A Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egynapos sztrájkja
Gazdaság

Országos sztrájk jöhet októberben

Portfolio
Bírósághoz fordult a sztrájk jogszerűsége és a még elégséges szoláltatás megállapítása érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD), miután a tavasszal velük tárgyaló humántárca két fontos vállalása közül egyik sem valósult meg - írja a Népszava.

Egy nappal a március 14-re meghirdetett országos közszolgálati sztrájk előtt a szociális ágazatot irányító Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hivatalos sztrájktárgyaláson ígéretet tett rá, hogy április 30-ig megteremti a jogalapját a szociális területen dolgozók kollektív szerződésének, továbbá június 30-ig kidolgoz egy többéves bérfelzárkóztatási programot, ezért a két szakszervezet ebben az ágazatban felfüggesztette a sztrájkot. Csak az önkormányzati dolgozók és a kormányzati igazgatás alkalmazottai körében tartottak munkabeszüntetést egy tisztességes béremelésért, rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásáért, és egy egységes érdekegyeztető fórumért, valamint a kormányzati igazgatásról szóló törvény dolgozókra hátrányos pontjainak megváltoztatásáért.

A 800 ezer embernek segítő, nagyjából 90 ezer főt foglalkoztató szociális terület szakszervezeteinek optimizmusát erősítette, hogy Simon Attila, a tárca szociális ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára április közepén arról tájékoztatta őket: elkészült egy javaslat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában lévő intézmények kollektív szerződéséről, amit az érdekvédők válaszlevélben üdvözöltek. "Ez volt április 25-én, azóta hiába keresték a minisztériumot, többé nem állt velük szóba a kormány. Elfogyott a türelem" – mondják az MKKSZ és a SZÁD vezetői, s ezt szeptember 10-én levélben is megírták Kásler Miklós miniszternek, de tőle sem kaptak semmilyen reakciót.

Ezért a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordultak, annak kimondását várva, hogy a felfüggesztett sztrájk folytatása a kormány hozzáállása miatt jogszerű.

Mivel nem kiszámítható a bírósági döntés időpontja, a két szakszervezet ugyan október 10-re hirdeti meg a szociális sztrájkot, de ha eddig az időpontig nem kapnak választ, készek elhalasztani a munkabeszüntetést a Szociális Munka Napját követő munkanapra, vagyis november 13-ra, vagy az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság többi szakszervezetének esetleges sztrájknapjára. A sztrájk folytatását bejelentő közleményükben úgy fogalmaznak: az MKKSZ és a SZÁD nem hagyja, hogy a kormány mint munkaadó a legkiszolgáltatottabb és segítségre szoruló magyar polgárokat segítő szociális dolgozókat éhbérért dolgoztassa.

(Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán)

BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1177537643