FrankfurtiTőzsde
Gazdaság

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek felfelé kapaszkodtak a hétfői kereskedés második felében, míg a magyar tőzsde lejjebb került, a BUX végül mérsékelt eséssel zárta a hét első napját. A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben.

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 221 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a hétfői kereskedést. A Richter 0,2 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5 230 forinton zártak, a Magyar Telekom 0,4 százalékos esés után 448 forinton zárt. A Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 856 forinton vettek búcsút a hétfői kereskedéstől. A hazai blue chipek közül 0,9 százalékos esésével az OTP teljesített a leggyengébben, a bankrészvény 13 830 forinton zárt.

Új csúcson az S&P500

Emelkedéssel indult a mozgalmas hét az amerikai tőzsdéken, az előttünk álló néhány nap folyamán a vállalati gyorsjelentések mellett a befektetők a Fed szerdai kamatdöntő ülésére, a pénteken beérkező, átfogó munkaerőpiaci adatközlésre figyelnek majd elsősorban.

Emellett a jó hangulatot Donald Trump nyilatkozata is fűthette, miután az amerikai elnök pozitívan nyilatkozott a Kínával folyatott kereskedelmi tárgyalásokról, Trump szerint a részleges kereskedelmi megállapodást a következő hónapban esedékes chilei csúcson alá is írhatják. A pozitív hangulatot a vállalati gyorsjelentések is támogatták, az AT&T árfolyama 4,8 százalékkal került feljebb, miután a cég 94 centes egy részvényre eső eredménye jobb lett a vártnál, míg a társaság előrejelzései is felülmúlták a várakozásokat.

A hétfői piacnyitástól távolodva a tengerentúli részvényindexek továbbra is emelkednek, a Nasdaq 0,8 százalékos erősödése mellett a Dow 0,6 százalékkal került feljebb, míg az S&P500 0,7 százalékot erősödött, ami új történelmi csúcsot jelentett az S&P500 esetében.

Érdemes eljönni a Portfolio befektetői klubjára

Az elmúlt időszak folyamán több jó hír is érkezett az Alteotól, a társaság a korábbi befektetési programjának lezárása után újat indított, amelyhez csaknem 3,5 milliárd forint friss tőkét vont be a tőzsdén keresztül és nemrégiben az is eldőlt, hogy a cég a Növekedési Kötvényprogram keretében 9 milliárd forintnyi forrást tervez bevonni. Annak érdekében, hogy a befektetők részletesen megismerjék az Alteo jövőbeni terveit, a Portfolio befektetői klubot szervez, érdemes eljönni!

Szárnyal az Alteo, esik a CIG

Az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítenek ma délután, a DAX 0,4 százalékkal került feljebb, a CAC40 0,1 százalékot erősödött, míg a spanyol IBEX pénteki záróértéke közelében stagnál. A magyar tőzsde lejjebb került, a BUX 2,9 milliárd forintos forgalom és 158 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb. A Mol és a Magyar Telekom stagnál, az OTP 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 1,1 százalékot esett.

Az egyedi részvények esetében azonban jelentős mozgásokat láthatunk ma, a CIG Pannónia 6,2 százalékot zuhant, míg az Alteo részvényei valósággal szárnyalnak. Az Alteo 10 százalékos erősödéssel egészen 860 forintig emelkedett, áttörve ezzel a 790 forint közelében található ellenállást. Majd ezt követően kissé alábbhagyott a lendület, az Alteo 7,2 százalékkal került ma feljebb, a részvény ezzel új történelmi csúcsára emelkedett. Az Alteo nagy, 85 millió forintos forgalom mellett emelkedik, ami több mint tizenháromszorosa a részvény idei, napi átlagos forgalmának. 

Nagyot esett a CIG Pannónia

A hétfői piacnyitástól távolodva az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek, a pozitív kivételt a 0,1 százalékot emelkedő DAX jelentette. A magyar tőzsde is esik, a BUX 1,8 milliárd forintos forgalom és 76 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Magyar Telekom 0,1 százalékos erősödése mellett a Mol 0,3 százalékkal került feljebb. Az OTP 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,7 százalékot esett. A CIG Pannónia az elmúlt hét második felében nagyot esett, bár a pénteki kereskedés végére visszahúzták a részvényt, a hétfői kereskedés első felében az árfolyam ismét nagyot esett, a CIG Pannónia 8,5 százalékkal került ma lejjebb.

Lejjebb került a magyar tőzsde a hétfői piacnyitás után

Lejjebb került a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékot esett. A hétfői piacnyitástól távolodva a blue chipek felemásan teljesítenek, a Richter és a Magyar Telekom stagnál, a Mol 0,3 százalékkal került feljebb, míg az OTP árfolyama 0,7 százalékot esett.

Emelkedéssel indulhat a hét Európában

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

A hét utolsó vállalati gyorsjelentések mellett a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos hírekre figyeltek a befektetők, miután pénteken bejelentették, hogy az USA és Kína előrehaladást ért el az egyeztetések során. Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi képviselő szerint a kereskedelmi háború első fejezetének lezárása közeleg. Az egyedi részvények közül 8,1 százalékos emelkedésével különösen jól teljesített az Intel, a cég csütörtöki zárás után beérkező gyorsjelentéséből kiderült, hogy a társaság bevétele és profitja is felülteljesítette a várakozásokat, a cég emellett felfelé módosította az idei évre vonatkozó várakozásait. A jó hangulat egészen a pénteki kereskedés végéig kitartott a tengerentúli tőzsdéken, az S&P500 0,4 százalékos emelkedés után történelmi csúcsa közelében zárt, a Dow 153 pontos erősödést követően 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,7 százalékos emelkedéssel zárta a hét utolsó napját.

Eséssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 316 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a pénteki kereskedést. Az OTP 0,1 százalékos esés után 13 950 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékkal került lejjebb, a telekomcég papírjai 450 forinton búcsúztak a pénteki kereskedéstől. A Richter 1,1 százalékos esés után 5 240 forinton zárt, míg a blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben az olajcég részvényei 2 százalékos esést követően 2 864 forinton fejezték be a hét utolsó napját.

Mik az előjelek mára?

Az irányadó ázsiai részvényindexek emelkedtek hétfőn, a piaci kommentárok szerint a hangulatot a kereskedelmi tárgyalások előrehaladásával kapcsolatos kommentárok javíthatták, a Nikkei 0,3 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,9 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji részvényindex 0,7 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is felfelé kapaszkodtak a tőzsdék, dél-koreai Kospi 0,3 százalékos erősödése mellett a szingapúri részvényindex 0,5 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 6 pontos plusza 0,1 százalékot erősödést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hét első napján gyakorlatilag nem érkezik majd kiemelt, piacmozgató makroadat, a befektetők a vállalati gyorsjelentések mellett az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásaival új hírekre fókuszálhatnak majd.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn nem érkezik kiemelt hazai makroadat Az Egyesült Államokból a szeptemberi külkereskedelmi egyenleget teszik közzé, a befektetők emellett Mario Draghi EKB elnök frankfurti beszédére figyelnek a befektetők.

Hétfőn teszi közzé gyorsjelentését többek között az AT&T és az Alphabet is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
város_getty