GettyImages-1188095057
Gazdaság

Felülvizsgálja tevékenységét az EKB, miközben lassabb növekedést vár

Portfolio
A következő egy évben mélyrehatóan átvizsgáljuk a jegybank tevékenységét és közben egyelőre törekszünk arra, hogy elérjük a közép távú inflációs célt – hangsúlyozta a mai első kamatdöntési sajtótájékoztatóján Christine Lagarde. Az Európai Központi Bank új elnöke azt mondta: ő se nem héja, se nem galamb hozzáállású a monetáris politikában, hanem igyekszik a Kormányzótanácson belül megoszló véleményeket bölcsen összehangolni és közben a törvényi kötelezettségekre is figyelni.

A mai kamatdöntésen a vártnak megfelelően nem nyúlt a monetáris kondíciókhoz az EKB új vezetése, így tehát kitartottak a Mario Draghi vezetésével szeptemberben elindított havi 20 milliárd eurós eszközvásárlási program mellett, amely nyílt végű, azaz nincs végső dátuma.

Ezt egyébként az is indokolttá teszi, hogy az EKB a ma frissített gazdasági prognózisában továbbra is jóval a 2%-os inflációs céltól elmaradó pénzromlási ütemet vetít előre, sőt: a 2020-ra eddig mondott előrejelzését 1,1%-ról 1,0%-ra csökkentette és közben a 2020-as GDP-növekedési előrejelzést is 1,2%-ról 1,1%-ra mérsékelte. 2021-re és 2022-re már 1,4%-os GDP-növekedést vár az EKB az eurózónában és kissé az infláció is élénkülhet: 1,4%-os lehet 2021-ben (eddig 1,5%-ot várt), amely 2022-re 1,6%-ra emelkedhet.

2022 negyedik negyedévére a jegybanki stáb már 1,7%-os inflációt vetít előre, amire Lagarde a Reuters tudósítása szerint azt mondta: 

Ez határozottan jó irány. De vajon elérjük a (2%-os, ahhoz közeli - a szerk.) célt? Nem.

Lagarde jelzése szerint

az EKB működését, tevékenységeit érintő következő egy évi felülvizsgálat olyan fundamentális kérdéseket is érint, minthogy a klímaváltozás, a bizonyára növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek és a technológiai változások hogyan hatnak a monetáris politikára, azaz az ő döntési keretrendszerükre.

Ezzel burkolta arra utalt, amiről már Mario Draghi idejének vége felé is kiszivárogtak hírek, miszerint elképzelhető a jegybank közép távú inflációs céljának átgondolása is. Ez azért rendkívül fontos, mert egyelőre ehhez igazítják a monetáris politikai döntéseket, és például ezért indították el szeptemberben az eszközvásárlásokat is, jelentős tiltakozást kiváltva még magán a Kormányzótanácson belül is. Ennek jeleként például vezető szakértők is lemondtak az EKB-ban.

Az euró/dollár érdemben nem mozdult Lagarde sajtótájékoztatójának üzeneteire, csak kicsit süllyedt 1,1140-ről 1,1120-ig.

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista