central bank digital currency, china
Gazdaság

Kína bevezetheti a digitális jegybankpénzt

Portfolio
Jack Lee, a HCM Capital ügyvezető partnere szerint Kína kifejlesztett egy keretrendszert, ami által a jegybank 2-3 hónapon belül digitális pénzt bocsájthatna ki. Ez sok szakértő számára aggodalomra ad okot, mert a technológiát még nem szabályozza semmilyen nemzeti vagy nemzetközi intézmény, így az újfajta pénznem bevezetése pénzmosásnak, terrorizmus finanszírozásának és csalásnak engedne teret.

Kína az elsők között lehet, aki digitális jegybankpénzt vezetne be, és ez akár már 2-3 hónapon belül is megtörténhet. Jack Lee azt állítja, hogy Kína kifejlesztette a Digitiális Elektronikus Devizafizetési rendszert (Digital Currency Electronic Payment, DCEP). Ez lehetőséget teremtene a kínai jegybank számára, hogy digitális jegybankpénzt bocsájtson ki kereskedelmi bankoknak és egyéb fizetési hálózatoknak, mint az Alipay és a WeChat Pay.

Már most kész van a rendszer és a hálózat. Szerintem nem sokára látni fogjuk, akár az elkövetkező 2-3 hónapban.

– mondta Jack Lee, a HCM Capital ügyvezető partnere a CNBC műsorában. A HCM Capital több blockchain technológiát alkalmazó startupba fektetett az elmúlt években. Innen adódik a cég rálátása a kínai pénzügyi technológiai piacra.

Több szakértő viszont tart a technológia veszélyeitől, mert a virtuális valuták növelhetik a csalás és a pénzmosás veszélyét is. Sok ország még nem áll készen megfelelő törvényi szabályozással, ami alkalmassá tenné arra, hogy felügyelet nélkül bűncselekmények finanszírozására használják nem kívánt személyek.

Kína nem az egyedüli ország, amelyik a digitális jegybankpénz kibocsájtásával kísérletezik. A svájci jegybank a tőzsdével együttműködve már régóta tesztelik a digitális valuták hasznosságát a pénzügyi kereskedelemben.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump