gyár munkás dolgozó
Gazdaság

Magyarország teljesen szétszakadt – Óriási különbségek vannak az országban

Portfolio
Igen jelentősen eltér a háztartások jövedelmi helyzete attól függően, hogy az ország melyik részén élnek. Budapesten a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem, míg az Észak-Alföldön a legalacsonyabb. Hasonló tendenciát figyelhetünk meg a fogyasztásban is, érdekesség, hogy a közép-dunántúli régióban gyorsabban nő a fogyasztás, mint a fővárosban. Ami a szegénységet illeti, több régió is igen kedvezőtlen helyzetben van: Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön, és Dél-Dunántúlon a lakosság közel egynegyede tartozott a szegénység által érintettek közé.

Óriási jövedelmi szakadék

A háztartások jövedelmi helyzete regionálisan jelentősen eltér, derült ki a KSH friss elemzéséből. Tavaly a legmagasabb egy főre jutó jövedelemmel rendelkező Budapest és a legalacsonyabb jövedelmű Észak-Alföld háztartásainak egy főre jutó bruttó jövedelme között másfélszeres volt a különbség, szemben az egy évvel korábbi, 1,6-szeres eltéréssel.

Budapesten az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem 2 millió 335 ezer forintot tett ki, az országos átlagot 28,7%-kal haladta meg, míg 2017-ben 29,3%-kal volt magasabb annál. Észak-Alföldön az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 1 millió 559 ezer forint volt, az országos átlagtól való elmaradás a 2017-es 18%-ról 14,1%-ra csökkent.

A jövedelmek nagysága követi a települési hierarchiát: minél nagyobb a település, annál magasabb az egy főre jutó bruttó jövedelem. A megyei jogú városokban a bruttó jövedelem nagysága 3%-kal meghaladta az országos átlagot, és egy főre vetítve éves szinten 1 millió 870 ezer forintot tett ki. Az egyéb városokban 5,2, a községekben 12,5%-kal maradt el az egy főre jutó bruttó jövedelem az országos átlagtól.

Eltérő fogyasztási szerkezet

A háztartások fogyasztási kiadásaiban mért regionális különbségek évek óta alig változtak. 2018-ban az előző évhez képest Közép-Dunántúlon (15,6%-kal) nőtt a legdinamikusabban a fogyasztás, színvonala az országos átlagét 7,4%-kal haladta meg. A fogyasztás bővülésének mértéke Budapesten, Észak-Alföldön, és Dél-Alföldön volt ezt követően a legmagasabb.

Az alföldi régiók fogyasztása az utóbbi években felzárkózást mutat, de még mindig elmarad az átlagostól, leginkább Észak-Alföldön, ahol az az országos átlagnak mindössze 85,9%-át teszi ki.

Az átlaghoz közel fogyasztottak Pest régió lakosai, ugyanakkor jóval átlag felett (127,0%) a budapesti háztartások.

Településtípusonként nézve folytatódott a tendencia, miszerint minél nagyobb egy helység lélekszáma, annál magasabb az ott élők fogyasztási kiadása. Az előző évekhez hasonlóan továbbra is kiemelkedő Budapest értéke, majd a települési hierarchiában lefelé haladva folyamatosan csökkent a fogyasztás, amely a megyeszékhelyeken és a többi vidéki városban 1 millió 301 ezer, a vidéki városokban 1 millió 120 ezer forint tett ki. Az összeg a községekben volt a legalacsonyabb, éves szinten 1 millió 95 ezer forint, az országos átlag 89,5%-a.

Észak-Magyarországon a legrosszabb a helyzet

A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség aránya regionálisan jelentős különbségeket mutatott. 2018-ban a legkedvezőbb helyzetben Közép-Dunántúl lakossága volt, amelynek 13,5%-át érintette a szegénység vagy kirekesztődés kockázata. A lakosság közel egynegyede tartozott a szegénység által érintettek közé Észak-Magyarországon (23,9%), Észak-Alföldön (24,2%) és Dél-Dunántúlon (24,6%). Budapesten a lakosság 15,5%-át érintette a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata.

A jövedelmi szegénység leginkább Észak-Alföld és Dél-Dunántúl lakosságát sújtotta (15,8 és 14,7%), legkevésbé Közép-Dunántúl népességét (6,5%). A súlyos anyagi deprivációban élők aránya Észak-Magyarországon (15,3%), a munkaszegénység pedig Dél-Dunántúlon volt a legmagasabb (8,6%) 2018-ban.

Jelentős javulás történt Észak-Magyarország régióban, ahol a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élők aránya 10,2%-ról 7,5%-ra csökkent 2017-hez képest. (Az alacsony munkaintenzitás csökkenésével, vagyis a közfoglalkoztatás kiterjedésével kapcsolatos, elmúlt években tapasztalt kérdések ebben a cikkünkben olvashatók.)

A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség arányának alakulása követi a települési hierarchiát: a megyei jogú városok lakosságának 14,9%-át érintette a szegénység kockázata 2018-ban, ugyanez az arány az egyéb városokban 18,5, a községekben 23,4% volt.

Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nyugdijas getty stock