Veres Dóra

Cikkeinek a száma: 83
Könnyebb vagy nehezebb lesz a munkavállalók élete a koronavírus után?

Könnyebb vagy nehezebb lesz a munkavállalók élete a koronavírus után?

A Covid-19 megjelenése nehéz helyzet elé állította a munkavállalókat és a munkáltatókat. Hasonló, vírus okozta, az egész világot érintő rendkívüli helyzet nagyon régen, szakemberek szerint az 1918-1919-es spanyolnátha idején fordult csak elő. A világjárvány alapjaiban rázta meg a globális és az uniós gazdaságot is, egyik napról a másikra változtatta meg a korábban biztosnak és megingathatatlannak hitt mindennapokat. A legújabb Portfolio Longformban szakértők segítségével járjuk körbe, milyen rövid- és hosszútávú munkaerőpiaci hatásai vannak a pandémiának, mire számíthatunk a vírus lecsengése után, és vajon van-e bármilyen pozitív hozadéka a történteknek a munkavállalók vagy a munkáltatók szempontjából.

Évek eredményeit tiporta el a koronavírus – Nők tömegei kerültek nehéz helyzetbe, de vajon van kiút?

Évek eredményeit tiporta el a koronavírus – Nők tömegei kerültek nehéz helyzetbe, de vajon van kiút?

Az elmúlt években úgy tűnt, elindult egy pozitív változás a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolása terén, ennek azonban a koronavírus-járvány véget vetett. A vírushelyzet miatt elrendelt lezárások csak tovább növelték a nők terheit, ennek következtében pedig még sebezhetőbbek lettek a munkaerőpiaci pozíciójukat tekintve: több nő hagyta ott vagy veszítette el az állását a járvány következtében, mint férfi. Szakemberek segítségével jártunk utána, vajon mi várható a pandémia után, van-e bármilyen pozitív hozadéka az elmúlt másfél évben az életet jelentősen nehezebbé tevő koronavírusnak.

Mi vár a dolgozókra: nyüzsgő iroda vagy csendes, de magányos home office?

Mi vár a dolgozókra: nyüzsgő iroda vagy csendes, de magányos home office?

2020. március 13-án, pénteken este kiderült, fenekestül felfordul az élet: hétfőtől digitális oktatás, óvodai szünet, ezzel együtt pedig a cégek kényszerhelyzetbe kerültek: vagy átállnak otthoni munkavégzésre, vagy megbénul a működés. Noha sok helyen a home office korábban is bevett gyakorlat volt, de sok cégnél nem volt kidolgozott rendszere, inkább csak alkalmanként éltek a lehetőséggel a munkavállalók. Ha összevetjük a KSH 2020-ra és 2021-re vonatkozó adatait, jól látszik, hogy egy év alatt csökkent a home office-ban dolgozók aránya, ugyanakkor az így dolgozók száma még mindig sokkal magasabb, mint az elmúlt tíz év átlaga. Vajon fel kell-e készülni az otthoni munkavégzés tartós alkalmazására? Ha igen, ez milyen változásokat implikál?

400 ezres kezdő bér, jó elhelyezkedési lehetőségek – Nem mindegy, hol tanul tovább a gyerek

400 ezres kezdő bér, jó elhelyezkedési lehetőségek – Nem mindegy, hol tanul tovább a gyerek

Még három hónap van a 2022. szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre való jelentkezési határidőig. Nem sok idő ez, tekintettel arra, hogy Magyarországon több mint 60 államilag elismert felsőoktatási intézmény több száz karának több száz szakja közül lehet választani, a bőség zavarában pedig nehéz megtalálni, melyik lenne a legideálisabb a gyerek számára. Rengeteg mindent kell mérlegelni a szülőknek és a diákoknak is. A KPMG nemzetközi tanácsadó cég HR igazgatójával jártunk utána, mennyit számít az, hogy milyen egyetemen és milyen képzési területen szerez diplomát valaki.

Radikális változások a magyar munkahelyeken – Van pozitív hozadéka is a koronavírusnak?

Radikális változások a magyar munkahelyeken – Van pozitív hozadéka is a koronavírusnak?

A 2020-ban kirobbant koronavírus-járványhoz hasonló globális katasztrófára 100 éve nem volt példa. A Covid-19 alapjaiban rázta meg a világgazdaságot, a világon mindenkit érintett valamilyen formában, egyik napról a másikra változott meg a mindennapi életünk. Pillanatok alatt kellett reagálnia a vállalatoknak is: ahogy Tóth Zsuzsa, a CIB Bank HR igazgatója fogalmazott a Portfolio-nak, olyan témákban kellett döntéseket hozni pár óra leforgása alatt, amik abszolút precedens nélküliek, és amik nem a szakmába vágnak. Nem meglepő, hogy már 2020 tavaszán kutatások kezdtek foglalkozni azzal, milyen változásokkal reagál a hazai vállalati/intézményi szféra emberi erőforrás menedzselési gyakorlata a koronavírus okozta válság kihívásaira. Az eredmények alapján radikális változások történtek és történnek a magyar munkahelyeken.

Hogy lesz sikeres karrier az egyetemi kapcsolatépítésből?

Magyarországon több mint 50 államilag elismert felsőoktatási intézmény közül választhatnak a felvételizők. Nehéz ezek között megtalálni azt, ami a lehető legjobb választás volna. Rengeteg szempontot kell mérlegelni, például azt is, milyen lehetőséget nyújt egy egyetem vagy főiskola a kapcsolatépítésre. Kutatások sora igazolja ugyanis, hogy a kiterjedtebb kapcsolatrendszerrel rendelkezők magasabb bérre és több előlépési lehetőségre számíthatnak karrierjük során, sőt, nagy valószínűsséggel könnyebben tudnak elhelyezkedni is, mint aki erre nem fordít kiemelt figyelmet. Szakértők segítségével jártunk utána, milyen kapcsolatépítésre szolgáló lehetőségekkel érdemes élnie a diákoknak, egyáltalán, kikkel és hogyan érdemes, és milyen kapcsolatot kialakítani az egyetemi évek során.

Barna Tamás: „Nem normálisan viselkedő emberekhez nem normális cégek kellenek

Barna Tamás: „Nem normálisan viselkedő emberekhez nem normális cégek kellenek"

Szinte mindenki pontosan emlékszik, hol volt és épp mit csinált 2020. március 13-án, pénteken este, amikor kiderült, hogy a koronavírus-járvány miatt hétfőtől nincs iskola, jön a digitális oktatás és a home office. Barna Tamás, a Republic Group igazgatósági elnöke és a BrandFestival alapítója szerint a kezdeti sokk után mindenki szépen-lassan megtanulta, hogyan lehet a pandémia árnyékában élni, de a folyamat még nem ért véget, hiszen most, 2021 őszén is még sokminden bizonytalan, kiszámíthatatlan. Az egyik legismertebb hazai reklámszakemberrel többek között arról beszélgettünk, hogyan hat mindez a fogyasztókra, a márkakommunikációra, a reklámszakmára, mi jelenti jelenleg a legnagyobb kihívást a reklámszakmában, és kitértünk arra is, ebben a változékony közegben, amikor különösen felértékelődött az emberek számára a biztonságérzet, mekkora kockázatot rejt az, ha egy Magyarországon több mint 20 éve jelen lévő cég nevet és arculatot vált, mint ahogy azt a Netpincér tette.

Így találhatsz jó állást, ha pályakezdő vagy

Így találhatsz jó állást, ha pályakezdő vagy

A végzős egyetemistáknak vagy pályakezdőknek komoly kihívást jelent megtalálni a számukra ideális munkaadót, hiszen nincs még munkatapasztalatuk, sok esetben nem is tudják megfogalmazni, pontosan mit is keresnek. Az ideális munkahely és a megfelelő munkavállaló megtalálása egyaránt nehéz, és sokat segíthet ebben mind a két félnek, ha karriernapot szerveznek a cégek. Az ALDI felismerte ezt. Harmadik alkalommal várják a képzett, motivált és sikerorientált fiatalokat rendezvényükön. Az eseményen bemutatják a kiskereskedelemben rejtőző perspektívákat és testközelbe hozzák a vállalatnál elérhető pozíciókat.

Lesújtó állapotban a magyarok egészségi állapota – Komoly problémákat okoz a túlsúly

Lesújtó állapotban a magyarok egészségi állapota – Komoly problémákat okoz a túlsúly

Világszerte egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent az elhízás. Az Eurostat adataiból kiderül, 2019-ben az Európai Unió lakosságának fele küzdött túlsúllyal, Magyarországon pedig a helyzet ennél is rosszabb: a magyarok közel 60%-a számít elhízottnak a testtömeg-index alapján. A túlsúly komoly egészségügyi problémákat okoz, többszörösére emelheti a súlyos krónikus betegségek – például magas vérnyomás, cukorbetegség, különböző daganatos betegségek – kialakulásának kockázatát. Számtalan lehetőség áll azok előtt, akik fogyni szeretnének, ezek közül az egyik a gyomorballon terápia, amelyet Dr. Fuszek Péter, a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológusának elmondása szerint leginkább a 40 év körüliek vesznek igénybe.

A Fővám térről a világpiacra – Így indult a Munch és a Quantum Digitális Iskolaszövetkezet

A Fővám térről a világpiacra – Így indult a Munch és a Quantum Digitális Iskolaszövetkezet

Idén elkészült a magyarországi startupvilágot feltérképező, eddigi legátfogóbb jelentés, melynek egyik tanulsága az, hogy minél hamarabb piacra kell lépnie a cégeknek. Ezt az ételpazarlás ellen fellépő Munch és a tavaly szeptemberben bejegyzett Quantum Digitális Iskolaszövetkezet is meglépte. Közös pont továbbá a Budapesti Corvinus Egyetem, a tagok egy része ugyanis ott folytatja vagy folytatta tanulmányait, amelyek elmondásuk szerint jelentős segítséget nyújtottak egy vállalkozás elindításában.

Állami várólista helyett a magánegészségügyet választják a magyarok

Állami várólista helyett a magánegészségügyet választják a magyarok

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott beavatkozások miatt a műtéti várólisták jelentősen nőttek. Nem meglepő tehát, hogy a betegek egy része az állami ellátás helyett a magánegészségügyet választotta. A Dr. Rose Magánkórház idén januárban 100%-os növekedést tapasztalt az ortopédiai műtétek számát tekintve 2020. azonos időszakához képest, és a júniusi beavatkozások száma is több mint kétszer annyi volt, mint tavaly ilyenkor. Prof. Dr. Hangody László ortopéd-traumatológus szakorvos szerint ugyanakkor kérdés, hogy vajon megmarad-e ez a fokozott érdeklődés a magánszektor irányában, a Portfolio-nak úgy fogalmazott, valószínűnek tartja, hogy fél-egy év múlva a betegek egy része visszatér majd az állami ellátórendszerhez, ugyanakkor a magánszolgáltatókat választók aránya nagyobb lesz, mint a járvány előtt volt.

Tényleg érdemes antitest-szintet vagy sejtes immunitást vizsgáltatni?

Tényleg érdemes antitest-szintet vagy sejtes immunitást vizsgáltatni?

Miközben augusztus 1-től elérhető Magyarországon a koronavírus elleni harmadik védőoltás, a környező országok járványstatisztikai adatai alapján küszöbön a negyedik hullám, amiben jelentős szerepe van a delta variáns erőteljes terjedésének. Azokat, akik átestek a fertőzésen, vagy akik túl vannak az első két oltáson, okkal foglalkoztathatja a kérdés, vajon kialakult-e védettség a szervezetükben, ugyanakkor lehet, hogy sokakat visszatart, hogy a szakemberek sem értenek egyet abban, érdemes-e ellenanyag-szintet nézetni. A Vascular Diagnostics szakértőinek segítségével jártunk utána, hogy pontosan milyen vizsgálati lehetőségek érhetőek el és hogy kinek melyik elvégzése javasolt.

Milliárdokat fektetnek a kreatív iparba: jöhetnek a nemzetközi magyar márkák is?

Milliárdokat fektetnek a kreatív iparba: jöhetnek a nemzetközi magyar márkák is?

A kreatív ipar Magyarországon jelentős mértékben, közel 3,7 százalékkal járul hozzá az ország GDP-jéhez, a foglalkoztatottak 4,4 százalékát adja. Noha évek óta látszik, hogy az iparágon belül a divat és a design egyre bővülő piac, egészen 2019-ig kellett arra várni, hogy létrejöjjön hazánkban az első, erre a két iparágra fókuszáló kockázati tőkealap. Utánajártunk, mi történt az indulás óta, hány megvalósult befektetésnél tart a Hiventures, és hogy hogyan érintette a kreatív szakmát a koronavírus okozta gazdasági válság.

Az üzleti siker az innováción múlik - az pedig az egyetemen kezdődik

Az üzleti siker az innováción múlik - az pedig az egyetemen kezdődik

Hogyan befolyásolta a koronavírus-járvány az egyetem és nagyvállalati partnereinek együttműködését, közös fejlesztéseiket? Az innovációkat tekintve mi az, amiben üzleti lehetőség rejlik a jelenlegi piaci helyzetben, mit keresnek most a befektetők? Dr. Lengyel Lászlóval, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) igazgatójával, valamint Dr. Charaf Hassannal, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánjával többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk.

Átestél a covidon? Azonnal fordulj orvoshoz, ha ezektől a tünetektől szenvedsz

Átestél a covidon? Azonnal fordulj orvoshoz, ha ezektől a tünetektől szenvedsz

A koronavírus sok esetben nem tűnik el nyomtalanul, van, hogy a tünetek hosszú távon fennmaradnak, vagy épp a fertőzés után bizonyos idővel - akár 12 héttel később - egészen új tünetek jelentkeznek. Ebben az esetben beszélhetünk poszt-covid szindrómáról. Hogy pontosan hány embert érint, azt egyelőre nem lehet tudni, a WHO idén februárban még úgy becsülte, a covidon átesett betegek 10%-a szenvedhet a poszt-covid szindrómától, ugyanakkor bizonyos kutatások szerint ennél több, akár a koronavírus-fertőzöttek 30%-a is érintett lehet. Szakértők segítségével jártuk körbe, mégis milyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni, milyen tünetekkel és szövődményekkel találkoznak leginkább a magyarországi privátszolgáltatók, és hogy nagyjából mennyit kell most várni a különböző poszt-covid vizsgálatokra.

Rengeteg jó magyar ötlet van, de sokszor külföldieket teszünk milliárdossá ezekkel

Rengeteg jó magyar ötlet van, de sokszor külföldieket teszünk milliárdossá ezekkel

Magyarország világviszonylatban mérsékelt innovátornak számít. Rengeteg a jó ötlet és a megvalósítás is, a gyártást tekintve nagyon jól állunk, azonban az innováció hasznosítását, piacon való értékesítését tekintve jelentős lemaradásban vannak a magyar cégek, emiatt pedig nagyon sok magyar kkv szenved hátrányt a nemzetközi piacokon. A Szellemi Tulajdon világnapján Pomázi Gyulával, az SZTNH elnökével többek között arról beszélgettünk, mennyire növelheti a szellemi tulajdon a cégek versenyképességét, hogyan működik a szabadalmaztatás, illetve mit lehet, és mit kell oltalom alá helyezni, ha biztosítani szeretnénk, hogy ne lopja el valaki az ötletet, brandet. Ezen felül kitértünk arra is, hogyan alakul át idén nyáron a szerzői jogi törvény és milyen hatása lesz a változásnak.

Rohamtempóban dolgoznak, hogy minden kórházba jusson elég orvosi oxigén

Rohamtempóban dolgoznak, hogy minden kórházba jusson elég orvosi oxigén

Magyarországon három olyan vállalkozás van, amelyik orvosi oxigénnel látja el a kórházakat. Ezek egyike a Messer Hungarogáz Kft. Bohner Zsolt, a cég ügyvezetője a Portfolio-nak elmondta, a koronavírus harmadik hullámában a kórházak oxigénfelhasználása jelentősen megnőtt, és mivel sok az olyan intézmény, amely nem rendelkezik központi gázelosztó hálózattal, illetve számos olyan helyiséget alakítottak át Covid-osztállyá, amelynek falaiban nincs kiépített vezetékhálózat, gázelvételi pontokkal a betegágyak mellett, ezért óriási az igény a palackos oxigén iránt. Bohner szerint sok esetben nem működik a szervezett logisztika, az egészségügyi intézményekben például nincs koordinálva a kiürült palackok begyűjtése, azokat a szállítóknak kell összeszedniük a kritikus kórházi osztályokon. A folyamat lehetne gördülékenyebb, gyorsabb, ez pedig mindenki közös érdeke, hiszen ahogy nő a betegszám, úgy van egyre sürgetőbb igény az orvosi oxigénre.

Most éri meg igazán kortárs műtárgyba fektetni – Átalakulóban a magyar műtárgypiac

Most éri meg igazán kortárs műtárgyba fektetni – Átalakulóban a magyar műtárgypiac

2020 komoly kihívás elé állította az aukciósházakat világszerte. Aki gyorsan reagált, jól járt, a magyar műtárgypiac például erősödött tavaly, az árverések online térbe kerülésével egyidejűleg pedig új vásárlói kör jelent meg. Az egyik legnagyobb hazai galéria, a Virág Judit Galéria és Aukciósház vezetőivel, Kelen Annával és Törő Istvánnal többek között arról beszélgettünk, vajon a nagy sikerű online árverések kiszorítják-e valaha az élő, offline aukciókat, nőhet-e még tovább a kortárs alkotók műtárgyainak értéke és hogy mire számítanak idén.

Már látszanak az első eredményei a Corvinus modellváltásának – Interjú Anthony Radevvel

Már látszanak az első eredményei a Corvinus modellváltásának – Interjú Anthony Radevvel

A Budapesti Corvinus Egyetem az első modellváltó egyetem volt Magyarországon. A 2019 júliusa óta alapítványi fenntartásban működő intézmény jelentős átalakuláson megy keresztül a McKinsey & Company-t két évtizeden át igazgató, a SEED vezetőképző műhely alapítójaként is tevékenykedő üzletember, Anthony Radev elnöksége alatt. A Portfolio az elnököt többek között az intézmény átalakításának tapasztalatairól, a modellváltást ért kritikákról kérdezte, de kitértünk arra is, vajon a minőségi oktatás megteremtése, biztosítása mennyire pénzkérdés, illetve hogy hogyan alakult az új struktúrában az intézmény büdzséje.

A négynapos munkahét már nem álom: magyarországi cégeknél is működik

A négynapos munkahét már nem álom: magyarországi cégeknél is működik

A négynapos munkahét időről időre napirendre kerül. A koronavírus megjelenése okozta gazdasági válságban világszerte több cég is bevezette a modellt ideiglenesen, megelőzendő a tömeges elbocsátásokat, illetve költségcsökkentés céljából. Van arra is példa - Magyarországon is - hogy a rövidített munkahét nem a válságkezelés eszköze, jól bevett gyakorlat, amely növeli a munkavállalók elégedettségét, produktivitását, lojalitását. Szakértő segítségével jártunk utána, vajon mi lehet az oka, hogy a modell nem terjedt el széles körben ez idáig, van-e arra kilátás, hogy ez változzon, és bemutatunk néhány jól működő magyarországi modellt is.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.