Varga Mihály
Gazdaság

Varga: bizonyos szakmák, munkahelyek megszűnnek, de keletkeznek újak

Portfolio
A pénzügyminiszter szerint cél a közösségi közlekedés dekarbonizácója, gyorstöltők támogatása is jöhet. A hazai ipar pedig válságálló az autóipar domináns szerepe ellenére is – erről a Trend FM Mozgásban című műsorában beszélt Varga Mihály. A nagycsaládos autóvásárlási támogatást elbírja a költségvetés.

Pénteken a Trend FM műsorában Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy az autóiparnak nagy szerepe van a mostani 5%-os harmadik negyedéves GDP növekedésében. Öt százalékot nőtt a gazdaság a legfrissebb adatok szerint, és ebben meghatározó része az iparnak volt - hangsúlyozta Varga.

Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy ugyan 10-20 év múlva is fogunk közlekedni, de hogy ezt milyen típusú eszközön tesszük, az már egy másik kérdés. Kiemelte viszont, hogy az arányok hasonlóak, mint Szlovákiában vagy Csehországban, így a magyar gazdaság kitettsége nem minősül extrémnek a régióban. Figyelmeztetett viszont, hogy törekednünk kell az arányok egészségesebbé tételére.

Magyarország befektet a rendszerbe, kedvezményeket ad az ide befektető autóipari cégeknek és törekszik arra, hogy az a szerep, amit a német autóiparon keresztül is elért, megmaradjon

– mondta Varga Mihály.

A rádió arra a kérdésére, hogy milyen védekezési stratégiával készül az ipar a német gazdaság jelentős lassulására, Varga úgy válaszolt, hogy ez már részben kész is van. 

15 hónapja a német ipar csökken, míg a magyar iparon ez nem látszik

– jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Amikor egy német multinacionális cég dönt arról, hogy hol csökkentsen a kereslet visszaesés miatt kapacitást, a csökkentést nem Magyarországon teszi meg, hanem elsősorban Németországban. Miközben, ezzel párhuzamosan Magyarországon beruház – emelte ki a miniszter.

Varga a robotizáció és digitalizáció félelmeiről úgy nyilatkozott, hogy már 8 éve azon dolgoznak, hogy a duális képzés és a felnőttképzés megváltozzon, sokkal inkább a gazdaság igényeihez illeszkedjen. Varga kiemelte: azon dolgoznak, hogy a képzési rendszereiknek köszönhetően akár más szakmában is el tudjanak helyezkedni az emberek.

fel kell készülni, hogy bizonyos szakmák, munkahelyek megszűnnek, de keletkeznek újak.

A munkahelyek megszűnésével járó lehetséges leépítések felvetik a korábban átadott vissza nem térítendő támogatások ügyét. A miniszter kifejtette, hogy nem aggódik attól, hogy ezek az összegek elvesznének, mert az autóiparban olyan cégek vannak, amelyek 2-3 éven belül visszahozzák a támogatást az államkasszába jövedelemadó, áfa, járulékok formájában.

Varga kitért a Jedlik Ányos Tervre is: úgy véli, hogy a helyzet megváltozott, mióta 2015-ben bevezették. Úgy látja, hogy ki kell építeni egy kormányzati elektromos autóflottát, hiszen a kórházaknak, egészségügyi intézményeknek már tudtunk biztosítani elektromos autókat. Arra is szükség van, hogy a közösségi közlekedés - úgymond - dekarbonizációja megtörténjen. 

Arra a kérdésre, hogy vajon lesz-e további elektromos autómobilitási támogatás, úgy válaszolt, hogy a magyar kormány a másfél millió forintot egyelőre elegendőnek látja. A zöldrendszámos autók kérdéséről azt mondta, hogy a visszaéléseket mindig mindenhol ki kell szűrni, de az eddigi tapasztalat az volt, hogy az a 14 000 autó, amelyik jelenleg zöld rendszámot használ, az nem a luxusautó kategória. Viszont visszaéléseket a jogalkotók szűrni fogják.

A Trend FM arról is megkérdezte a pénzügyminisztert, hogy vajon tervez-e a kormány nagyobb arányú részvételt a gyorstöltők finanszírozásában? Varga Mihály úgy reagált: 

Igen, a Jedlik Ányos Terv felülvizsgálata ezt is jelenti. Szeretnénk a meglévő forrásokat a jövőben emelni.

Jelenleg 592 darab olyan töltő működik, amelyik 22 kW alatti energiát tud biztosítani, és olyan 80 darab van, amelyik 22 kW feletti energiát tud biztosítani. Lényegesen kevesebb a gyorstöltők, mint a normális töltők. Épp ezért el kell vinni a Jedlik Ányos Terv támogatási rendszerét a gyorstöltők vagy a villámtöltők irányába, mert senkinek nincs ideje arra, hogy félórákat, órákat várjon egy autó feltöltésére. De nemcsak a töltők telepítését kell támogatni, hanem azt is - és ez a gyakorlat azért Magyarországon is elterjedtebb -, hogy valaki a csúcsidőszakon kívül, este/éjszaka töltse fel az autóját.

A környezetszennyező, koros használt autók behozatalával kapcsolatban Varga azt nyilatkozta, hogy egyesek szerint túlságosan szigorú a használt autók behozatalának szabályozása Magyarországon. Épp ezért szeretne a kormány további kedvezményt adni ezeken a területeken. 

A nagycsaládos autótámogatás külföldi visszhangjára a pénzügyminiszter úgy reagált, hogy a miniszterkollégái inkább érdeklődéssel fordulnak hozzá a programmal kapcsolatban.

Nagyon sok külföldi miniszterkollégám kérdezi meg, hogy mi is pontosan ez a program

– mondta Varga.

Eddig csaknem 18 ezer kérelem érkezett, ami azt jelenti, hogy az állami támogatás ezeknek az autóknak a megvásárlásához durván olyan 40-45 milliárd forintot tesz ki. Így elmondható, hogy egy komoly állami programról van szó.

Az autók típusának az összetételéből pedig azt látják, hogy a program elérte a célját: olyan típusú autókat vásárolnak elsősorban, amelyek az olcsóbb vagy könnyebben elérhető autókat jelentik.

Ezt a programot érdemes tovább folytatni.

A miniszter megnyugtatta az érdeklődőket is: ha valaki amiatt aggódik, hogy elfogy az állami pénz, és ezt a programot leállítják, meg tudom nyugtatni, hogy egyelőre szó sincs erről, ezt a programot tovább akarjuk futtatni – nyilatkozta Varga Mihály.

Viszont kikötötte, hogy mindig az adott év költségvetésétől fog függenni, hogy milyen mértékben tudják támogatni az autóvásárlási programot, és hogy mire és mennyi forrásuk van.

Most azt tudom mondani, hogy egyelőre az államkassza bírja a strapát és bírja a lépést tartani az autóvásárlásokkal, tehát a kassza biztos, hogy év végéig nem fog kimerülni – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump