FrankfurtiTőzsde
Gazdaság

Nagyot emelkedett hétfőn a Mol

Portfolio
Emelkedtek az irányadó európai részvényindexek a hét első napján, a hangulatot az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező optimizmus javította. A magyar tőzsde is nagyobb emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést, míg a hazai blue chipek közül az OTP és a Mol teljesített a legjobban. A tengerentúli tőzsdék is emelkedtek a hétfői piacnyitás után: a Dow, az S&P500 és a Nasdaq is új történelmi csúcsra kapaszkodott a hétfői kereskedés első felében.

Nagy emelkedéssel zárta a hét első napját a BUX

Nagy emelkedéssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 658 pontos plusz mellett 1,6 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan zártak. A Magyar Telekom 0,9 százalékos esés után 435 forinton zárt, míg a Richter 5 460 forinton stagnált. Az OTP 2,1 százalékos erősödés után 13 850 forinton zárta a hét első napját, míg a Mol valósággal szárnyalt, az olajcég részvényei 3,2 százalékos erősödés után 3 004 forinton búcsúztak a hétfői kereskedéstől.

Új történelmi csúcson a tengerentúli tőzsdék

Az irányadó európai részvényindexek emelkednek a hétfői kereskedés második felében, a piaci kommentárok szerint a hangulatot az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos pozitív hírek javították, a tengerentúli tőzsdék is erősödéssel vágtak neki a hét első napjának, bár az S&P500 és a Nasdaq új csúcsokon zárta a pénteki kereskedést, az emelkedés hétfőn is folytatódott, így a Dow, az S&P500 és a Nasdaq is új történelmi csúcsára emelkedett a hétfői piacnyitás után. A mai piacnyitástól távolodva a Dow 0,5 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,5 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,7 százalékot emelkedett.

Nagyot emelkedett az OTP

Emelkednek az európai tőzsdék hétfőn, a piaci kommentárok szerint a hangulatot az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező optimizmus javította, a befektetők egy része abban reménykedett, hogy hamarosan sor kerülhet a részleges kereskedelmi megállapodás aláírására. A CAC40 1 százalékos erősödése mellett a DAX 1,1 százalékkal került feljebb.

A magyar tőzsde is emelkedik, a BUX 2,8 milliárd forintos forgalom és 141 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, a blue chipek közül egyedül az OTP képes emelkedni, a bankpapír 2 százalékkal került ma feljebb. A Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 1 százalékot esett, míg a Richter árfolyama 1 százalékkal került lejjebb.

Közel 500 milliárd forintért szerez részesedést olajmezőben a Mol

A Mol-csoport és a Chevron ma szerződést írt alá azerbajdzsáni nem operált kutatási-termelési eszközök és csővezeték megvásárlásával kapcsolatban. A megállapodás értelmében a Mol tulajdonába kerül az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57%- os illetve a Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9%-os részesedése. A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár, mely a záráskor módosulhat.

Tovább a cikkhez

2000 milliárd dolláros világbirodalmat építettek az arabok

Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a szaúdi állami olajcégról, a Saudi Aramcóról, a vállalat messze a legnagyobb olajcég, elképesztő kitermeléssel és készletekkel, brutális profittal, de ezek mellett hamarosan azzal is büszkélkedhetnek a szaúdiak, hogy övék a világ legnagyobb értékű tőzsdei vállalata is. A tőzsdei bevezetés folyamata elindult, még idén tőzsdére bocsáthatják a vállalat részvényeit. A szaúdi koronaherceg akkor lenne elégedett, ha 2000 milliárd dolláros árazás mellett menne tőzsdére az Aramco, a legfrissebb becslések alapján azonban kevesebbel kell majd beérniük.

Tovább a cikkhez

Érdemes eljönni a Portfolio befektetői klubjára

Az elmúlt időszak folyamán több jó hír is érkezett az Alteotól, a társaság a korábbi befektetési programjának lezárása után újat indított, amelyhez csaknem 3,5 milliárd forint friss tőkét vont be a tőzsdén keresztül és nemrégiben az is eldőlt, hogy a cég a Növekedési Kötvényprogram keretében 9 milliárd forintnyi forrást tervez bevonni. Annak érdekében, hogy a befektetők részletesen megismerjék az Alteo jövőbeni terveit, a Portfolio befektetői klubot szervez, érdemes eljönni!

Emelkedéssel indult a hét első napja az európai tőzsdéken

A vártnál kedvezőbb októberi, amerikai munkaerőpiaci adat, valamint az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos pozitív kommentárok nyomán nagy emelkedéssel zárták a hét utolsó napját a tengerentúli tőzsdék, míg az S&P500 és a Nasdaq is új történelmi csúcson fejezte be a pénteki kereskedést. Ázsiában is emelkedtek a tőzsdék hétfőn, a hongkongi részvényindex 1,7 százalékos erősödése mellett a sanghaji börze 0,6 százalékot emelkedett, míg a Nikkei zárva tartott.

Európában is erősödéssel indult a hét első napja, a hétfői piacnyitástól távolodva a CAC40 0,6 százalékkal került feljebb, míg a milánói börze 0,6 százalékot emelkedett. A DAX 0,8 százalékkal került feljebb, ami a német tőzsde esetében 16 hónapos csúcsot jelentett.

Lassul a Ryanair - A Boeing botrányos gépe a hibás

Legkorábban márciusban kaphatja meg az első Boeing 737 MAX-gépét a Ryanair, két hónappal később, mint amit eredetileg tervezett. A késlekedés hatással van a növekedési tervekre is, a vállalat legfrissebb előrejelzései szerint az utasforgalom növekedési üteme évek óta nem volt olyan gyenge, mint ami jövőre várható.

Tovább a cikkhez

Erősödéssel vágott neki a hétfői kereskedésnek a magyar tőzsde

Emelkedéssel indult a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 205 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek ma reggel. A Richter és a Magyar Telekom árfolyama stagnál, az OTP 0,9 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,5 százalékot erősödött.

Emelkedéssel indulhat a hét első napja Európában

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Emelkedtek az amerikai részvénypiacok a hét utolsó napján, a piaci kommentárok szerint a jó hangulatot a vártnál kedvezőbb októberi munkaerőpiaci adat és kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos jó hírek is támogathatták, miután a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 128 ezer fővel bővült októberben, felülteljesítve az elemzői várakozásokat. A kínai, állami hírügynökség pénteki beszámolója szerint az USA és Kína konszenzusra jutott az alapelvekről, a két ország kereskedelmi tárgyalóinak pénteki egyeztetése után. A Dow végül 301 pontos emelkedés után 1,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 1 százalékos erősödés után ismét új történelmi csúcson zárt, míg a Nasdaq 1,1 százalékos emelkedéssel zárta a hét utolsó napját, ami a Nasdaq esetében is új történelmi csúcsot jelentett.

Nagy eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 637 pontos mínusz mellett 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a hét negyedik és a pénteki szünnap miatt egyben utolsó napját. A Magyar Telekom 0,6 százalékos esés után 439 forinton zárt, a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5 460 forinton fejezték be a csütörtöki kereskedést. A Mol 2,2 százalékos esést követően 2 912 forinton búcsúzott a hét negyedik napjából, míg az OTP 2,1 százalékot esett, a bankpapír 13 570 forinton fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Mik az előjelek mára?

A japán tőzsde hétfőn zárva tartott, míg Ázsia más részein emelkedtek a tőzsdék, a piaci kommentárok szerint a hangulatot az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező optimizmus javította, miután Wilbur Ross kereskedelmi miniszter a hétvégén a Bloombergnek kiemelte, hogy az egyeztetések jól haladnak és nem lát okot arra, hogy a részleges kereskedelmi megállapodást miért ne érhetnék el ebben a hónapban. A hongkongi tőzsde 1,4 százalékos erősödése mellett a sanghaji börze 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Nikkei zárva tartott. Ázsia más részein is emelkedtek a tőzsdék, a szingapúri tőzsde 0,1 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 1,4 százalékot erősödött. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 59 pontos plusza 0,5 százalékos emelkedést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Hétfőn a beérkező makroadatok és vállalati gyorsjelentések mellett az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos új hírekre fókuszálnak majd a befektetők.

Hétfőn nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
napelem magyar zoldites