borisjohnson
Gazdaság

Hivatalos: megvan a Brexit-megállapodás!

Portfolio
Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy megegyeztek a Brexit feltételeiről az Európai Unióval, amit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is megerősített. A hírre szárnyakat kapott az angol font, azonban az északír unionista pártnak még gondjai vannak a tervezettel.

Mindkét fél számára igazságos és kiegyensúlyozott megállapodás született

- mondta Jean-Claude Juncker, vagyis a britek rendezett módon léphetnek ki az EU-ból.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban közölte, hogy sikerült megállapodni a kiválás feltételeinek alapjairól. A korábban kiszivárgott hírek szerint egyetlen vitás pont maradt a megállapodásban, ez pedig az áfa. A britek ugyanis azt kérték, hogy az északír térség ne tartozzon az uniós áfa-rendszer hatálya alá.

Az északír unionista párt, a DUP - amelynek alsóházi támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van - csütörtökön reggel még közölte, hogy "a dolgok jelenlegi állása" alapján nem tudja támogatni a javaslatcsomagot, mindenekelőtt az áfa- és a vámügyi szabályozással, valamint az egyetértési jogkörrel kapcsolatos bizonytalanságok miatt. A DUP a megegyezést követően újra közölte, hogy ők továbbra sem támogatják a kiválási egyezséget.

Johnson azt mondta, hogy az EU-val egy nagyszerű megállapodást kötöttek, amelyről az EU vezetői már ma szavazhatnak, a brit parlament elé pedig várhatóan szombaton kerül a javaslat. Az még nagy kérdés, hogy átmegy-e a javaslat, mert kulcsfontosságú, hogy változik-e szombatig a DUP álláspontja. Johnson szerint a brit parlamentnek kell elfogadnia a javaslatot, hogy a folyamat végére érjenek.

Michael Barnier, uniós Brexit-főtárgyaló hangsúlyozta, hogy a tárgyalófelek megegyeztek a kérdésekben, amely az unió vezetői elé kerül. Barnier arról is beszélt, hogy Johnson azt hiszi, ez a megállapodás keresztül fog menni a brit parlamenten.

Ahogyan korábban jeleztük, a megállapodás pontos ismeretében, illetve annak fogadtatásából ítélhetjük majd meg a rendezett Brexit esélyeit. Úgy tűnik, a felek megállapodásának már nincs akadálya, az EU-csúcson még ma igent mondhatnak az alkura. A fő kérdés most már az, hogy a Johnson-féle Brexit-alku elkerülheti-e azt a sorsot, ami elődje, Theresa May megállapodásának jutott. A korábbi megállapodás mögé nem sikerült parlamenti többséget kovácsolni, a mostani megállapodás esetében is van két kockázat:

1. Boris Johnsonnak nincs meg a parlamenti többsége, ezért a (párton kívüli és belüli) politikai ellenfelek megpróbálkozhatnak a megbuktatásával egy esetleges leszavazással. Ez azonban "csak tisztán politikai okokból" nem valószínű, hiszen a rendezett Brexit a választók többségének akaratával megegyezik.

2. A fontosabb kockázat, hogy vajon az új megállapodás meg tudta-e oldani azokat a problémákat, amelyek miatt a May-féle megállapodás elbukott. Mint ismert, ott az volt az ellenállás oka, hogy az alku alapján előállhatott volna olyan helyzet, amikor az ír-északír határon kemény vámhatárt kellett volna felhúzni. A kiszivárgott hírek alapján úgy tűnik, hogy a problémát részben úgy oldották meg, hogy az ír-északír határ helyett a "brit-északír" határra helyezték át a feladatok egy részét. Nem kizárt, hogy a nemzeti szuverenitásra kényes képviselők egy részének ez a megoldás sem fog tetszeni.

Amennyiben a többség nem lesz meg a parlamentben, úgy mégis az október végi kilépés halasztásának forgatókönyve valósulhat meg. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Nagy-Britannia politikailag közel áll egy új választás kiírásához, ami (vélhetően Johnson előnyére) megváltozó erőviszonyokat hozhat.

Értékelésünket erősíti meg a két friss nyilatkozat:

A finn miniszterelnök szerint most már a brit parlamentnél van a labda, vagyis nekik kell elfogadni az egyezséget. Ez azt sugallja, hogy az EU-tagállamok már nem fognak keresztbefeküdni, így a főtárgyalók közötti megállapodás az unió részéről véglegesnek tekinthető.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője azt mondta, hogy ő nem boldog a megegyezéstől, a párt új Brexit-referendumot szeretne, vagyis ők bizonyára nem fogják támogatni a parlamentben a deal-t. Az új megállapodás rosszabb, mint amit Theresa May kötött – mondta Corbyn. Így most arra kell figyelni, hogy az északír unionista párt megváltoztatja-e az álláspontját.

A megegyezés hírére jelentősen erősödött az angol font és javult a piaci hangulat, az európai vezető tőzsdeindexek nagyot emelkedtek, és az amerikai határidős indexek is feljebb kerültek.

(Címlapkép: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via Getty Images)

Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!
mobiltelefon laptop iphone
cimlap_gáz0127
nemetotrszag ifo index konjunktura gazdasag
FrankfurtTőzsde
forint191231
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nemetotrszag ifo index konjunktura gazdasag