A stator for an electric engine stands on an assembly line inside the Audi AG production plant in Gyor,
Gazdaság

Így hasított a magyar gazdaság

Portfolio
A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2019 harmadik negyedévében 4,8%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben. A gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva 1,1%-kal nőtt.

A részletes adatok első pillantásra egészségesebb növekedési szerkezetet jeleznek: az export meglódult, és (mivel a belső felhasználás visszaesett) az import dinamikáját is meghaladta.

A termelési oldalról vizsgálva a GDP-adatokat megállapítható, hogy a növekedést elsősorban az ipari élénkülés tartotta magasan, ami ellensúlyozni tudta a szolgáltatások alacsonyabb ütemét. A legnagyobb súlyú szolgáltatási szektor továbbra is dinamikusan bővül, igaz, a harmadik negyedévben kisebb lassulást mutatott.

A felhasználási oldalról kiinduló becslések továbbra is erős belföldi felhasználást jeleznek, de ezen belül a beruházás és a lakossági fogyasztás dinamikája is kissé csökkent. Az export viszont az ipari teljesítménnyel párhuzamosan szintén megugrott, így a növekedés szerkezete egészségesebbé vált, hiszen nem járt a külső egyensúly romlásával.

A növekedési szerkezetet plasztikusan mutatják a hozzájárulási indexek. Mint látható, termelési oldalon továbbra is a kiegyensúlyozott növekedési szerkezet a jellemző, az ipar kissé növekvő hozzájárulásával.

Nem változott a kép abból a szempontból sem, hogy erősen beruházás vezérelt növekedést láthatunk, amit a háztartások fogyasztása húz még tovább. Figyelemre méltó, hogy a készletezési tevékenység harmadik negyedéve mélyen negatív hozzájárulási indexet mutat. Ez ara utal, hogy a klasszikus felhasználási tételek (fogyasztás, beruházás, export) mögött nem a folyó termelés, hanem a korábbi időszak termelése áll. Ez nehezen illik bele az összképbe, ezért meglehet, hogy a következő negyedévekben a KSH a nem azonosított felhasználásokat visszapasszírozza a fogyasztási vagy beruházási sorra, esetleg az importra.

Összességében egyenletes, magas ütemű, kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést láthattunk Magyarországon. A közeljövőben azonban már lassulás várható, hiszen a beruházások dinamikája már aligha húzható tovább. (Ugyanakkor a negyedik negyedév ebből a szempontból még erős számokat hozhat.) A beruházási ráta újabb csúcsra ugrott, az utóbbi négy negyedév 28%. Várhatóan jövőre a növekedés a 3-4 százalékos tartományba süllyed, de az utóbbi időszak pozitív meglepetéseit tekintve inkább felfelé mutató kockázatokat azonosíthatunk.

A KSH többféle GDP-mutatót közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított (wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért a nemzetközi összehasonlítást megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-indextermészetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ugyanakkor ez a mutató rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél