onlinevásárláse-kereskedelem
Gazdaság

Padlón a forint: mi lesz így a netes rendelésekkel karácsony előtt?

Az euró-forint árfolyam minimális kilengéssel augusztus vége óta 330 felett van, vagyis a lélektani határ sem állította meg a gyengülést. Ezek alapján már nem mondhatjuk azt, hogy csak átmeneti megingásról van szó. Kíváncsiak voltunk, ennek milyen hatása lesz az idei online kereskedelemre, csökkenni fog-e tavalyhoz képest a nemzetközi online rendelések száma, mire számít a Magyar Posta.

A forint az elmúlt hetekben többször is történelmi mélypontra esett az euróval szemben, augusztus vége óta kisebb-nagyobb kilengéssel az euró-forint árfolyam 330 felett van. A gyenge forintnak elsősorban a külkereskedelemre lehet hatása, hiszen a külföldről beszerzett termékek ára törvényszerűen emelkedhet emiatt.

Tekintettel arra, hogy az online térben nagy a verseny a szereplők között, minden webáruház arra törekszik, hogy a lehető legjobban elhúzza az áremelést, és minél később kelljen megemelnie a fogyasztói árat. A legnagyobb kérdés az, hogy a kereskedőknek milyen beszerzési szerződései és mekkora készletei vannak – ezektől függ leginkább, hogy az adott kereskedőnél mikor érvényesül először az árfolyam változása miatti magasabb ár. Összességében, ha az árfolyam nem változik az ellenkező irányba és hosszabb távon is a 330 feletti árfolyam rögzül, az mindenképp a fogyasztói árak növekedését vonja majd maga után az importból származó termékek tekintetében

– közölte a Portfolio megkeresésére a GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. Elsősorban a műszaki cikkek esetében, azon belül is a számítástechnikai eszközöknél számítanak áremelkedésre. Ugyanakkor a GKI szerint a webshopok karácsonyi forgalmára nem lesz érdemi hatása a forint gyengülésének, mivel azt makroszinten ellensúlyozza a jövedelmek emelkedése.

Másrészt az ünnepi időszakban várhatóan még csak részben érvényesítik a kereskedők az áremelést épp az erős versenyből kifolyólag – írták.

A legtöbb gyártó és kereskedő ugyanis várhatóan kivár majd, hogy tartós lesz-e a 330 feletti árfolyam és a beszerzési számlákon is jelentkezik a forintgyengülés hatása. Vagyis akár hónapok is eltelhetnek, mire ennek hatása az árakban is megjelenik.

Nem csappant meg a rendelések száma

Az Extreme Digital megkeresésünkre közölte, nem tapasztalták az online rendelések számának csökkenését, sőt, tavalyhoz képest kb. 10 százalékos a növekedés. Az árfolyamváltozás véleményük szerint is jelentős áremelkedést fog eredményezni bizonyos műszaki cikkeke esetén.

A kis háztartási gépek, a mobiltelefonok területén és az IT alkatrészek piacán biztosan lesz áremelés. A dollárban történő beszerzéseket érinti legjobban a jelenség. Azonban mind a gyártók, mind a viszonteladók azon dolgoznak, hogy a végfelhasználó a lehető legkevésbé érezze meg az emeléseket

– írták.

A tavalyinál is több csomagra számít a Magyar Posta

Kíváncsiak voltunk, mire számít idén a Magyar Posta, ezért október elején megkerestük őket. Megkeresésünkre azóta sem válaszoltak, azonban kiadtak egy közleményt , melyben azt írják, a Magyar Posta 2018-ban összesen 41 millió csomagot, illetve csomagjellegű küldeményt kezelt, előrejelzésük szerint pedig 2019-ben 14 százalékkal emelkedhet az árutartalmú küldemények mennyisége.

Az emelkedés elsődleges okaként a nemzetközi árutartalmú küldeményeket nevezték meg. Az ingyenes szállítással, általában Európai Unión kívülről rendelt küldemények mennyisége idén novemberben akár 30-40 százalékkal is meghaladhatja az egy évvel ezelőttit, de a rendelések száma az ünnepi szezonban még tovább növekedhet. Az is előfordulhat, hogy egy nap akár 250 ezer darabot is meghaladja majd a küldemények száma.

Megjegyezték, hogy A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly 69 ezerszer vámkezelt Európai Unión kívüli országból feladott postai csomagokat, ez a szám idén már most meghaladja az 58 ezret.

Erre érdemes figyelni online vásárláskor

A csomag szállítási idejét mindig a webáruház határozza meg (a logisztikai partnerrel, partnerekkel kötött szerződése alapján), ezért ezt érdemes figyelembe venni a rendeléskor. A szállítási idő leginkább attól függ, honnan rendelik: a karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet. Ezzel szemben az EU-ból jellemzően 1-2 hét.

Segíti a sikeres kézbesítést, ha pontos a szállítási cím: például, ha munkahelyre kérik a csomagot, akkor a megrendelő neve mellett a cég nevét is fel kell tüntetni.

Érdemes a címzettnek megadnia a telefonos és e-mailes elérhetőségét is, hogy ha a küldeményt vámkezelni kell, akkor az illetőt a lehető leggyorsabban elérhessék. Minden, az EU-n kívülről érkező küldeményt vámkezelni kell, és a csomagon szerepelnie kell az áru pontos megnevezésének és a megrendeléskor kifizetett összegnek is.

Aki külföldről rendel, érdemes kérnie a nyomonkövetést, hogy naprakész tájékoztatást kapjon a küldemény várható érkezéséről.

Az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de áfakötelesek, 150 euró felett pedig vámot és áfát is kell fizetni.

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
coronavirus