Előfizetői tartalom

Valódi atomkatasztrófára készül a város, ahol a Csernobil című tv-sorozatot forgatták

Várhatóan még idén kereskedelmi üzembe áll az első fehéroroszországi atomerőmű első reaktorblokkja. Az erőmű a litván fővárostól, Vilniustól mindössze körülbelül 50, a határtól pedig kevesebb mint 30 kilométerre fekvő Osztrovec mellett található, a balti állam kormánya pedig erősen aggódik, miután az építkezés során balesetek sorozata történt, amelyeket ráadásul az illetékesek még el is akarták titkolni. Litvánia a "reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra" elv alapján elkezdte a felkészülést egy esetleges nukleáris katasztrófára: jódtablettákat vásárolnak és hamarosan átfogó, több napos vészhelyzeti szimulációs gyakorlatot tartanak Vilniusban és környékén, ahol a közelmúltban a nagy sikerű, Csernobil című tv-sorozat felvételeinek jó része készült.

Míg Litvánia szerint az atomerőmű nem felel meg a nemzetközi biztonsági és környezeti standardoknak, és az atomerőmű olyan területen épül, amelynek szeizmikus kockázata is magas, Fehéroroszország tagad minden ezzel kapcsolatos vádat. A litvánok fenntartásai nem új keletűek a 2013 óta épülő atomerőművel, illetve annak biztonságával kapcsolatban, és ezeket a korábbi években...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái