infineongyar
Gazdaság

Itt a friss magyar GDP-adat!

Portfolio
Kitartott a magyar gazdaság lendülete a harmadik negyedévben a KSH gyorsbecslése szerint. Július és szeptember között nyers adatok alapján 5%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest, miközben a Portfolio által megkérdezett közgazdászok 4,8%-os bővülést vártak. Az adat pozitív meglepetést okozott, ami beleillik az elmúlt negyedévek sorába, hiszen a GDP rendre gyorsabban nőtt, mint ahogy az elemzők előzetesen prognosztizálták.

Az 5%-os GDP-növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal rövid kommentárjából. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, negyedéves alapon pedig 1,1%-os volt a bővülés, vagyis kitartott a magyar gazdaság lendülete.

A KSH november 29-én hozza nyilvánosságra, hogy melyik nemzetgazdasági ág milyen mértékben járult hozzá a GDP-növekedéshez a harmadik negyedévben, annyit azonban látni lehet a havi makrogazdasági adatokból, hogy termelési oldalról az ipar és a szolgáltatások járulhattak hozzá leginkább a növekedéshez, miközben az építőipar kissé lendületet vesztett. Felhasználási oldalról nézve a fogyasztás és a beruházások segíthették a növekedést. A magyar GDP-adat megerősíti, hogy a német gazdaság lassulása egyelőre továbbra sem érezteti a hatását hazánkban.

Ha a fenti ábrára rápillantunk, akkor láthatjuk, hogy szezonálisan igazítva egy hajszálnyit lassult a növekedés üteme, azonban negyedéves alapon kitartott a lendület. Összességében azt mondhatjuk, hogy a magyar gazdaság erős és a növekedés szerkezete kiegyensúlyozott lehet.

A Portfolio a GDP-adat érkezése előtt készített elemzői konszenzusa alapján a szakértők az év egészében 4,6%-os GDP-növekedést vártak (a prognózisok folyamatosan javultak az év során), és a várt feletti harmadik negyedéves adat alapján könnyen lehet, hogy ismét felfelé fogják módosítani az előrejelzéseiket az elemzők.

A magyar gazdaság várhatóan a negyedik negyedévben is jól teljesít, hiszen úgy tűnik, hogy az ipar erős, az építőipar továbbra is növekedési pályán van - ha lassabb ütemben is bővül, mint korábban -, a szolgáltatások bővülését pedig az erős belső kereslet támogatja. A keresetek továbbra is dinamikusan nőnek, a beruházásokat az EU-források lehívása és az olcsó hitelek segítik, vagyis a belső motorok kitarthatnak egyelőre.

A lassulás várhatóan jövőre következik be, amikor 3% közelébe mérséklődhet a GDP-növekedés. Ezt több tényező okozza: a külső kereslet várhatóan lassabban nő, és könnyen begyűrűzhet a német gazdaság lassulása, miközben a Brexit negatív hatásait sem ússza meg a kontinens. Mindeközben a hazai bérek az ideinél visszafogottabban bővülhetnek, ahogyan a beruházások is, hiszen az EU-források nem pörgetik majd olyan gyorsan a gazdaságot, mint idén.

Varga Mihály pénzügyminiszter adatokat értékelő rövid sajtótájékoztatójáról az alábbiakat írtuk:

(Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt)

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump