Varga Mihály MTI
Gazdaság

Óriási utalást kaptak a magyar nyugdíjasok

Portfolio
Közel 200 milliárd forintos mínusszal zárta a novemberi hónapot a költségvetés pénzforgalmi szemléletben, ami jelentős, de nem kiugró a korábbi évekkel összevetve. A kumulált deficit pedig továbbra is kordában tartott költségvetésről tanúskodik.

A nyugdíjasoknak történt utalás hátteréről külön cikkünkben írtunk:

Novemberben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 190,9 milliárd forint volt - derül ki a Pénzügyminisztérium előzetes tájékoztatójából. Első ránézésre komoly méretű deficitnek tűnik, ám a korábbi években rendre hasonló összegű volt a hiány az év 11. hónapjában.

Két komoly tétel is volt, ami lényegesen befolyásolta a novemberi büdzséfolyamatokat

  1. A minisztérium közleménye szerint 77 milliárd forintos többletkiadást jelentett a nyugdíjkorrekció (vártnál magasabb infláció miatt) és a nyugdíjprémium együttesen. A 77 milliárd forintos összeg jelentősnek mondható annak fényében, hogy havonta 280-290 milliárd forintot fordít az állami költségvetés nyugellátásokra.
  2. Befolyt 220 milliárd forintnyi uniós forrás (vagyis ennyit számolt el a tárca), miközben az uniós programok kiadása 100 milliárd forintot tett ki, így az EU-programok egyenlege javította a végső egyenleget.

Az idei nyugdíjprémiumról korábban többször írtunk már:

Ezért nincs gond a költségvetéssel

A PM közleményében röviden bemutatja az első 11 havi kumulált folyamatokat, a részletes számok két hét múlva jelennek meg. Addig is:

  • Adóbevételek: 2019 november végéig általános forgalmi adóból az éves előirányzat 95,8%-a, jövedéki adóból 94,6%-a, míg személyi jövedelemadóból 92,6%-a, szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 89,3%-a teljesült.
  • Uniós programok: Ezen kívül az év első tizenegy hónapjában összesen 1156,0 milliárd forint uniós bevételt könyvelhetett el a költségvetés, az uniós fejlesztésekhez köthető kiadások pedig megközelítették az 1341,3 milliárd forintot.
  • A családvédelmi akcióterv legnépszerűbb eleme a babaváró támogatás, amellyel eddig már több mint 40 ezer gyermeket vállaló család vehetett igényben közel 400 milliárd forintot.
  • Novemberben a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők egyösszegű kiegészítést, valamint minden korábbinál magasabb összegű, átlagosan 20 ezer forintos prémiumot kaphattak, melyek összesen több mint 77 milliárd forintos tételt jelentettek. 

Novemberrel bezárólag a központi költségvetés hiánya 659,5 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 78,5 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 185,3 milliárd forintos deficittel zártak - részletezi a tárca, majd határozottan hozzáteszi:

Mindezek tükrében az év egészére meghatározott uniós módszertan szerinti 1,8%-os hiánycél továbbra is elérhető.

A kumulált adatokat szemlélve, továbbra is rendben van a költségvetés. Az egész éves pénzforgalmi hiányterv 76%-a teljesült csupán.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
varga mihaly penzugyminiszter
parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nyelvvizsga tamogatas emmi