D__AS20191011007
Gazdaság

Karácsony Gergely kiterítette lapjait - Itt vannak a legfontosabb ígéretek

Portfolio
Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy milyen intézkedésekkel kezdi meg munkáját a fővárosi közgyűlésben. Karácsony többek közt zöld és szabad Budapestet szeretne, átláthatósági csomagot vezet be, és Budapest legértékesebb telkét nem fogják parkolóként használni. Ingyenek közösségi közlekedést biztosítana a fiataloknak, valamint az álláskeresők is térítés nélkül használhatnák a BKV-t. Az új főpolgármester nem szeretne több stadiont, hanem zöld területeket fog biztosítani.

A fővárosi önkormányzat alakuló ülésére a következő napirenddel készül Karácsony Gergely:

  • Elkezdi megvalósítani zöld és szabad Budapest programját,
  • Átláthatósági csomagot vezet be, az antikorrupciós civil szervezetek ajánlása alapján valósítja meg ezt a rendeletet,
  • Zöld csomagot indít el, hogy Budapest csatlakozzon azokhoz a zöld nagyvárosokhoz, ahol bevezették a klímavészhelyzetet. "Ez szimbolikus, de világos: Budapest nem akarja megspórolni azokat az erőfeszítéseket, amelyek rá hárulnak."
  • A városháza Budapest legértékesebb telkét egy parkolóként használja. A fővárosi önkormányzathoz tartózó nagy tér nem lesz politikusok parkolóhelye, hanem egy zöld tér lesz. "Megüzenjük a polgároknak, hogy nyitott városházát szeretnénk."
  • A Városliget és a Római-part beruházásait azonnali napirendre veszi: a lakosság többsége mindkét beruházást ellenzi a közvélemény-kutatások szerint, ezért "lépéseket teszünk".
  • Szociális csomagot vezet be: megvalósítja a 14 évnél fiatalabbak ingyenes utazását Budapesten. Első lépésként még ebben az évben 6 évről 7 évre emeli fel az ingyenesség korhatárát, a következő években pedig tovább emelkedik a korhatár.
  • A közösségi közlekedés ingyenes lesz a regisztrált álláskeresőknek, mert az elhelyezkedésüket az is nehezíti, hogy nem mindig van lehetőségük utazni.
  • Az ellenzéki együttműködés, amely sikerre vezette Budapestet, Karácsony szerint részben a rabszolgatörvény elleni tiltakozással kezdődött, ezért a budapesti cégeknél betiltják a rabszolgatörvény alkalmazását.

A harmadik köztársaság harmincadik évfordulójára, október 23-án kinyitjuk a Városházást, azt a területet, amelyet közparkként szeretnénk használni, ahol kulturális programsorozatot hirdetünk

– mondta Karácsony.

A magyar miniszterelnök a választás éjszakáján az együttműködés mellett állt ki, és Budapest új vezetése készen áll a kormánnyal való partneri viszony kialakítására, ezért személyes találkozót kérek Orbán Viktortól - fogalmazott.

Levelet írok a CEU rektorának, amelyben azt kérem, hogy próbálják meg megőrizni azokat a tevékenységeket Budapesten, amit csak lehet. Ennek a lehetőségeit keresi az önkormányzat a CEU vezetésével - mondta Karácsony.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy tavaly 80 milliárd forint adósságot halmozott fel az önkormányzat, idén is közel ekkora a hitelkeret. Az adósság a főváros költségvetésének több mint a felére rúg, vagyis nagyon magas az adósságállomány, ezért a kormánynak ezt konszolidálnia kell. Karácsony szerint mind a fejlesztés, mind a finanszírozás szempontjából alulfinanszírozott a főváros.

Ahogy 2014 előtt konszolidálták az önkormányzatok adósságát, ez elkerülhetetlen lesz a főváros esetében is

- vélekedett.

Karácsony a Városliget beépítésével kapcsolatban kiemelte, minden jogszerű lépését megtesznek, hogy megakadályozzák mindezt. A fővárosi közgyűlés módosítani fogja a Városliget fejlesztést, minden "jogszerű eszközzel fel fogunk lépni a Városliget beépítésével szemben" - fogalmazott.

Az eddig megvalósult stadionberuházásokkal sem értek egyet, amelyeknek óriási beruházási igényük van, csillagászati összegbe kerülnek, és a fenntartásuk is ilyen összegeket emészt fel - válaszolta a stadionberuházásokkal kapcsolatban. Ráadásul ezek a fejlesztések zöld területeket érintenek, azokat építik be, ezért sem értek egyet velük - mondta Karácsony. A főpolgármesternek vétó joga van ezekkel a beruházásokkal kapcsolatban, ezeket a vétókat meg fogom tenni - húzta alá a későbbi stadionépítésekkel kapcsolatban.

Budapestnek nincs turista-stratégiája - mondta Karácsony, aki nem szeretné ellehetetleníteni a turistabuszok és turistahajók közlekedését, de szabályozásra lesz szükség. Szerinte ugyanez igaz a hajózásra is, amelynek a problémájára a Hableány-szerencsétlenség hívta fel a figyelmet. Fel fogom veti annak a lehetőségét, hogy turistahajók ne közlekedhessenek, illetve köthessenek ki a belvárosban - mondta Karácsony. A jelenlegi gyakorlatokat újra kell gondolnunk, a városlakók és a turisták szempontjait is fegyelembe véve - tette hozzá.

Karácsony P+R parkolók megvalósításáról és a kötött pályás közlekedés fejlesztéséről is beszélt a légszennyezettség kapcsán, és úgy véli, hogy a Budapestre való behajtási díjat is meg lehet fontolni. Mondják ki a budapestiek, hogy a behajtási díj kérdésében mi legyen, ezért egy népszavazást tartok fontosnak majd ebben a kérdésben - mondta Karácsony, aki hangsúlyozta: nem vagyok biztos benne, hogy ebben a ciklusban eljutunk idáig, de "a behajtási díj nem egy elvetendő gondolat".

(Címlapkép: MTI/Kovács Tamás)

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2