Brexit london tuntetes1500
Gazdaság

Brexit: gigantikus tüntetés zajlik Londonban a második népszavazásért

Portfolio
Dühös emberek tízezrei, de akár százezrei is masírozhatnak ma London utcáin a második Brexit népszavazást követelve. Ha a szervezők jóslata beválik, és tényleg a márciusi tüntetéshez hasonló, 1 millió fő körüli létszám is összejön, akkor ez lehet a brit történelem egyik legnagyobb létszámú tüntetése - emlékeztet a Reuters. Egy ekkora tömeg már jókora nyomást gyakorolhat az ezekben az órákban 37 év után először szombaton összeülő brit parlamenti képviselőkre is.

A hírügynökség összeállítása emlékeztet rá, hogy 2016-ban, az első Brexit népszavazáskor 17,4 millió ember, a választáson megjelentek 52%-a döntött úgy, hogy lépjen ki az EU-ból az Egyesült Királyság és 16,1 millióan úgy, hogy ne. Azóta rengeteg felmérést készítettek a közvélemény-kutatók, de nincs szisztematikus, markáns hangulati változás. A 2016 óta végzett legátfogóbb, minap közzétett felmérés szerint az emberek 50%-a azt mondja, hogy tiszteletben kell tartani az első népszavazás eredményét (ki kell lépni), 42% szerint bent kell maradni az EU-ban és 8% a bizonytalanok aránya.

A YouGov felmérések összesítő szolgáltatása ezzel szemben azt mutatja, hogy a 2017 júliusa óta végzett 226 közvélemény-kutatásból 204 hozta ki azt, hogy többségben voltak a bentmaradást támogatók és 7 felmérésben diadalmaskodtak a kilépéspártiak, és 15 felmérés hozott fej-fej melletti küzdelmet. Erre alapoznak tehát most azok, akik szerint igenis meg kell próbálni elvinni a brit belpolitikai káoszt a második népszavazásig, mert akkor remélhetőleg vissza lehet fordítani a Brexitet, mostanra ráadásul már az is ismert, hogy milyen feltételek mellett lehetne kilépni az EU-ból, így még megalapozottabb véleményt tudnának mondani az emberek.

Boris Johnson kormányfő, ahogy elődje Theresa May is mereven ellenzi a második népszavazást, mert a demokrácia megcsúfolásának tartaná. Mások szerint egyébként éppen ez adna demokratikus felhatalmazást a politikusoknak arra, hogy a 3 éves politikai káoszból végre ki lehessen lépni. Érdemes egyébként emlékeztetni rá, hogy áprilisban már a brit alsóház elé került egy olyan szavazási indítvány, ami a második Brexit-népszavazással kapcsolatos képviselői hozzáállást tesztelte és akkor nem sok hiányzott ahhoz, hogy ez átmenjen (292:280). A mai újabb gigantikus londoni tüntetés tehát a második népszavazásról szóló döntés megszületését igyekszik kikényszeríteni a parlamentből, amely várhatóan újra szavaz ma erről a kérdésről is.

Amennyiben a parlamentben ma, vagy később összejönne a többség a második népszavazás kiírásához, akkor ezután a választási bizottságnak legalább 6 hónap kell a feltenni szándékozott kérdések vizsgálatához és ezután lehetne elkezdeni a népszavazási kampányt, így tehát mostantól legalább 7-8 hónapra lennénk attól, hogy egy ilyen eseményt meg lehessen tartani.

Címlapkép forrása: Kiran Ridley/Getty Images

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Roska Botond