GettyImages-1174635009
Gazdaság

Powell: Nem várható további vágás

Portfolio
Az elmúlt időszak három kamatvágása után nem várható további monetáris lazítás - ez rajzolódik ki Jerome Powell Fed-elnök szerdai parlamenti meghallgatásról kiadott beszédéből. Ez azt jelenti, hogy idén már nem lesz negyedik kamatvágás, így jelenlegi 1,5-1,75%-os kamatsáv maradhat meg. Ez egyébként nem okozott meglepetést a piac számára, mert a beszéd megjelenése előtt már szinte biztosra vette ezt a kimenetet.

Powell arról beszélt a Kongresszus Joint Economic Committee-je előtt, hogy a jelenlegi monetáris politika továbbra is megfelelő lesz mindaddig, amíg a várakozásiktól érdemben eltérő adat nem érkezik. Power viszont figyelmeztetett, hogy a gazdaság kilátásai továbbra is tartogatnak kockázatokat, mint példul a külföldi lomha növekedés és a kereskedelmi konfliktusok. 

A Fed elnöke arról beszélt a kongresszusi meghallgatásán, hogy a jelenlegi monetáris politikai pályát folytatni fogják, amennyiben nem érkezik a várakozásaiknak nem megfelelő adat. Úgy látja, hogy amennyiben a gazdaság továbbra is egy mérsékelt növekedési pályán marad, a munkaerőpiac továbbra is erős marad és az infláció továbbra is a 2%-os cél közelében marad, akkor a monetáris politika nem igényel korrekciót a közeljövőben.

Powell hozzátette, hogy visszaesés esetén fontos lenne az is, hogy a fiskális politika is támogassa a gazdaságot. Viszont megjegyezte, hogy a jelenlegi fiskális politika egy fenntarthatatlan útra lépett, magas és egyre csak növekvő adósságállománnyal. Az amerikai jegybank vezetője figyelmeztetett a jelenlegi fiskális túlköltekezés veszélyeire:

Ez a kilátás visszaesés esetén nagymértékben korlátozná a döntéshozók hajlandóságát és képességét a gazdaság élénkítésére.

Ennek ellenére a gazdaság kilátásait kedvezőnek értékelte, mivel elmondása szerint a GDP éves szinten 1,9%-kal nőtt a harmadik negyedévben. További bizakodásra ad okot a háztartási költekezések dinamikus emelkedése és lakossági beruházások is növekedésnek indultak a harmadik negyedévben.

Elmondása szerint a globális gazdaság lassulása és a kereskedelmi háború az üzleti beruházásokon csapódik, ami mérsékelt növekedést eredményezi. Ezek a tényezők az export szektorban és a feldolgozóipari termelésben is meglátszanak.

Powell bejelentésére a dollára árfolyama stabil maradt 1,1000 körül az euróval szemben, az S&P500 pedig minimális növekedést mutatott.

Címlapkép: Daniel Brenner/Bloomberg via Getty Images

magyareuró200122
FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
magyareuró200122