GettyImages-1132938888
Gazdaság

Matolcsy: idén 100 milliárd forint körül lehet a nyereségünk

MTI
Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018-ban is eredményesen és sikeresen gazdálkodott,  tavaly 47,8 milliárd forintos eredményt ért el a jegybank, idén várhatóan 100 milliárd forint körül lehet az eredmény - fejtette ki Matolcsy György, az MNB elnöke a jegybank tavalyi üzleti jelentése és beszámolója megvitatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén hétfőn.

A jegybank elnökének kiegészítő összegzése szerint az MNB elérte az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és eredményesen támogatta a kormány gazdaságpolitikáját. Az elnök beszámolója szerint az MNB 2013 óta minden évben nyereségesen gazdálkodik, nincs nyereségcélja, de tavaly 47,8 milliárd forintos eredményt értek el. Hozzátette, idén várhatóan 100 milliárd forint körül lehet az eredmény.

Mint korábban megírtuk, az idei első félévben több mint 50 milliárd forintos nyereséget ért el a Magyar Nemzeti Bank, ennél nagyobb profitra majdnem négy éve nem volt példa. 

Matolcsy György az ülésen jelezte, hogy 2017 óta változik az eredmény összetétele, csökken az árfolyamnyereség és nő a kamateredmény részaránya.

Kiemelte azt is, hogy sikeres az önfinanszírozási program, aminek célja, hogy a magyar államadósság finanszírozásában csökkentsék a külső és növeljék a belső finanszírozás arányát. A devizaadósság részaránya 50 százalék felettiről 20 százalék alá csökkent, és ez a jegybank elnöke szerint tovább csökkenthető.

Matolcsy monetáris politikai kérdésekre is válaszolt az ülésen, amelyről itt számoltunk be:

(Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images)

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország