GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Gazdaság

Vége a magyar foglalkoztatási csodának? Itt vannak a fordulat első jelei

Portfolio
Nem emelkedett a foglalkoztatottak száma és nem csökkent a munkanélküliségi ráta sem augusztus és október között az előző hónapokhoz képest. A foglalkoztatottak száma 4 millió 520 ezer volt, miközben 164 ezren voltak munka nélkül. A külföldi telephelyen dolgozókat és a közmunkásokat leszámítva hónapok óta 4 millió 290 ezer körül ingadozik a foglalkoztatottak száma Magyarországon. A szezonálisan igazított adataink is a fordulat jeleiről árulkodnak.

Augusztus és október között 4 millió 520 ezren dogoztak a KSH felmérése szerint, ami gyakorlatilag megegyezik az előző hónapok adataival, és 18 ezer fős bővülést jelent éves alapon. Az előző hónapokban még 30-40 ezres foglalkoztatás-bővülést mért a hivatal éves alapon, a mostani szám a legalacsonyabb 2011 eleje óta.

A munkanélküliek száma 164 ezer volt augusztus és október között, ami ugyan több mint 9 ezerrel alacsonyabb szám, mint tavaly ilyenkor, azonban magasabb, mint az elmúlt hónapokban látott 155-160 ezer közötti adatok. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a munkanélküliségi ráta 3,5%-on áll, vagyis kissé kezdünk távolabb kerülni az április és június között mért 3,3%-tól. A közmunkások nélkül számított munkanélküliségi adat is a fordulat jeleit mutatja, amely újra közelíteni kezdett a 6%-hoz.

Mindezek tükrében az már nem meglepő, hogy a közfoglalkoztatottak számának csökkenése is megállt, miközben a külföldön dolgozók száma átmeneti csökkenés után újra magas szinten stabilizálódott.

A teljes foglalkoztatás szezonálisan igazítva az utóbbi hónapokban ért a csúcsra, azonban a közfoglalkoztatottak nélkül számított foglalkoztatás fordulatot mutat, és enyhe csökkenést láthatunk. Mindebből messzemenő következtetést még nem érdemes levonni, de a korábbi évek folyamatos foglalkoztatás-növekedése megtörni látszik.

A rövidebb időszakot felölelő grafikonon pedig még inkább látszik, hogy itt van a fordulat első jele:

A mai foglalkoztatási adatok alapján azt gondolhatjuk, hogy a jelentősnek mondható munkaerőhiány ellenére nehezen tud tovább bővülni a foglalkoztatás, mert kezdenek kimerülni a rendelkezésre álló munkaerő-tartalékok. Az elmúlt hónapokban a munkaerőhiány hatására a közfoglalkoztatottak közül egyre többen találták meg a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon, azonban úgy tűnik, hogy azokat, akik jelenleg is közmunkások, a vállalatok nem tudják foglalkoztatni a jelentősen csökkentett felvételi kritériumok ellenére sem. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a területi különbségek továbbra is jelentősek, ami szintén akadálya annak, akkor a keleti és északi régióban csökkenjen a munkanélküliség, miközben a nyugati országrészben és a fővárosban már gyakorlatilag mindenkinek van munkája.

A következő időszakban fennmaradhat a tartósan magas foglalkoztatás és alacsony munkanélküliségi ráta, miután a magyar gazdaság jövőre is növekedési pályán haladhat. A GDP-bővülés alacsonyabb lehet (3% körül alakulhat a legfrissebb előrejelzések szerint) az idei 5%-hoz közelihez képest, ez azonban továbbra is kedvezőnek mondható a munkaerőpiac szempontjából. Azonban egyre inkább megjelenhetnek azok a hatékonyságjavító beruházások, amelyek munkahelyeket válthatnak ki, valamint az is nagy kérdés lesz, hogy a fokozódó bérverseny miként hat (főképp a hazai) vállalatokra.

A friss munkaerő-piaci helyzetről itt írtunk bővebben:

Címlapkép: Getty Images

parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
parlament