Előfizetői tartalom

Elzárná a munkahelyteremtési pénzcsapot az ÁSZ

Portfolio
A munkaerőpiac helyzete már nem indokolja az egyedi munkahelyteremtés közpénzből való további ösztönzését, helyette a – növekedési célokat szolgáló – tudásintenzív, magas hozzáadott értékkel bíró ipari és szolgáltatási területek támogatása célszerű – erre a következtetésre jutott elemzésében az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ a 2010-2017 közötti időszak állami befektetésösztönzési és munkahelyteremtési intézkedéseit értékelte. Az elemzés feltárta, hogy a vonatkozó stratégiák és tervek tartalmazták a főbb célokat és eszközöket, ugyanakkor azokba számszerűsített eredménycélokat és monitoring rendszert jellemzően nem építettek be. Az értékelt időszakban a beáramló tőke mennyisége növekedett, a munkanélküliség pedig jelentősen csökkent, azonban a kutatás-fejlesztést célzó beruházások száma nem változott jelentős mértékben.

Az ÁSZ elemzése szerint munkahelyteremtés a rendszerváltás óta alapvető feltétele a támogatások igénybevételének, továbbá meghatározza a befektetésösztönzési politikát. A munkaerőpiaci helyzet a rendszerváltást, majd a 2008-as pénzügyi válságot követően alapvetően megváltozott: 2010 és 2017 között a befektetésösztönzési politika fő célja a munkahelyteremtés...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái