Christine Lagarde
Gazdaság

Elárulta terveit az EKB új elnöke

Portfolio
Christine Lagarde pénteken tartotta az első iránymutató beszédét mint az Európai Központi Bank újdonsült elnöke. A beszédéből lehet következtetni arra, hogy milyen monetáris politikát tervez az eurózóna számára.

Az EKB elnökének beszéde az alábbi fő üzenetekben foglalható össze:

  1. Folytatni fogja a "közeljövőben" az EKB eddigi monetáris politikai irányát, ami a továbbra is támogató irányt jelent, alacsony kamatokkal és az élénkítő programok fenntartásával.
  2. Lagarde továbbra is nyomást fog helyezni a nemzeti kormányokra, hogy nagyobb mértékben támogassák fiskális politikával a lassuló gazdaságot, és ne csak az EKB-ra bízzák magukat. Kiemelte, hogy az állami költekezések növelése önmagában kevés, ezeknek befektetések formájában kéne realizálódni.
  3. Meg kell erősíteni a belső keresletet, hogy a lassuló világgazdaságnak, és a romló exportteljesítménynek ellenálljon. Szerinte szükség van arra, hogy a világ második legnagyobb gazdasági térsége nyitott legyen, de magabiztos is. Egy gazdaság, ami teljes Európa gazdasági lehetőségeinek tárházát kiaknázza.
  4. Lagarde nagyobb hangsúlyt fektetett olyan irányokra, mint az egységes digitális piac, a tőkepiaci unió és az egységes piac a szolgáltatások számára.
  5. Új stílust akar a Kormányzótanácsban, ami kevesebb konfrontációval járna. Elődje, Mario Draghi sok vitatott politikát tolt át az EKB Kormányzótanácsán, ami nyilvános konfliktusokat eredményezett. Lagarde elhatározta, hogy a Kormányzótanácsban vissza szeretné állítani a békét.

Lagarde beszéde inkább csak az Európai Unió és az eurózóna egy általános jellemzése volt, mintsem egy monetáris politikai részletekbe menő iránymutatás. Lagarde a főbb pontjai mellett figyelmeztetett arra, hogy túl nagy hangsúly helyeződik a közösségen belüli kockázatok szétterítésére, ami azonban további erkölcsi kockázatokat rejt magában.

Ami még érdekes, hogy Lagarde az utolsó pillanatban megváltoztatta a beszédét, mivel az EKB honlapján közzétett beszéd nem tartalmazta az új elnök bemutatkozó köszöntőjét. Ezen kívül, néha kicsapongott az eredeti beszédtől. Ez szembe megy az előző elnök gyakorlatával, aki általában szó szerint tartotta magát a weboldalra kitett beszédhez.

Jelenleg úgy néz ki, hogy Lagarde egy olyan vezető hangja lesz az európai gazdaságának, ami nem egyik pillanatról a másikra fogja felforgatni a piacokat. A piaci szereplők most inkább a következő EKB ülést várják decemberben, ahol az EKB új elnöke várhatóan hosszabban is fog beszélni monetáris politikáról.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
migrációmenekültektörökország