükség.

Alig fejezte be a németek által sokat bírált kötvényvásárlási programot az Európai Központi Bank a tavalyi évben, máris kezdhette a következőt, miután a gazdasági növekedés lelassult és az infláció is veszélyesen alacsony szintre süllyedt. Olyan csomagot rakott össze az EKB Kormányzótanácsa a szeptemberi kamatdöntő ülésre, amit a legtöbbször recesszió és súlyos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés