powell191211
Gazdaság

Itt a Fed döntése! Mi lehet a következő dobásuk?

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően az eddigi szinten tartotta a kamatot szerdán a Fed Nyíltpiaci Bizottsága.

A forinton egyelőre nem segített a Fed

A magyar deviza alig mozdult az amerikai kamatdöntés hatására, 0,2 százalékos erősödésben van tegnaphoz képest 330,3 körül. Vagyis egyelőre nem kapott elegendő lökést a forint, hogy a 330-as lélektanilag fontos szintet átvigye. 

Természetesen kihagyhatatlan a kereskedelmi háború említése

A Kínával szembeni kereskedelmi vita enyhülése a gazdasági kilátásokra is jó hatással lenne - szögezi le Piowell, amit akár Trump felé címzett üzenetként is lehet értékelni. 

Az elnök szavaira esik tovább a dollár

A sajtótájékoztató alatt tovább gyengül a dollár miután Powell is igyekszik eloszlatni a kamatemelési várakozásokat. 

Miért kellett kamatot vágni?

Powell szerint most kevésbé volt szükség a "ciklusközi kiigazításra", mint a 90-es években, mivel az infláció lasan ugyan, de felfelé tart. Emellett kiemelte, hogy a Fed szükség esetén kész állampapírokat vásárolni, de most "nem vagyunk annál a pontnál", ahol ez indokolt lenne. 

Semmi nincs kőbe vésve

Ugyan a mai döntésből azt lehet kiolvasni, hogy a monetáris kondíciók még jó ideig változatlanok maradhatnak, de Powell leszögezi, hogy ha a kilátások érdemben változnak, akkor természetesen a jegybank bármikor kész lépni, vagyis nincs kőbe vésve az, hogy 2021-ig a jelenlegi szinten maradnak a kamatok. 

Elkezdte Powell

A Fed elnöke azzal kezdi, hogy a gazdasági kilátások a kockázatok ellenére kedvezőek. Szerinte szükség van a jelenlegi növekedési ütem fenntartására, hogy magunk mögött hagyhassuk az utóbbi hónapok lassulását. A jegybank elnöke leszögezi, hogy a Fed elkötelezett a 2%-os szimmetrikus inflációs cél tartása mellett, ezzel cáfolta azokat a piaci spekulációkat, melyek szerint a cél csökkentésével oldanák meg az alacsony infláció okozta problémát. 

Semmi nincs kőbe vésve

Ugyan a mai döntésből azt lehet kiolvasni, hogy a monetáris kondíciók még jó ideig változatlanok maradhatnak, de Powell leszögezi, hogy ha a kilátások érdemben változnak, akkor természetesen a jegybank bármikor kész lépni, vagyis nincs kőbe vésve az, hogy 2021-ig a jelenlegi szinten maradnak a kamatok. 

Mostmár gyengülni kezdett a dollár

Az elmúlt percekben már egyértelműen a gyengülés felé mozdult a dollár az euróval szemben, vélhetően így értékelik a befektetők azt, hogy a kamatemelésre még évekig várni kell, leghamarabb 2021-re várnak szigorítást a Fed döntéshozói, miközben voltak olyan vélemények, melyek ennél sokkal korábbra tették ennek esélyét. 

Nem volt vita a kamatról

A jegybank közleménye szerint egyhangú döntés született, a döntéshozók kiemelik, hogy a jelenlegi kamatszintet megfelelőnek tartják, hogy fennmaradjon a jelnlegi gazdasági aktivitás. A CME Fed Watch Tool adatai szerint most a piac többsége sem vár változtatást 2020-ban, 43% ennek esélye, bár ott a valószínűségek inkább a kamatvágás felé tolódnak, vagyis látnak arra esélyt, hogy a gazdaság lassulása vagy Donald Trump elnök nyomása miatt mégis tovább lazítson a jegybank. 

fwt191211

Egyelőre alig reagált a piac

A döntést követő percekben volt egy kis csapkodás a dollár piacán, de érdemben nem reagált az amerikai deviza a kamat tartására, az 1,11-es euró-dollár árfolyam minimális gyengülést jelent a dollár szempontjából. 

Egyelőre a részvénypiacon sincs érdemi reakció, a Dow Jones index stagnál a keddi záráshoz képest a korábbi minimális elmozdulás után. 

Néhány percen belül, magyar idő szerint fél kilenckor kezdődik Jerome Powell sajtótájékoztatója, talán a jegybankelnök szavai hozhatnak egy kis mozgást a piacra. 

Nem tud jobban nőni a gazdaság

A GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését változatlanul hagyta a jegybank szeptemberhez képest: az idei 2,2% után a következő években is 2 százalék körül lehet a bővülési ütem, és a hosszabb távú potenciális növekedés is 1,9% lehet. Az inflációs előrejelzésük sem változott, a maginflációs becslést viszont az idei évre 1,8 százalékról 1,6 százalékra húzták le. Mindez arra utal, hogy továbbra is szükség van a jelenlegi laza monetáris kondíciók fenntartására. 

A legfontosabb üzenet

A kamat tartása mellett a legfontosabb üzenet, hogy a Fed döntéshozói 2020-ra sem várnak kamatemelést. Legalábbis erre utal a friss dot-plot, mely 2021-re is csak egyetlen 25 bázispontos szigorítást tartalmaz. Az ábrán látszik, hogy a többség véleménye szerint jövőre is a jelenlegi szinten maradhat az alapkamat. 

Nincs meglepetés, maradt a kamat

Ahogy arra számítani lehetett, az eddigi 1,5-1,75%-on hagyta az irányadó kamatot a Fed Nyíltpiaci Bizottsága, nagyjából ez a döntés volt előzetesen beárazva miután három egyenként 25 bázispontos kamatcsökkentés után már jelezték, hogy egy darabig kivárnak. 

Ezekre érdemes figyelni

Magyar idő szerint szerda este nyolckor teszi közzé kamatdöntésének eredményét a Fed Nyíltpiaci Bizottsága. A kamat szinte biztosan 1,5-1,75 százalékon marad, de így is érdemes lesz figyelni pár dologra:

  • Fél kilenckor kezdődik Jerome Powell elnök szokásos sajtótájékoztatója.
  • A kamatdöntéssel egyidőben megjelenik a Fed friss gazdasági előrejelzése.
  • Jön a frissített dot-plot is a döntéshozók kamatvárakozásairól.

Vagyis mivel a döntést szinte biztosra veszi a piac, elsősorban a jövőbeli kamatpályára és a Fed kommunikációjára koncentrálhatnak a befektetők.

Az is érdekes lehet, hogy a Fed rotációs rendszerének megfelelően januárban megint változások lesznek a Nyíltpiaci Bizottságban: James Bullard, Eric Rosengren, Charles Evans és Esther George távozik a döntéshozók közül, közülük Rosengren és George kifejezetten héjának számítottak, még a kamatvágásokat is ellenezték. A távozók helyére érkezik Patrick Harker, Robert Kaplan, Neel Kashkari és Loretta Mester. Ezen kívül a tanácsban január végén lejár Michelle Bowman mandátuma, helyét Michael Strine veszi át. Összességében – a legutóbbi nyilatkozatok alapján – 2 héja és 2 galamb beállítottságú döntéshozó távozik a bizottságból, és 2 héja, 1 galamb, 1 centrista jegybankár érkezik, tehát némileg az új összetétel is csökkenti a további kamatvágás esélyét a jövő évben – emelte ki elemzésében Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője.

Címlapkép: Alex Wong/Getty Images

Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
kína vírus
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár