Panelbeszélgetés Budapest Economic Forum 2019
Gazdaság

Visszafordult a globalizáció, nő az egyenlőtlenség, a profit oldhatja meg a klímaváltozást

Portfolio
A cikkünk címében szereplő, részben meglepő állítások hangoztak el a Budapest Economic Forum külföldi résztvevőkkel zajló panelbeszélgetésében. A Portfolio mai konferenciáján a Fidelity, a Saxo Bank és a Fitch Solutions szakértői mondták el véleményüket a következő két évtized gazdasági-pénzügyi kihívásairól.

András Bence, az EY Magyarország szenior tanácsadója és a Portfolio Prof szerzője kérdezte a panelbeszélgetés résztvevőit.

Melyek lesznek a következő két évtized gazdasági folyamatainak motorjai?

Nick Price, a Fidelity’s Emerging Markets Equity Team leadere úgy vélte, befektetési szempontból vizsgálva a következő 20 évet a hozamok tovább csökkenhetnek, a technológia, a lakossági elöregedés, a megtakarítási lehetőségek korlátozottsága alapvető jelenség lesz.  Négy-öt éve látszódik a deglobalizáció folyamata, felértékelődnek a nemzetállamok és a robotika miatt egyre többen szorulnak ki a munkaerőpiacról. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója úgy látja, a befektetési-kereskedési platformok egyre inkább lokálissá válnak (a részvényérték 60%-ával ma is ezeken kereskednek), az ázsiaiak, különösen a kínaiak előre fognak törni, ezek ráadásul fejlett technológiájukkal monopóliumot élveznek. Nagy a társadalmi egyenlőtlenség, a hitelezés diszkriminál, generációk vesznek el, hiszen ma már nem tehetik meg huszonévesen a fiatalok, hogy saját lakást vegyenek. Yoel Sano (Head of Global Political and Security Risk, Fitch Solutions) jórészt egyetértett a fentiekkel, szerinte a technológia növeli az egyenlőtlenségeket, a klímaváltozás pedig a migrációra lesz hatással.

Elképzelhető egy pénzügyi krízis a következő egy-két évtizedben, és ha igen, mi válthatja ki?

Nick Price szerint lassul a növekedés, aminek egyik oka az eladósodottság. A Fidelitynél jelentős tőkepiaci korrekcióra számítanak, ami vonzóbbá teheti az új befektetések általános feltételeit. Sokan mondják, nem maradt több fegyverük a jegybankoknak, de ő ezzel nem feltétlenül ért egyet. El fog jönni persze az a nap, amikor a mennyiségi lazítás már nem működik majd, nagy kérdés, mikor. A pénzügyi rendszer instabil szerinte, a kockázatokat a kormányzatok vállalták magukra, egy bizonyos ponton újra kell majd indítani a rendszert. Steen Jakobsen szerint a politikai viharok az elmúlt évtizedekben nem hatottak jelentősen a részvénypiacokra, a politika nagyon kevés tekintetben tud megváltást hozni, egy új amerikai elnök sem fog tudni javulást hozni. Yoel Sano szerint a világgazdaság természete ellenére a politikusok azok, akik cselekednek, szabályokat alkotnak, a Brexit jó példa arra, milyen hatással járhat a tevékenységük.

Ki nyeri a bankok és a fintech cégek közötti háborút?

Nick Price szerint a különböző platformok sokkal nagyobb ügyfélértéket teremtenek, és nagy előnyük, hogy egy logikus üzleti modellben, automatizált folyamatokkal működnek. Ugyanakkor a bankok is alkalmazkodnak és digitalizálnak, és hatalmas betétállományokon ülnek a fintech cégekkel szemben, így a következő évtizedben valószínűleg nem veszítenek nagy teret. Ha valaki most bankot akar indítani, „minimál dizájnnal” kell megtennie. Steen Jakobsen a szabályozói arbitrázsra hívta fel a figyelmet, amely különösen Ázsiában a fintech cégek malmára hajtja a vizet. Forrongó helyzetben vagyunk, hosszú lesz a játszma a nagyok és a feltörekvő szereplők között. A lényeg szerinte nem a technológiában, hanem a szabályozási különbségekben van.

Ki fogja legyőzni a klímaváltozást?

Yoel Sano szerint minden az egyének szintjén működik, de a kormányoknak és a vállalatoknak összefogva kell megoldaniuk a problémát. Nick Price szerint a profit a megoldás: gazdaságossá kell tenni a gazdaság szereplői számára a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Tesco