Előfizetői tartalom

Matolcsy temeti az eurót - Igaza van?

Madár István
Nemzetközi visszhangot váltott ki Matolcsy György írása, amelyben a Magyar Nemzeti Bank elnöke nagyon kritikus hangot ütött meg az euróövezet működőképességével kapcsolatban. A Financial Timesban megjelent cikkben Matolcsy leszögezi: az euróövezet sikeres működéséhez szükséges feltételek nem állnak fent, ezért a tagállamainak meg kellene engedni, hogy elhagyják a valutauniót az elkövetkező évtizedben, a bent maradó államoknak pedig fenntarthatóbb globális valutát kell építeniük. A jegybankelnök provokatív felvetése sokakat meglephetett, pedig a helyzetértékelése konszenzusosnak (vagy ahhoz közel állónak) tekinthető, a megoldási javaslata pedig valóban a mostani bénult állapotból való kimozdulás egyik lehetséges iránya. Tekintsük át, hogy milyenek az Európai Unió egykor dicsőségesnek látszó, mára azonban alaposan megtépázott projektjének a kilátásai!

Működésképtelen? „Két évtizeddel az euró bevezetése után még mindig hiányoznak egy globálisan sikeres európai valuta feltételei” – mondja Matolcsy. Az elsőre erősen euroszkeptikusnak hangzó állítás valójában közösségi álláspont. Ugyanezt gondolják az európárti francia és német politikusok is, sőt, gyakorlatilag mindenki, aki a témával foglalkozik. Az is elfogadott...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái