us treasury building
Gazdaság

Brutális csúcson az amerikai költségvetési hiány

Portfolio
Újra átlépte az 1000 milliárd dolláros határt az egy évre visszatekintő amerikai költségvetési hiány - írja a Wall Street Journal. Utoljára 2013 februárjában láttunk ekkora deficitet. A megnövekedett adósságot a katonai, egészségügyi és társadalombiztosítási költekezések mellett a naptári hatás is magyarázza

Októberben (az amerikai költségvetési év lezárását követő első hónapban) 380 milliárd dollárra növekedtek a kiadások, ami 8%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Eközben az állam bevételei csupán 246 milliárd dollárt tettek ki, ami 3%-os csökkenést jelent az előző év hónapjához képest. Így októberben a hiány 134 milliárd dollárra növekedett, ami 34%-os költségvetési hiánynövekedést jelent. 

A megnövekedett hiánynak két magyarázata is van. Az egyik a naptári hatás, ami ha októberben nem érezteti a hatását, akkor a bevételek 2%-os növekedést mutattak volna az előző év hónapjához képest és így csak 19%-kal nőtt volna a költségvetési deficit. A másik oka a hiánynövekedésnek, hogy a föderális állam többet költött a 2020-as fiskális év első hónapjában a katonaságra, az egészségügyi ellátásra és a társadalombiztosításra. 

Ezáltal a 12 hónapra vetített költségvetési bevételek elérték a 3,4 billió dollárt, a kiadások pedig a 4,4 billió dollárt, így a teljes deficit átlépte az 1000 milliárd dolláros küszöböt. 

Ez a teljes amerikai GDP 4,8%-ának feleltethető meg.

Az amerikai gazdaság növekedési időszakában a deficit általában csökkenni szokott, mivel a személyi jövedelemadóból és a társasági adóból több bevétele van az államnak. Ugyanakkor a növekedésnek most épp Trump adócsökkentő csomagja az egyik motorja, ezért az előző év már a negyedik volt a sorban, amikor a költségvetési hiány növekedett. Amerikában 1980 óta ez volt az egyensúlyromlás leghosszabb időszaka, és az első havi adat alapján felmerül a lehetőség, hogy a ciklusnak még nincs vége. 

Címlapkép: Chip Somodevilla/Getty Images

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország